Marc Márquez heeft zaterdag in de tweede kwalificatiesessie op het Termas de Río Hondo circuit in Argentinië de snelste ronde gereden en daarmee pole position op zijn naam geschreven. De Spanjaard was ondanks een rommelige sessie het sterkst voor Maverick Viñales en Andrea Dovizioso. 

Zaterdag om 14:25 uur lokale tijd, 18:25 uur Nederlandse tijd ging de vierde vrije training voor de MotoGP klasse van start op het Termas de Río Hondo circuit in Argentinië met aansluitend de twee vijftien minuten durende kwalificatiesessies. Het was behoorlijk warm met een buitentemperatuur van zo’n 27°C ondanks dat er veel bewolking boven het Argentijnse circuit hing.

FP4
Deze half uur durende sessie was het ideale moment voor de coureurs om te kijken naar hun afstelling voor de race en, nog belangrijker, hun bandenkeuze.

Voor Marc Márquez verliep de sessie niet helemaal zoals hij dat zelf en de technici van HRC hadden gedacht. Bij het ingaan van de lange bocht 6 schoot de ketting van het tandwiel af waardoor hij zijn Honda RC213V noodgedwongen aan de kant moest parkeren. Heel veel leek dit de zevenvoudig wereldkampioen niet te hinderen aangezien hij vervolgens op zijn tweede machine meteen snelle ronden kon rijden.

Het leek erop dat de meeste coureurs het wat betreft de voorband eens waren over welk type het beste was. Vrijwel alle 22 coureurs maakten gebruik van de harde compound voorband terwijl er enige verdeeldheid was wat betreft de achterband tussen medium en soft. Of deze keuze zondag relevant zal zijn is nog maar de vraag aangezien de weersvoorspellingen wisselvallig zijn rond het Argentijnse circuit.

Marc Márquez sloot de sessie uiteindelijk als snelste af met een 1’39.341 voor merkgenoot Cal Crutchlow en leider in het kampioenschap Andrea Dovizioso. Takaaki Nakagami zorgde voor drie Honda’s in de top vier met achter hem Valentino Rossi, Danilo Petrucci en Aleix Espargaró. De top tien werd compleet gemaakt door Alex Rins, Maverick Viñales en Jack Miller.

Q1
Voor de coureurs die na de eerste drie vrije trainingen buiten de top tien geklasseerd stonden was het laatste kans om doorgang naar Qualifying 2 te vinden. In de eerste run waren het Takaaki Nakagami en Aleix Espargaró die de eerste twee posities in handen hadden waarna alle coureurs naar binnen kwamen voor een nieuwe achterband. Pecco Bagnaia en Pol Espargaró zaten dichtbij de top twee, Suzuki coureurs Alex Rins en Joan Mir konden weinig stappen vooruit maken.

Met een nieuwe band scherpte Nakagami zijn tijd nog eens aan en eindigde hij de sessie als snelste met een 1’39.064 voor de indrukwekkende Pol Espargaró op de KTM. Aleix Espargaró kwam enkele honderdsten tekort en noteerde de derde tijd wat hem een dertiende plaats oplevert voor Miguel Oliveira en Karel Abraham. Alex Rins stelde teleur met de zesde tijd waardoor hij van de zestiende plaats zal starten; de Spanjaard stond een jaar geleden in Argentinië nog op het podium. Verder eindigden Pecco Bagnaia, Johann Zarco, Joan Mir en Tito Rabat in de top tien.

Q2
Vervolgens was het de beurt aan de twaalf snelste MotoGP coureurs om te beslissen wie er zondag vanaf pole position mag vertrekken.

Na de eerste run had Marc Márquez de voorlopige pole in handen voor Cal Crutchlow en Jack Miller. Ook Valentino Rossi zat er goed bij op de vierde positie met teamgenoot Maverick Viñales en Danilo Petrucci daar kort achter.

Na een pitstop voor een nieuwe achterband werd het tempo nog eens opgeschroefd en was de echte strijd voor pole position losgebarsten. Nadat enkele coureurs kortstondig pole position in handen hadden was het uiteindelijk toch Márquez die met een 1’38.304 pole position wist te claimen. Viñales bewees wederom dat hij goed kan kwalificeren en noteerde de tweede tijd, een honderdste voor Dovizioso die de eerste rij compleet maakt met drie verschillende fabrikanten.

Rossi reed een keurige vierde tijd, 0,003 seconde voor Miller. Morbidelli kwalificeerde zich als zesde voor teamgenoot Quartararó en een zeer gefrustreerde Crutchlow: de Brit kreeg het niet voor elkaar om een foutloze ronde aan elkaar de knopen. Nakagami en Petrucci maakten de top tien compleet met daarbuiten Pol Espargaró en Lorenzo. De Repsol Honda coureur kwalificeerde zich als elfde maar zijn tijd werd geschrapt omdat hij buiten de kerbstones had gereden.

De MotoGP race op het Termas de Río Hondo circuit in Argentinië gaat zondag om 20:00 uur Nederlandse tijd van start.

Handige links Gran Premio Motul de la República Argentina:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Replicahelmen 15% korting | Tenkateshop.com

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App