Marc Márquez heeft zondagmiddag de MotoGP race gewonnen op het MotorLand Aragón circuit in Spanje. In een felle strijd met Andrea Dovizioso voor de overwinning was de Spanjaard uiteindelijk het sterkst. Andrea Iannone finishte als derde, polesitter Jorge Lorenzo kwam al in de eerste bocht van de race ten val. 

Het hoofdprogramma op het MotorLand Aragón begon zondagmiddag om 14:00 met de start van de MotoGP race over 23 ronden. Het was zeer zonnig en warm boven het Spaanse circuit met een buitentemperatuur van zo’n 30°C en een stijgende asfalttemperatuur van ongeveer 45°C.

Zoals vrijwel altijd het geval is in de MotoGP klasse was de bandenkeuze van cruciaal belang. Polesitter Jorge Lorenzo liet een soft-compound voorband monteren en een harde achterband, Andrea Dovizioso koos voor een hard-hard combinatie, Marc Márquez had een harde achterband en een soft-voorband. Opvallend was dat niemand op de grid een medium achterband onder zijn machine had, er was alleen onderscheid tussen de soft en hard.

Het was Márquez die het best wist te starten en als leider de bocht in ging maar het was meteen een ramp voor de vanaf pole vertrekkende Lorenzo. De Spanjaard ging te hard op het gas bij het uitkomen van de eerste bocht en kwam met een high-side ten val. De Ducati coureur had zichtbaar veel pijn en werd op een brancard afgevoerd nadat zijn race dus al na enkele seconden ten einde kwam.

In de eerste ronde viel Dovizioso meteen aan en nam de leiding over van Márquez. Daarachter waren het Suzuki coureurs Iannone en Rins met daarachter Pedrosa, Aleix Esparagaró en Crutchlow. Ook voor Álvaro Bautista kwam zijn thuisrace vroegtijdig ten einde, de Spanjaard crashte in de tweede ronde ter hoogte van bocht 14.

In de vijfde ronde was Cal Crutchlow de volgende die uitviel. De Brit crashte in bocht 1.

Dovizioso leek een klein gaatje te kunnen slaan aan de kop van het veld maar Márquez wilde zijn rivaal niet uit het oog verliezen. Rins was opgeklommen naar de derde plaats met teamgenoot Iannone en landgenoot Pedrosa daarachter strijdend voor de vierde plaats. Aleix Espargaró reed op een indrukwekkende zesde plaats, daarachter waren het de Alma Pramac Ducati’s van Petrucci en Miller. Rossi was inmiddels naar de negende positie gestegen nadat hij vanaf de zeventiende plaats moest starten.

Het tempo lag nog niet verbazingwekkend hoog aan de rondetijden te zien en het leek erop dat de coureurs in de eerste helft van de race vooral hun banden probeerden te sparen voor een aanval in de slotfase.

Met tien ronden te gaan waren Dovizioso en Márquez losgebroken van de twee Suzuki’s en leek het erop dat de twee rivalen het wederom zouden uitvechten voor de overwinning. De Spanjaard zette de aanval in bij het ingaan van bocht 12 en passeerde de Italiaan met een agressieve maar klinische inhaalactie. Hij probeerde vervolgens van Dovizioso weg te rijden maar de Ducati coureur kon hem vooralsnog goed bijhouden. Iannone reed een seconde achter het duo op de derde plaats met Rins achter hem. Pedrosa was enkele seconden teruggevallen op de vijfde plaats met Espargaró daarachter.