Marc Márquez heeft zondagmiddag in Aragon zijn vijfde race van het seizoen gewonnen. Nadat de Spanjaard een moeilijke openingsfase kende wist hij zijn tempo te vinden en stootte vanaf de vierde plaats door naar de koppositie. Teamgenoot Dani Pedrosa finishte als tweede met Jorge Lorenzo achter zich. Maverick Viñales pakte de vierde plaats voor teamgenoot Valentino Rossi die een hele knappe race reed ondanks zijn blessure.

Het was Jorge Lorenzo die vanaf de tweede plaats de beste start maakte en de leiding in handen nam in de eerste ronde. Polesitter Maverick Viñales ging als tweede de eerste bocht in maar was deze plaats enkele bochten later kwijt aan teamgenoot Valentino Rossi die voorbij ging aan de Spanjaard. Andrea Dovizioso kende een zeer goede start; de Italiaan kwam vanaf de zevende plaats en was aan het eind van de eerste ronde op de derde plaats onderweg na een inhaalactie op Viñales.

Marc Márquez kon nog niet veel indruk maken en had de vierde plaats in handen. Viñales leek het moeilijk te hebben aangezien de Yamaha coureur op de vijfde plaats het tempo vooraan niet kon volgen. Mika Kallio kende ook een zeer goede openingsfase; de Fin kwam vanaf de twaalfde naar de achtste plaats en mengde zich in de strijd met Cal Crutchlow, Dani Pedrosa en Aleix Espargaró.

Na drie ronden was het nog steeds Lorenzo aan de leiding maar Rossi kwam dichterbij. Dovizioso was onderweg op de derde plaats met Márquez kort op zijn achterwiel. De vier coureurs leken steeds dichterbij elkaar te komen terwijl Viñales inmiddels al een achterstand van ruim twee seconden had op Márquez.

In de zevende ronde was Márquez voorbij gegaan aan Dovizioso en had Rossi het achterwiel van Lorenzo gevonden, De vier coureurs waren slechts binnen een seconden van elkaar verwijderd. Op de vijfde plaats kon Viñales weinig progressie boeken en werd onder druk gezet door Pedrosa en Crutchlow.

Met vijftien ronden te gaan zette Márquez de aanval in op Rossi voor de tweede plaats maar de Spanjaard remde veel te laat, en schoot rechtdoor nadat hij zelfs voorbij schoot aan koploper Lorenzo. Márquez kwam naast de baan en viel terug naar de vierde plaats, waarmee de Repsol Honda coureur zijn opmars opnieuw kon beginnen.

Márquez liet dit niet op zich wachten en ging in de volgende ronde voorbij aan Dovizioso in de laatste bocht. Twee ronden later moest ook Rossi er op dezelfde plaats aan geloven. Lorenzo reed nog steeds aan de leiding maar ook zijn koppositie kwam onder vuur te liggen. Iets verder naar achter was het Pedrosa die voorbij ging aan Viñales en nam zodoende de vijfde plaats over.

Met tien ronden te gaan kreeg Márquez echter een waarschuwing. Bij het uitkomen van de chicane voor het rechte stuk verloor de Spanjaard heel even de voorkant maar wist zijn Honda rechtop te houden. Niet veel later zat Márquez op het achterwiel van koploper Lorenzo, en nadat de aansluiting gevonden was nam hij de leiding over. Voor Rossi sloeg de vermoeidheid toe en de Italiaan viel een seconde terug van de koplopers. Pedrosa ging voorbij aan de Yamaha coureur en nam de derde plaats in handen.

De geblesseerde Italiaan begon het moeilijk te krijgen aangezien Viñales inmiddels ook het achterwiel van zijn teamgenoot gevonden had. Márquez lag inmiddels met een marge van een seconde nog steeds aan de leiding en Lorenzo werd op de tweede plaats onder druk gezet door Pedrosa.

Met drie ronden te gaan zette Pedrosa zijn inhaalactie in en ging voorbij aan Lorenzo. Márquez leek onbedreigd naar de overwinning te kunnen rijden. In de strijd om de vierde plaats was Viñales inmiddels voorbij gegaan aan Rossi. Een indrukwekkende Aleix Espargaró kende een sterke race op zijn Aprilia op de zesde plaats en was voorbij gegaan aan Dovizioso en hoopte om ook nog voorbij te kunnen gaan aan Rossi.

Uiteindelijk was het Márquez die zonder problemen zijn laatste ronden reed en als eerste de finishlijn passeerde. Teamgenoot Pedrosa behaalde een nette tweede plaats voor Lorenzo die zijn derde podiumfinish met de Ducati behaalde. Viñales eindigde uiteindelijk als vierde en zag hiermee zijn landgenoot de leiding in het kampioenschap uitbreiden. Rossi wist als vijfde over de streep te komen, 24 dagen na het breken van zijn scheen- en kuitbeen. De zesde plaats werd opgeëist door Aleix Espargaró met Dovizioso achter zich. Verder waren het Bautista, Zarco en Pol Espargaró in de top tien.

Doordat Viñales en Dovizioso aanzienlijk lager scoorden dan Márquez gaat de Repsol Honda coureur met een voorsprong van 16 punten op Dovizioso de drie overzeese races in. Viñales staat 28 punten achter op zijn landgenoot.

Crashes waren er voor Karel Abraham en Cal Crutchlow, beide coureurs bleven ongedeerd.

Handige links Gran Premio Movistar de Aragón:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag