Márquez pakt zevende MotoGP pole op rij in zonnig Austin voor Rossi

7
Marc Márquez - Circuit of the Americas | foto© Randy van Maasdijk

Marc Márquez heeft zaterdag in de tweede kwalificatie voor de MotoGP klasse op het Circuit of the Americas in de Verenigde Staten wederom pole position op zijn naam geschreven. De Spanjaard was vanaf de eerste minuut al op koers voor pole waarbij Valentino Rossi zich als tweede kwalificeerde en Cal Crutchlow de derde rondetijd noteerde.

Zaterdag om 13:30 uur lokale tijd, 20:30 uur Nederlandse tijd ging de vierde vrije training van start voor de MotoGP klasse met aansluitend beide kwalificatiesessies. De zon wist steeds meer door de wolken te prikken waardoor de temperatuur verder opliep en de baan behoorlijk snel opdroogde.

FP4
De baan was nog wel nat bij aanvang van deze vierde vrije training waardoor de coureurs hun ronden eerst op regenbanden moesten rijden. De fabrieks Yamaha’s leken hier goed mee om te kunnen gaan aangezien Valentino Rossi halverwege de sessie de snelste rondetijd in handen had voor teamgenoot Maverick Viñales. Uiteraard stond ook Marc Márquez er goed bij en was Miguel Oliveira één van de verrassende coureurs in de top vier. De Portugees had nog nooit een MotoGP machine op een natte baan gereden en ook nog nooit met de Michelin regenbanden.

Met zo’n tien minuten te gaan was Marc Márquez de eerste coureur die slicks onder zijn machine liet monteren. Niet veel later volgde de rest van de coureurs dit voorbeeld en kwam iedereen binnen voor een set slicks.

De baan was dusdanig opgedroogd dat slicks ook de enige keuze waren. De zevenvoudig wereldkampioen liet zien dat hij zich in deze omstandigheden meteen goed voelde en klokte al gauw een aantal snelle rondetijden, ondanks een aantal hachelijke momenten.

Márquez sloot de sessie uiteindelijk veruit als snelste af met een 2’05.478, exact 1,9 seconde sneller dan merkgenoot Cal Crutchlow. De derde tijd kwam op naam van Valentino Rossi met daarachter Franco Morbidelli en Alex Rins. Maverick Viñales noteerde de zesde rondetijd voor Andrea Dovizioso Takaaki Nakagami, Jack Miller en Johann Zarco in de top tien.

Q1
De coureurs die na de twee verreden vrije trainingen op vrijdag buiten de top tien geklasseerd stonden kregen in deze eerste kwalificatiesessie nog een kans om door te stromen naar Qualifying 2 om daar mee te doen voor pole position. De grote namen in deze eerste kwalificatie waren Andrea Dovizioso en Danilo Petrucci van het Ducati fabrieks team en de nog geblesseerde Jorge Lorenzo.

Na de eerste run had Miguel Oliveira met een 2’07.111 de snelste rondetijd in handen voor Danilo Petrucci. Andrea Iannone had op dat moment de derde tijd in handen voor Joan Mir en Aleix Esparagaró.

De coureurs kwamen naar binnen voor een nieuwe achterband om het vervolgens nog eens te proberen om een plaats bij de eerste twee te veroveren.

Het zou een spannende kwalificatiesessie worden met vijf coureurs die streden om de twee felbegeerde plaatsen. Enigszins onverwacht was het Lorenzo die met een 2’05.855 de snelste rondetijd reed voor Petrucci waardoor zij door mochten naar Q2. Hierdoor viel Dovizioso buiten de boot en zal de Italiaan vanaf de dertiende plaats moeten starten. Mir noteerde de vierde tijd met daarachter Nakagami, Aleix Espargaró, Iannone, Oliveira, Zarco en Abraham in de top tien.

Q2
Vervolgens was het aan de snelste twaalf MotoGP coureurs van het weekend om te beslissen wie er zondagmiddag vanaf pole position mag starten. Voor Pecco Bagnaia ging het in zijn eerste ronde al mis, de Italiaan crashte bij het ingaan van bocht 11.

Márquez liet in zijn eerste ronde meteen zien waarin hij toe in staat was en reed met afstand de snelste rondetijd van het weekend. In deze ronde reed hij teamgenoot Lorenzo zonder moeite voorbij en kon al na enkele bochten een groot gat slaan.

Voor Lorenzo ging het vervolgens mis bij het opkomen van het rechte stuk waarbij het erop leek dat de ketting van zijn Honda RC213V eraf vloog. Lorenzo parkeerde zijn machine tegen de pitmuur en moest vervolgens terug rennen naar de pitbox om daar de tweede Honda te pakken. Twee weken geleden gebeurde dit ook al bij Márquez in Argentinië, het lijkt dus een terugkerend probleem te zijn voor HRC. Na deze eerste run had Rossi de tweede tijd in handen achter de snelle Spanjaard met Miller, Viñales, Rins en Crutchlow in de top zes.

De coureurs kwamen binnen voor een nieuwe zachte Michelin achterband om daarna nog eens te proberen de bloedsnelle tijd van Márquez aan te vallen.

Dit bleek een onmogelijke opgave te zijn want zelfs Márquez zelf wist zijn eigen tijd niet meer te verbeteren. De Spanjaard claimde opnieuw pole position met een 2’03.787 met 0,273 seconde daarachter de 40-jarige Valentino Rossi. Cal Crutchlow kwalificeerde zich als derde en mag daarmee zondagmiddag ook vanaf de eerste rij starten. Jack Miller reed een keurige vierde tijd voor een zeer verdienstelijk Pol Espargaró op de vijfde plaats. Maverick Viñales noteerde de zesde rondetijd met daarachter Alex Rins, Danilo Petrucci, Fabio Quarataró en Franco Morbidelli in de top tien.

Bagnaia crashte in zijn tweede run opnieuw, ditmaal bij het ingaan van bocht 1. De Pramac Racing Ducati coureur eindigde de sessie hiermee als twaalfde achter de onfortuinlijke Lorenzo.

De MotoGP race op het Circuit of the Americas in de Verenigde Staten gaat zondag om 21:00 uur Nederlandse tijd van start.

Handige links Motul Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag donderdag
Fotoverslag vrijdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App