Marquez zet concurrentie voor schut tijdens eerste vrije training in Aragon

6
marc-marquez
Marc Marquez - Aragon | foto© Rene Vos

Marc Marquez heeft vrijdagochtend op Motorland Aragon de snelste rondetijd op de klok weten te zetten. De Repsol Honda coureur was ontketend en noteerde een snelste rondetijd van 1’46.869, een tijd waarmee hij maar liefst 1,617 seconde sneller was dan tweede man in deze sessie Maverick Viñales. Fabio Quartararo noteerde de derde rondetijd.

Vrijdagochtend om 09:55 uur was het op Motorland Aragon de beurt aan de MotoGP coureurs voor hun eerste vrije training van de Gran Premio Michelin de Aragon. Zonder de Fransman Johann Zarco – de Fransman werd eerder deze week door KTM aan de kant gezet en voor de rest van het seizoen vervangen door Mika Kallio – maar met wildcard coureur Bradley Smith begonnen drieëntwintig coureurs aan deze eerste sessie van het weekend.

Gezien de weersvoorspellingen – vrijdag in de loop van de middag wordt er onweer verwacht en ook de voorspellingen voor zaterdag en zondag zijn niet geweldig – zou dit wel eens een belangrijke sessie kunnen worden gezien de rechtstreekse plaatsing voor de zaterdagmiddag te verrijden Q2.

Het was Marc Marquez die meteen flink van leer trok en direct snelle rondetijden op de klok wist te zetten. De Repsol Honda coureur voerde dan ook meteen de lijst aan waarbij hij tot aan vijf minuten voor het einde van de sessie meer dan een seconde sneller was dan de rest van het veld.

In de slotfase leken een aantal coureurs het gat met de regerend MotoGP wereldkampioen enigszins te kunnen verkleinen. Niets bleek echter minder waar, in zijn laatste minuten zette de Spanjaard nog een keer aan met als resultaat een snelste ronde van 1’47.030 die even later nogmaals aangescherpt werd tot een tijd van 1’46.869. Op het moment dat Marquez deze snelste rondetijd op de klok zette was deze tijd maar liefst meer dan twee seconden sneller dan de op dat moment tweede tijd.

In de slotseconde wist Maverick Viñales het leed nog iets te verzachten en met een snelste rondetijd van 1’48.4486 het verschil met de ontketende Marquez te verkleinen tot 1,617 seconde.

Achter Marquez en Viñales noteerde Fabio Quartararo de derde rondetijd voor Andrea Dovizioso en Jack Miller.

De zesde rondetijd kwam op naam van Joan Mir gevolgd door Danilo Petrucci, Pol Espargaró, Franco Morbidelli en Takaaki Nakagami.

Alex Rins, Cal Crutchlow en Valentino Rossi kenden een moeizame eerste sessie. Rins kreeg in de beginfase te kampen met technische problemen en moest genoegen nemen met de dertiende rondetijd. Crutchlow en Rossi noteerden respectievelijk een vijftiende en zeventiende rondetijd. Hetzelfde gold voor Jorge Lorenzo die zijn lijdensweg op de Repsol Honda een vervolg gaf met de drieëntwintigste en langzaamste rondetijd in deze sessie.

 

Handige links Gran Premio Michelin de Aragon:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App