Marc Márquez heeft zondagmiddag de chaotische MotoGP race gewonnen op het Circuit de Barcelona-Catalunya. In de beginfase crashte Jorge Lorenzo en nam hij Andrea Dovizioso, Maverick Viñales en Valentino Rossi mee. Het werd uiteindelijk een slijtageslag met elf uitvallers waarbij Márquez foutloos bleef, Fabio Quartararó zijn eerste MotoGP podium behaalde door tweede te worden en Danilo Petrucci als derde wist te finishen.

Zondagmiddag om 14:00 uur stipt gingen de lichten uit voor de MotoGP race op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Na spannende Moto3 en Moto2 races was het nu tijd voor de hoofdact op het Catalaanse circuit. De buitentemperatuur bedroeg zo’n 27°C maar vooral de baantemperatuur zou een grote rol van belang spelen en deze steeg naar meer dan 50°C.

Een aantal coureurs wilde hun Michelin banden zelfs zo lang nieuw houden dat ze de pit box verlieten op gebruikte banden en pas op de grid verse slicks lieten monteren.

Maverick Viñales ontving zaterdagmiddag na de kwalificatiesessie een gridpenalty van drie plaatsen waarmee hij vanaf de derde plaats terug wordt gezet naar de zesde plaats. De Spanjaard dacht dat de sessie al afgelopen was reed langzaam op de racelijn terwijl er achter hem nog coureurs aan het pushen waren voor een snelle ronde.

De daadwerkelijke bandenkeuze voor de race was behoorlijk uiteenlopend. Polesitter Fabio Quartararó liet een soft-compound voorband monteren en een medium achterband, Marc Márquez koos voor de harde voorband en zachte achterband, Franco Morbidelli voor de zachte voorband en harde achterband, Valentino Rossi voor de zachte voorband en medium-achterband met Andrea Dovizioso, Maverick Viñales, Danilo Petrucci en Jorge Lorenzo met een soft-soft combinatie en Alex Rins en Cal Crutchlow voor een medium-medium combi.

Ronde 1
Het was Andrea Dovizioso die een geweldige start maakte vanaf de vijfde plaats en als leider de eerste bocht in ging voor polesitter Fabio Quartararó en Marc Márquez. Maverick Viñales nam de vierde positie in handen voor Danilo Petrucci en Valentino Rossi. Er werd meteen flink gestreden en een groot aantal inhaalacties uitgevoerd. Dovizioso behield de koppositie maar Viñales nam de tweede plaats over met Márquez daar kort achter. Jorge Lorenzo kende een zeer sterke eerste ronde en was opgeklommen naar de vierde plaats voor Petrucci en Rossi. Jack Miller lag op de zevende plaats voor de flink teruggevallen Quartararó en Rins.

Voor Karel Abraham en Bradley Smith kwam de race al in de eerste ronde ten einde door middel van een crash. Het leek erop dat Smith in contact kwam met mede Aprilia coureur Aleix Espargaró waardoor de Spanjaard noodgedwongen de pitbox in moest rijden en ook zijn race ten einde kwam. Espargaró had hierbij zichtbaar veel pijn aangezien zijn monteurs hem van de machine moesten tillen.

Ronde 2
Dovizioso aan de leiding terwijl Márquez door middel van de topsnelheid van zijn Honda over het lange rechte stuk voorbij ging aan Viñales. Lorenzo reed daar kort achter op de vierde plaats met Petrucci en Rossi daar kort achter.

Bij het ingaan van bocht 10 ging het volledig mis en sloeg heb absolute noodlot toe. Jorge Lorenzo probeerde de aanval in te zetten door laat in de remmen te gaan. De Spanjaard verloor daarbij de voorkant van zijn Honda en tikte daarbij Andrea Dovizioso onderuit. In deze valpartij werd ook Maverick Viñales getorpedeerd en kon Valentino Rossi vervolgens geen kant op en kwam hij ook ten val.

In één incident nam Lorenzo dus Dovizioso, Viñales  en Rossi mee en was het voor alle vier coureurs einde race. In onderstaande video is de crash te bekijken.

Ronde 3
Márquez zag in één bocht al zijn concurrenten verdwijnen en had meteen een voorsprong van een aantal seconden. Het was een cadeau van zijn Repsol Honda teamgenoot en de zevenvoudig wereldkampioen leek op weg naar een cruciale overwinning.

Petrucci reed nu op de tweede plaats voor Alex Rins en Fabio Quartararó  en het zou een interessant duel worden voor de twee overige podiumplaatsen.

Ronde 5
Alex Rins kon ternauwernood een crash voorkomen ter hoogte van bocht 3. De Spanjaard verloor de voorkant van zijn Suzuki GSX-RR maar wist te blijven zitten en kon zodoende zijn strijd voor het podium voortzetten.

Ronde 6
Einde race voor Pecco Bagnaia. De Italiaan ging onderuit bij het ingaan van bocht 5 waarmee het einde race was voor de Pramac Racing Ducati coureur.

Ronde 8
Márquez bouwde zijn voorsprong uit naar zo’n drie seconden en leek zonder problemen op weg te gaan naar de vierde overwinning van het seizoen. Petrucci had de tweede plaats nog steeds in handen maar Rins en Quartararó voerden de druk op.

Ronde 11
Márquez was de enige coureur die onder de 1’41 grens wist te rijden waardoor zijn voorsprong langzaam maar zeker groter werd. Petrucci en Rins waren verwikkeld in een intens duel om de tweede plaats terwijl Quartararó er alles aan deed om de aansluiting te behouden. Miller wist naar het groepje toe te rijen om zich te mengen in de podiumstrijd met daarachter Mir, Crutchlow, Pol Espargaró, Nakagami en Morbidelli in de top tien. Op dit moment waren er nog maar vijftien coureurs in de baan en zouden er dus punten te halen zijn voor iedere coureur die wist te finishen.

Ronde 12
Rins zette de aanval in aan het einde van het rechte stuk maar Petrucci wist meteen te counteren. De twee coureurs gingen de strijd aan en terwijl ze hiermee tijd verloren wisten Quartararó, Miller en Mir niet aan te sluiten.

Ronde 14
Contact tussen Petrucci en Rins. Bij het uitkomen van bocht 4 probeert Rins er aan de binnenkant voorbij te komen maar de Italiaan gooit de deur dicht. Het tweetal raakte elkaar maar het liep allemaal goed af.

Ronde 15
MotoGP.com pit lane reporter Simon Crafar had Jorge Lorenzo zover gekregen om een interview te geven. De Spanjaard erkende schuld maar vond het lastig om een crash op dat punt te voorkomen.

Ronde 16 
Márquez bleef scherpe rondetijden rijden waardoor zijn marge opliep naar zo’n vijf seconden. Rins was voorbijgegaan aan Petrucci maar de Ducati coureur was niet bereid om de tweede plaats zomaar op te geven.

Francao Morbidelli werd de volgende crasher. De Italiaan ging veel te wijd bij het ingaan van bocht 7 en op het vieze gedeelte van de baan verloor hij de voorkant van zijn Yamaha YZR-M1 en kwam hij ten val.

Ronde 17
Petrucci sloeg terug en dankzij de topsnelheid van zijn Ducati ging hij op het rechte stuk voorbij aan Rins. Quartararó, Miller en Crutchlow kwamen steeds dichterbij en begonnen zich te mengen in de strijd.

Ronde 18
Rins viel voor de zoveelste keer aan bij het ingaan van bocht 1 maar verloor hierbij de voorkant van de Suzuki. Op wonderbaarlijke wijze wist de Spanjaard te blijven zitten op zijn GSX-RR maar hierdoor viel hij terug naar de zevende plaats. Petrucci nam zodoende de tweede plaats weer over maar Quartararó zag zijn kans en zette de aanval in op de Italiaan waarmee hij de tweede positie overnam.

Ronde 19
Ook de strijd voor de vierde plaats was hevig tussen Miller en Crutchlow. Bij het ingaan van de vierde bocht viel Crutchlow aan maar hij remde veel te laat en schoot daardoor met hoge snelheid de grindbak in. De Brit wist zijn Honda niet overeind te houden en kwam daardoor ten val en was het ook voor hem einde race. Er waren nu nog slechts dertien coureurs in de baan.

Ronde 21 
Márquez was aan het consolideren en zorgde ervoor dat zijn voorsprong niet kleiner werd dan vier seconden. Quartararó wist een gaatje van een halve seconde te slaan richting Petrucci met anderhalve seconde daarachter Miller, Rins en Mir.

Ronde 24
Márquez zou foutloos blijven en zonder problemen naar de overwinning rijden waarmee hij de vierde zege van het seizoen behaalde. Quartararó reed een ijzersterke race en wist zijn banden in de slotfase heel te houden waarmee hij als tweede over de finish kwam en het eerste MotoGP podium van zijn prille carrière behaalde, slechts twaalf dagen na de operatie aan zijn arm. Petrucci werd derde en behaalde daarmee zijn derde podiumfinish op rij.

Rins sloeg sterk terug na zijn bijna-crash in bocht 1 en werd vierde voor Miller en Suzuki teamgenoot Mir. Pol Espargaró kwam als zevende over de streep voor Takaaki Nakagami, Tito Rabat en Johann Zarco in de top tien waarbij uiteindelijk slechts dertien coureurs aan de finish wisten te komen.

In het kampioenschap heeft Márquez nu uiteraard zeer goede zaken gedaan en geniet hij met 140 punten een voorsprong van 37 punten. Dovizioso staat tweede met 103, Rins heeft er 101, Petrucci 98 en Rossi 72.

Het volgende MotoGP evenement is in het laatste weekend van juni op het TT Circuit Assen in Nederland!

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App