Vrijdagochtend was Marc Márquez het snelst tijdens de eerste vrije training voor de MotoGP klasse op het Circuit de Barcelona-Catalunya voor Fabio Quartararó en Maverick Viñales. De sessie was ‘langzaam’ doordat het asfalt weinig grip leek te bieden.

De lichten voor de eerste vrije training van de MotoGP klasse op het Circuit de Barcelona-Catalunya gingen vrijdagochtend om 09:55 uur op groen. Na een zonnige start van de dag was er tijdens deze sessie veel donkere bewolking te zien boven het Catalaanse circuit maar viel er vooralsnog geen regen en was de buitentemperatuur aangenaam met zo’n 22°C.

Dit weekend zijn er twee wild-cards bij. Bradley Smith rijdt voor de derde keer dit jaar mee op de Aprilia, Sylvain Guintoli maakt gebruik van zijn eerste wild-card op de Suzuki.

Fabio Quartararó is er dit weekend ook ‘gewoon’ bij. Meteen na afloop van de Grand Prix op Mugello werd de twintigjarige Fransman geopereerd om zijn klachten van opgepompte onderarmen te verhelpen. Volgens de doktoren is de Petronas Yamaha SRT coureur dit weekend 95% fit.

Ook Jorge Lorenzo heeft een bewogen week gehad. Na afloop van de Italiaanse Grand Prix vloog de Spanjaard naar Japan om daar de ingenieurs van Honda persoonlijk te spreken in plaats van via de telefoon. Veel klachten van de vijfvoudig wereldkampioen waren er betreft de ergonomie van de Honda en dat hij zich niet comfortabel voelde tijdens het aanremmen. Op de Ducati was dit aanvankelijk ook niet goed volgens Lorenzo maar toen ze eenmaal wat gevonden hadden wist hij meteen races te winnen. Honda heeft dit weekend een aantal nieuwe onderdelen voor de 32-jarige coureur meegebracht en zal naar Assen verdere updates meebrengen.

Ook is er dit weekend veel te spreken over de helmen van de coureurs. Vanaf 3 juni is er een nieuwe regeling van de FIM ingegaan waarbij de gebruikte helmen moeten voldoen aan de FRHPhe standaard wat een bepaalde hardheid van de schaal en verdere veiligheidseisen inhoudt. Enkele fabrikanten hebben hun helmen nog niet gehomologeerd wat betekent dat de coureurs die door die fabrikant gesponsord worden dit weekend noodgedwongen met een andere helm moeten rijden. De oplettende kijker zal al een aantal verschillen hebben opgemerkt, mocht het gewenst zijn dan kunnen we later dit weekend een lijstje maken met wie er precies met wat rijdt.

De coureurs klaagden bij Michelin veel over de conditie van de baan. Het asfalt zou weinig grip bieden en dit was dan ook terug te zien in de tijden. Marc Márquez reed met een 1’40.692 de snelste rondetijd van de sessie maar dit was zo’n anderhalve seconde langzamer dan FP1 een jaar geleden. Fabio Quartararó leek tot dusver weinig last te hebben van zijn operatie en noteerde de tweede tijd voor Maverick Viñales en Andrea Dovizioso. Takaaki Nakagami klokte de vijfde tijd voor Jack Miller en Alex Rins, daarachter eindigden Franco Morbidelli, Valentino Rossi en Aleix Espargaró in de top tien.

De tweede vrije training voor de MotoGP klasse op het Circuit de Barcelona-Catalunya gaat vanmiddag om 14:05 uur van start.

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App