Jorge Martin heeft vrijdagochtend in de eerste vrije training voor de Moto2 klasse op het zeer regenachtige Phillip Island Grand Prix Circuit de snelste rondetijd gereden voor Nicolo Bulega en Stefano Manzi. In de sessie waarin zeer veel crashes te zien waren klokte Bo Bendsneyder de zestiende tijd.

Vrijdagochtend om 09:55 uur lokale tijd, 00:55 uur Nederlandse tijd ging de eerste vrije training voor de Moto2 klasse van start op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië. Afgelopen week werd bekend dat KTM coureur Iker Lecuona volgend seizoen ook de overstap zal maken naar de MotoGP klasse. Een tijd geleden was al bekend dat Brad Binder naar de koningsklasse zou gaan met het Red Bull KTM Tech 3 team van Hervé Poncharal. Echter toen Johann Zarco besloot zijn contract op te zeggen kwam er een stoeltje vrij en werd de Zuid-Afrikaan naar het fabrieksteam gepromoveerd waardoor er een plaats open was bij Tech 3. Deze zal worden ingenomen door de pas negentienjarige Spanjaard Lecuona.

Nadat het tijdens FP1 voor de Moto3 klasse al heviger begon te regenen zette de slechte weersomstandigheden voort en kwam er veel water uit de hemel boven het legendarische circuit. Dit zorgde voor een aantal zeer opmerkelijke valpartijen al heel vroeg in de sessie. In hun eerste ronde uit de pitbox kwamen Luca Marini (winnaar van de laatste twee Moto2) races en Alex Márquez (leider in het kampioenschap) al ten val. De Spanjaard kon zijn weg meteen vervolgen maar de Italiaan was hard op schouder geland en had hier zichtbaar veel last van waardoor hij besloot om de rest van deze sessie aan zicht voorbij te laten gaan.

Niet veel later ging het ook mis voor Fabio di Giannantonio (bocht 6, Siberia), Dimas Ekky Pratama (bocht 4, Honda Corner), Xavi Cardelus (bocht 4) en Enea Bastianini (bocht 6). De coureurs bleven ongedeerd maar het was het bewijs dat de omstandigheden zeer listig waren op het naast de zee gelegen circuit.

Halverwege was Nicolo Bulega veruit het snelst en ging hij ongeveer een seconde sneller rond dan landgenoot Marco Bezzecchi op de tweede plaats. Somkiat Chantra had op dat moment de derde plaats in handen.

Chantra ging echter niet veel later de fout in bij het uitkomen van bocht 12 en verloor de voorkant van zijn Kalex. Met een behoorlijk snelheid werd de Thai de grindbak in geslingerd en liep zijn machine daarbij flinke schade op. Vervolgens maakte ook Jake Dixon een fout en schoof hij onderuit ter hoogte van bocht 8 (Hayshed).

Nederlander Bo Bendsneyder wist een valpartij te voorkomen maar kreeg wel een flinke waarschuwing. Bij het uitkomen van bocht 4 (Honda Hairpin) ging de Nederlander iets te vroeg op het gas en werd hij uit zijn zadel geworpen. Echter kreeg Bendsneyder het voor elkaar om te blijven en bleef het bij een waarschuwing.

Tegen het einde van de sessie kwamen er nog veel meer coureurs ten val. Allereerst ging Lukas Tulovic de fout in ter hoogte van bocht 4 (Honda Hairpin), vervolgens kwam Dimas Ekky Pratama voor de tweede keer in deze sessie ten val ter hoogte van bocht 6 (Siberia), voor Xavi Vierge ging het mis bij het aanremmen voor bocht 10 (MG Corner), thuisrijder Remy Gardner schreef zijn Kalex volledig af in de snelle bocht 8 (Hayshed) en Lorenzo Baldassarri crashte bij het ingaan van bocht 6 (Siberia).

Uiteindelijk wist Jorge Martin in de slotfase van de sessie met een 1’45.823 de snelste rondetijd te rijden voor de Italianen Nicolo Bulega en Stefano Manzi. Xavi Vierge eindigde als vierde voor Tom Lüthi en Andrea Locatelli, daarachter maakten Marco Bezzecchi, Sam Lowes, Alex Márquez en Marcel Schrötter in de top tien. Nederlander Bo Bendsneyder klokte de zestiende rondetijd, NTS RW Racing GP teamgenoot Jesko Raffin eindigde daarachter als zeventiende.

De tweede vrije training voor de Moto2 klasse op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië gaat vrijdag om 14:10 uur lokale tijd, 05:10 uur Nederlandse tijd van start.

 

Handige links Pramac Generac Australian Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App