Het seizoen 2018 bracht Maverick Viñales niet hetgeen hij vooraf had verwacht, dit ondanks een overwinning op Phillip Island, in totaal vier podiumplaatsen, 193 gescoorde WK punten en een vierde plaats in de eindstand. Als het aan de Spanjaard ligt komt daar in 2019 verandering in.

In 2018 kende Yamaha YZR-M1 de nodige problemen op zowel het gebied van het chassis, de motor en de elektronica. Zo wist Valentino Rossi sinds lange tijd geen enkele wedstrijd te winnen in een seizoen en moest Maverik Viñales wachten tot de wedstrijd op Phillip Island totdat hij voor het eerst sinds lange tijd weer eens plaats mocht nemen op de hoogste trede van het podium.

Ondanks deze overwinning, vier podiumplaatsen, 193 gescoorde WK punten zag Viñales door een crash in de laatste race van het seizoen in Valencia de derde plaats in de eindstand van het kampioenschap ook nog eens aan zijn neus voorbijgaan ten koste van teamgenoot Rossi. Kortom, het was niet het jaar voor Yamaha maar zeker ook niet voor Viñales die vooraf meer verwacht had van zijn tweede seizoen in dienst van de Japanse motorenfabrikant met de drie stemvorken.

“2018 je bent een moeilijk jaar geweest, met ups en downs, zowel in mijn persoonlijke als professionele leven,” aldus Viñales in een post rond de jaarwisseling op sociale media. “Maar ondanks alles ben ik trots op de geleerde lessen van het leven, de momenten waarop ik me zwak voelde en ik sterk moest zijn, momenten waarop ik me heel eenzaam voelde en ik de mensen die van me houden het meest waardeerde, momenten waarop ik leerde wat in het verleden onmogelijk was geweest, momenten die ik nooit zal vergeten en me laten groeien als persoon. Leef het heden, verwacht niets terug, omhelzing, geef het beste van jezelf. In 2019 moeten we nauwlettend letten op details om de overwinning na te streven, zowel in het privé- als in het professionele leven: Ik heb zeker geleerd dat het kleinste detail je gelukkiger kan maken. Dit is wat ik meeneem uit 2018, de rest heb ik in de prullenbak gestopt. Happy 2019.”

Viñales lijkt inmiddels al een aardige stap gezet te hebben wat betreft het verbeteren van zijn sportieve prestaties in 2019. Tijdens de inmiddels twee verreden officiële MotoGP wintertesten in Valencia en Jerez werden er door Viñales en Yamaha namelijk een aantal nieuwe specificatie getest. Tijdens deze twee testen werd er al een beslissende stap voorwaarts gezet met betrekking tot de motorrem. Ondanks dat de Spanjaard na afloop tevreden was met de vooruitgang moet er nog veel gebeuren op het gebied van de acceleratie en de elektronica. Hier hoopt Yamaha tijdens de eerstvolgende test in Sepang een stap te kunnen maken, kortom goede vooruitzichten voor Viñales.


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App