Márquez voert eerste vrije training aan op Termas de Río Hondo

16
Marc Márquez - Termas de Río Hondo | foto© Repsol Media

Marc Márquez heeft vrijdag tijdens de eerste vrije training voor de MotoGP klasse op het Termas de Río Hondo circuit in Argentinië de snelste rondetijd gereden. De Spanjaard eindigde voor Jack Miller en Cal Crutchlow. Franco Morbidelli, Andrea Iannone en Johann Zarco zorgden voor vijf verschillende merken in de top zes. 

Vrijdag om 10:50 uur lokale tijd, 14:50 uur Nederlandse tijd ging de eerste vrije training voor de MotoGP klasse op het Termas de Río Hondo circuit in Argentinië van start. De weersomstandigheden waren zeer gunstig met een buitentemperatuur rond de 22°C en een baantemperatuur van zo’n 28°C. Enigszins anders dan voorspeld scheen de zon fel boven het Argentijnse circuit.

Na de zinderende openingswedstrijd in Qatar begon de hele soap over de spoiler op de achterbrug van de Ducati waarmee Andrea Dovizioso de wedstrijd wist te winnen. Honda, Suzuki, Aprilia en KTM dienden een protest in die vervolgens werd verworpen waarna de vier fabrikanten in hoger beroep gingen en de zaak werd verwezen naar het MotoGP Court of Appeal. Uiteindelijk werd afgelopen week bekendgemaakt dat het onderdeel legaal is en Ducati hun overwinning niet in hoeft te leveren.

Technical Director van Ducati, de markante Gigi D’all Igna, was uiteraard niet te spreken over de protesten en met name de kosten van advocaten die dit met zich meebracht. Volgens de Italiaan waren de juridische kosten van de afgelopen weken even hoog als de helft van het budget dat Ducati spendeert in de windtunnel. Ook was D’all Igna geïrriteerd over het feit dat de concurrenten nu inzage hadden in hun technische informatie die zij moesten aanleveren om te bewijzen dat het onderdeel zorgt voor koeling van de band in plaats van neerwaartse luchtdruk. De spoiler zou de temperatuur van de achterband met zo’n 7°C verlagen en slechts 300 gram downforce leveren bij een snelheid van 180 km/h.

De coureurs wachtten niet lang om het Argentijnse circuit op te gaan en hun eerste ronden van het weekend te rijden. In de Repsol Honda pitbox waren er nog enkele problemen met de Honda RC213V van Marc Márquez die niet wilde starten. De Spanjaard kreeg het even later op de ouderwetse manier voor elkaar door met de machine in versnelling door pit lane te rennen en er vervolgens op te springen.

Het leek de Spanjaard weinig te hinderen aangezien hij na tien minuten de snelste rondetijd in handen had met een marge van een seconde richting de broertjes Aleix en Pol Espargaró. Ook Takaaki Nakagami, Franco Morbidelli en Andrea Dovizioso begonnen goed aan de sessie.

Crashes waren er halverwege de sessie voor Joan Mir en Danilo Petrucci. Beide coureurs gingen onderuit bij het ingaan van bocht 1, ook bleven ze beiden ongedeerd.

In de slotfase gingen de coureurs er nog eens goed voor zitten maar niemand wist aan de tijd van Márquez te komen. De Spanjaard reed met een 1’39.827 de snelste rondetijd met een marge van ruim 0,3 seconde voor Jack Miller en Cal Crutchlow. Franco Morbidelli noteerde de vierde tijd voor Andrea Iannone en Johann Zarco waardoor er vijf merken in de top zes te zien waren. Andrea Dovizioso klokte de zevende rondetijd voor Fabio Quartararó, Alex Rins en Valentino Rossi in de top tien. Jorge Lorenzo eindigde de sessie als veertiende, Maverick Viñales kwam niet verder dan de achttiende tijd.

De tweede vrije training voor de MotoGP klasse op het Termas de Río Hondo circuit in Argentinië gaat om 19:05 uur Nederlandse tijd van start.

Handige links Gran Premio Motul de la República Argentina:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV

Replicahelmen 15% korting | Tenkateshop.com

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App