Martin zet zegereeks voort en is nieuwe WK leider met winst in Sprint race in Indonesië

3333
Jorge Martin | © Prima Pramac Racing

Jorge Martin heeft zaterdag de MotoGP Sprint race gewonnen op het Pertamina Mandalika International Street Circuit. De Spanjaard was het sterkst in de tweede helft van de race en is met deze overwinning ook de nieuwe leider in het kampioenschap. Luca Marini en Marco Bezzecchi zorgden voor een dubbel Mooney VR46 Racing Team podium terwijl regerend wereldkampioen Pecco Bagnaia niet verder kwam dan de achtste plaats.

Evenement: Pertamina Grand Prix of Indonesia
Circuit: Pertamina Mandalika International Street Circuit
Categorie: MotoGP
Tijd: 15:00 – 15:25 uur lokale tijd, 09:00 – 09:25 uur Nederlandse tijd
Sessie: Sprint race – 13 ronden
Omstandigheden: Zonnig, 32°C

Zaterdag om 15:00 uur lokale tijd, 09:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit op het zeer zonnige en warme Pertamina Mandalika International Street Circuit voor de dertien ronden lange Sprint race voor de MotoGP klasse.

Regerend wereldkampioen en WK leider Pecco Bagnaia had het ‘s ochtends niet voor elkaar gekregen om naar Q2 te komen waardoor hij vanaf de dertiende plaats moest starten. Zijn naaste titelrivaal Jorge Martin stond zesde op de grid terwijl de geblesseerde Marco Bezzecchi zich als negende had gekwalificeerd.

Alle coureurs stonden op de soft-compound achterband waarbij de meerderheid koos voor de soft-compound voorband. Uitzonderingen waren Pecco Bagnaia, Enea Bastianini, Johann Zarco, Alex Rins, Brad Binder, Pol Espargaró en Franco Morbidelli die de hard-compound voorband hadden laten monteren.

Polesitter Luca Marini startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Maverick Viñales en de goed gestarte Fabio Quartararo. Brad Binder schoof op naar de vierde plaats voor Jorge Martin en Marc Márquez met daarachter Aleix Espargaró, Marco Bezzecchi, Fabio di Giannantonio en Jack Mller in de top tien. Pecco Bagnaia kon weinig plaatsen goedmaken en reed op de twaalfde positie.

Het ging echter al gauw mis voor Marc Márquez met een crash in bocht 11 waardoor zijn race ten einde kwam. Op dat moment viel Viñales aan en nam hij de leiding over van Marini. Enkele ogenblikken later schoof Martin op de derde plaats ten koste van Quartararo.

De Fransman was echter niet bereid om zijn positie zomaar op te geven en sloeg terug. Martin zag dat Viñales en Marini voor hem een gaatje sloegen dus probeerde de Spanjaard zo gauw mogelijk af te rekenen met Quartararo.

Aan het eind van de tweede ronde ging het volledig mis voor Aleix Espargaró en Brad Binder. Bij het aanremmen voor bocht 16 probeerde de Spanjaard voorbij te gaan aan de Zuid-Afrikaan voor de vijfde positie waarbij hij de voorkant van zijn Aprilia RS-GP verloor en onderuit schoof. In zijn valpartij nam hij Binder mee waardoor ze allebei uitvielen.

Het tempo van Viñales lag zeer hoog in de beginfase van de race en hij had al gauw een voorsprong van een seconde in handen ten opzichte van Marini. Martin beschikte eveneens over een goed tempo en reed zijn achterstand naar de Italiaan dicht terwijl Quartararo de Prima Pramac Racing coureur niet kon volgen. Achter de Fransman was Marco Bezzecchi opgeklommen naar de vijfde plaats met zijn landgenoten Fabio di Giannantonio, Enea Bastianini en Pecco Bagnaia daar niet ver achter.

In de vijfde ronde was Martin aanbeland bij het achterwiel van Marini en bij het aanremmen voor bocht 10 nam hij de tweede plaats over van de Mooney VR46 Racing Team coureur. Hij keek nu naar een seconde achterstand op Viñales maar met titelrivaal Bagnaia op de achtste plaats deed hij hiermee sowieso al goede zaken voor het kampioenschap.

Halverwege de race had Martin zijn achterstand naar Viñales verkleind naar een halve seconde en ging hij op jacht om zijn zesde overwinning in de laatste zeven races te behalen. Marini reed op dit moment slechts 0,3 seconde achter de Spanjaard met Bezzecchi daar minder dan een seconde achter op de vierde plaats. Bagnaia reed op dit moment nog steeds op de achtste plaats vlak achter teamgenoot Bastianini.

In de negende ronde had Martin zijn achterstand dichtgereden en bij het ingaan van bocht 10 wist hij op overtuigende wijze de leiding over te nemen van Viñales. De Aprilia coureur leek het beste van zijn banden te hebben gebruikt want hij kon zijn lijn nauwelijks vasthouden.

Een ronde later ging ook Marini voorbij aan Viñales terwijl de Spanjaard als een baksteen terugviel. Bezzecchi voerde de druk vervolgens ook hoog op maar Viñales deed er alles aan om zijn derde positie te verdedigen.

Marini hield het lang vol om dicht bij Martin te rijden maar bij het ingaan van de laatste ronde had hij een foutje gemaakt waardoor de Spanjaard een marge van meer dan een seconde in handen had. Achter hem werd er nog steeds een hevige strijd gevoerd voor de derde plaats tussen Viñales en Bezzecchi terwijl Bagnaia nog altijd op een teleurstellende achtste positie reed.

Martin kwam uiteindelijk opnieuw als winnaar over de streep en behaalde daarmee zijn vierde zege op rij. De Spanjaard heeft vanaf de Sprint race in Barcelona – met uitzondering van de Grand Prix race in India – alles gewonnen en neemt daarmee nu ook de leiding in het kampioenschap over. Marini reed een knappe race door als tweede te eindigen met teamgenoot Bezzecchi die er daarachter een dubbel podium voor het Mooney VR46 Racing Team van maakte. Bezzecchi, die een week geleden zijn sleutelbeen brak, was in de laatste ronde in bocht 10 voorbijgegaan aan Viñales die de finish als vierde passeerde met Fabio Quartararo daarachter op de vijfde plaats.

Fabio di Giannantonio eindigde op een verdienstelijke zesde plaats met Ducati Lenovo Team coureurs Bastianini en Bagnaia op de zevende en achtste plaats. Jack Miller en Miguel Oilveira maakten de top tien compleet.