Masia het snelst in eerste vrije training op de Red Bull Ring

105
jaume-masia
Jaume Masis - Red Bull Ring | foto© Nico Schneider

Jaume Masia heeft vrijdagochtend in de eerste vrije training voor de Moto3 klasse op de Red Bull Ring de snelste rondetijd gereden. De Spanjaard was in de slotfase het snelst voor Marco Bezzecchi en Lorenzo Dalla Porta. Ook kwam de in Brno geblesseerd geraakte Jorge Martin weer in actie. 

Op vrijdagochtend waren het de Moto3 coureurs die de actie op de Red Bull Ring in Oostenrijk openden. De verwachtingen waren dat het later op de dag flink zou gaan regenen maar bij de start van de eerste vrije training scheen de zon en waren de temperaturen met zo’n 24°C aangenaam.

Opmerkelijk was dat Jorge Martin er ook weer bij was. De Spanjaard kwam exact een week geleden tijdens de eerste vrije training in Brno hard ten val en brak hierbij zijn pols. Hij keerde meteen terug naar Barcelona waar hij geopereerd werd en hij zo snel mogelijk kon beginnen met het herstel. Donderdagmiddag kreeg Martin groen licht van de artsen op de Red Bull Ring waardoor hij het vrijdagochtend mocht gaan proberen op zijn Honda NSF250R Moto3 machine waarna hij zich na de sessie wel weer moest melden ter controle.

Halverwege de sessie waren het de bekende namen vooraan met McPhee die de voorlopig snelste rondetijd in handen had voor Bastianini, Dalla Porta, Canet, Masia, Bezzecchi, Oettl, Ramirez, Arbolino en Arenas in de top tien.

Ondanks een sterke start ging het even later mis voor Tony Arbolino. De Italiaan verloor de voorkant van zijn machine bij het ingaan van bocht 6 wat de eerste linkerbocht is na lange tijd en één van de slechts twee linkerbochten op de Red Bull Ring. Arbolino zelf leek ongedeerd maar zijn machine was behoorlijk gehavend.

Enkele minuten later ging ook Marcos Ramirez de fout in en kwam ten val. De Spanjaard had de gashendel iets te ver openstaan bij het uitkomen van bocht 1 waardoor het achterwiel van zijn KTM uitstapte en hijzelf met een high-side van de machine werd geworpen. Ramirez bleef ongedeerd en kon zijn weg vervolgen.

In de slotfase werd het tempo verhoogd en was het uiteindelijk Jaume Masia die met een 1’37.218 de snelste rondetijd wist te rijden. De Spaanse rookie wekte vorig jaar met een wild-card optreden veel indruk aangezien hij meteen in de kopgroep meestreed voor de podiumposities. Achter Masia waren het Bezzecchi – die volgens teambaas Florian Prüstel na afloop van dit seizoen zijn team zal verlaten en in 2019 voor Tech 3 Moto2 uit gaat komen – Dalla Porta, Oettl, McPhee, Bastianini, Bulega, Kornfeil, Masaki en Arenas in de top tien waarbij er acht machines in de top tien een KTM zijn, iets wat de Oostenrijkse fabrikant ongetwijfeld graag ziet in hun thuisrace.

Martin reed in deze sessie een tiental ronden waarin hij de drieëntwintigste rondetijd op de klok wist te zetten. Direct na afloop liet de Spanjaard weten dat het zeker niet pijnloos was en dat hij later op de dag de tweede vrije training aan zich voorbij laten gaan om zich zo te sparen voor de rest van het weekend.

In de laatste ronde van de sessie ging ook Aron Canet in de fout ter hoogte van bocht 6 met een crash die vergelijkbaar is met die van Arbolino. De Spaanse Honda coureur bleef ongedeerd.

 

Handige links eyetime Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl