Marc Márquez heeft zaterdagmiddag wederom pole position behaald op de Red Bull Ring in Oostenrijk. De Spanjaard was opnieuw een maatje te groot voor de concurrentie en wist met een verschil van ruim 0,4 de recordbrekende 59e pole van zijn carrière te behalen voor Fabio Quartararó en Andrea Dovizioso. 

Zaterdagmiddag om 13:30 uur gingen de lichten op groen op de Red Bull Ring voor de start van de half uur durende vierde vrije training voor de MotoGP klasse met aansluitend beide vijftien minuten durende kwalificatiesessies. Het was behoorlijk warm op het Oostenrijkse circuit met een buitentemperatuur van zo’n 33°C en een richting de 50°C oplopende asfalttemperatuur.

FP4
Vanwege de hoge temperaturen was de bandenkeuze van een aantal coureurs in deze sessie, die volledig gericht is met het oog op de race, op z’n minst opmerkelijk te noemen. Marc Márquez en Andrea Dovizioso gingen beiden van start met een medium-compound voorband en een soft-compound achterband. De meerderheid leek de harde voorband te prefereren in combinatie met de medium-compound achterband terwijl de Yamaha’s met een medium-compound voorband de baan op gingen.

Na tien minuten kwam Karel Abraham ten val. De Tsjech moest door de grindbak maar kwam ruimte tekort waardoor hij de luchtkussens raakte. Hierdoor ging hij op enigszins komische wijze onderuit maar bleef hij ongedeerd.

Marc Márquez ging door met wat hij al het hele weekend deed en liet zijn naam meteen bovenaan de tijdlijst schrijven. Ook Fabio Quartararó, de dit weekend veelbesproken Jack Miller, Danilo Petrucci, Alex Rins en Maverick Viñales kenden een goed begin van de sessie. Valentino Rossi daarentegen leek opnieuw veel moeite te hebben op het Oostenrijkse circuit en was lange tijd rond de achttiende positie te vinden.

Na een goede run in de slotfase van de sessie op zachte banden reed Viñales met een 1’23.997 de snelste rondetijd voor Dovizioso, die eveneens een goede reeks wist neer te zetten. Márquez deed geen gekke dingen en eindigde als derde voor Quartararó en KTM coureur Pol Espargaró, verder eindigden Miller, Petrucci, Rins, Oliveira en Morbidelli in de top tien. Voor Cal Crutchlow en Valentino Rossi was het een lastige sessie, de Brit en de Italiaan kwamen naar de respectievelijk vijftiende en zestiende tijd.

Q1
De coureurs die na de eerste drie vrije trainingen buiten de top tien geklasseerd stonden gingen in deze eerste kwalificatiesessie van start om alsnog een plaats in Qualifying 2 te kunnen bemachtigen. Na de eerste run had Pecco Bagnaia de snelste rondetijd in handen voor Cal Crutchlow. Ruim twee tienden daarachter had Tito Rabat de derde tijd geklokt voor Franco Morbidelli en Johann Zarco.

De coureurs kwamen naar binnen voor een nieuwe achterband en in sommige gevallen ook een nieuwe voorband om daarmee opnieuw een aanval te plaatsen op de top twee.

In de slotminuten was het eerst Miguel Oliveira die vriend en vijand verraste door heel even de snelste rondetijd te zetten. Omdat Pecco Bagnaia de tweede plaats in handen had werd Crutchlow verwezen naar de derde plaats. De Brit had nog maar één ronde om het te doen en onder grote druk slaagde hij hierin.

Met een 1’23.829 reed Crutchlow de snelste rondetijd voor Bagnaia waardoor het tweetal verder mocht naar Q2. De zeer indrukwekkende Oliveira werd daardoor uiteindelijk terugverwezen naar de derde plaats wat hem een dertiende startplaats oplevert, ongetwijfeld tot tevredenheid van KTM. Morbidelli klokte de vierde tijd voor Rabat en Zarco, daarachter eindigden Abraham, Iannone, Aleix Epargaró en Syahrin in de top tien.

Q2
De twaalf snelste MotoGP coureurs gingen vervolgens het rechtstreekse duel aan voor pole position. Opmerkelijk was dat Monster Energy Yamaha coureurs Valentino Rossi en Maverick Viñales hun eerste run begonnen met een medium-compound achterband terwijl de rest gewoon met een soft-compound achterband van start ging.

Marc Márquez had na zijn eerste run de voorlopige pole in handen voor Maverick Viñales en Fabio Quartararó. Aanvankelijk leek het erop dat de twee Spanjaarden kozen voor een strategie met twee stops waardoor er uiteindelijk in totaal drie keer met een verse achterband gereden kan worden. Echter bleef de Repsol Honda coureur lang in zijn pits wachten om te zien hoe het de concurrentie verging.

Richting de slotfase ging het mis voor Danilo Petrucci. Bij het ingaan van bocht 4 verloor de Italiaan de voorkant van zijn Ducati en schoof hij onderuit waardoor zijn sessie erop zat. Petrucci kwalificeerde zich in deze sessie als twaalfde en laatste.

Márquez wist vervolgens nog eens zijn stempel op deze kwalificatiesessie te drukken en reed met een 1’23.027 de snelste rondetijd. Het was een nieuw absoluut ronderecord en het betekende wederom een pole position voor de 26-jarige Spanjaard. Ruim 0,4 seconde daarachter kwam de indrukwekkende Quartararó naar de tweede tijd en maakte Dovizioso daarachter de eerste startrij compleet. Viñales kwalificeerde zich als vierde voor Bagnaia en Nakagami, daarachter eindigden Rins, Miller, Crutchlow en Rossi in de top tien.

Dit is de 59e pole position in de koningsklasse voor Márquez en daarmee is hij de meest succesvolle coureur ooit wat betreft de kwalificatie. Hij verbreekt het record van Mick Doohan dat staat op 58 poles.

De MotoGP race over 28 ronden gaat zondagmiddag om 14:00 uur van start.

 

Handige links myWorld Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App