Jaume Masia heeft zaterdag in de tweede kwalificatiesessie van de Moto3 klasse op het Termas de Río Hondo circuit de snelste rondetijd gezet en daarmee de eerste pole position van zijn carrière behaald. Achter de Spanjaard waren het Aron Canet en Tony Arbolino in de top drie. 

Zaterdag om 12:35 uur lokale tijd, 16:35 uur Nederlandse tijd ging de kwalificatie van start voor de Moto3 klasse op het Termas de Río Honda circuit in Argentinië. De temperatuur was nog steeds aangenaam rond de 21°C maar de bewolking was nog niet verdwenen.

Doordat Aron Canet tijdens de derde vrije training in zijn snelste ronde buiten de kerbstones kwam was zijn tijd geschrapt. Dit zorgde ervoor dat hij op de tijdlijsten buiten de top veertien geklasseerd stond en alsnog deel moest nemen aan Qualifying 1.

Q1
Ondanks dat één van de redenen voor dit nieuwe kwalificatiesysteem is om te voorkomen dat coureurs langzaam op de racelijn rijden zagen we wederom veel coureurs zeer langzaam uit de pits rijden om achter de snellere coureurs aan te kunnen rijden. Om van deze slipstreamjacht af te komen zocht een aantal coureurs meteen de pitstraat op zodat ze van hun achtervolgers af waren.

De sessie kwam pas echt tot leven in de laatste minuten waarbij de verschillen klein waren. Uiteindelijk noteerde Andrea Migno met een 1’49.496 de snelste rondetijd voor Aron Canet, Vicente Perez en Jakub Kornfeil. Deze vier coureurs mochten verder naar Qualifying 2 om daar een aanval te plaatsen op pole position.

Kazuki Masaki noteerde de vijfde tijd wat hem een vijftiende startplaats oplevert voor Darryn Binder, Celestino Vietti, Dennis Foggia, Can Öncü en Filip Salac in de top tien.

De enige crasher in deze sessie was Öncü, de Turkse Red Bull KTM Ajo coureur ging onderuit ter hoogte van bocht 2 maar bleef ongedeerd.

Q2
Vervolgens was het aan de snelste achttien coureurs om te beslissen wie er zondag vanaf pole position mag starten. Ondanks dat de sessie vanaf dit seizoen nog maar vijftien minuten bedraagt bleven de coureurs lang staan in de pitbox, wachtend totdat de eerste coureur het initiatief zou nemen. Wanneer de coureurs de baan op gingen besloten de coureurs die voorop reden om meteen weer de pitbox op te zoeken. Met drie minuten te gaan hadden vier coureurs zelfs nog niet één volledige ronde op de klok staan.

Uiteindelijk wist Jaume Masia op het juiste moment toe te slaan en met een 1’48.775 de snelste ronde te rijden waardoor hij de eerste pole van zijn carrière op overtuigende wijze behaalde. Aron Canet kwam naar de tweede tijd op zo’n 0,3 seconde voor Tony Arbolino. De vierde tijd kwam op naam van Lorenzo Dalla Porta te staan met achter zich landgenoten Niccolò Antonelli, Andrea Migno en Romano Fenati. Verder kwalificeerden Kaito Toba, Ayumu Sasaki en Raúl Fernández zich in de top tien.

De Moto3 race op het Termas de Río Hondo circuit in Argentinië gaat zondag om 17:00 uur Nederlandse tijd van start.

Handige links Gran Premio Motul de la República Argentina:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Replicahelmen 15% korting | Tenkateshop.com

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App