Maverick Viñales was zondagmiddag tijdens de tweede ronde van de MotoGP race in Catalunya één van de slachtoffers van de actie van Jorge Lorenzo. De Yamaha coureur was boos, heel boos en is nog steeds van mening dat de Repsol Honda Team coureur bestraft moet worden.

Maverick Viñales leek zondagmiddag na zijn val in de tweede ronde van de MotoGP race in eerste instantie vrij rustig, maar eenmaal terug in de pitbox liet de Spanjaard voor de camera’s al middels een aantal gebaren weten de actie van zijn landgenoot niet erg te kunnen waarderen.

Viñales, die zaterdag na afloop van de kwalificatie een gridpenalty kreeg naar aanleiding van een incident met Fabio Quartartararo en hierdoor niet vanaf de derde maar vanaf de zesde plaats op de grid aan de race moest beginnen, kende een goede start van de race en reed in de tweede ronde van de wedstrijd al op de tweede plaats achter de op dat moment aan de leiding rijdende Andrea Dovizioso.

Terwijl Marquez net de leiding over had weten te nemen ging het mis in bocht 10 toen Jorge Lorenzo iets te enthousiast was, ten val kwam en in zijn val Dovizioso, Rossi en dus ook Viñales meenam. Een onbezonnen actie volgens Viñales die in zijn ogen niet onbestraft mag blijven, helemaal niet gezien de straf die hij een dag eerder had opgelegd gekregen door de wedstrijdleiding.

Maverick Viñales: “Als de Race Direction voor Jorge net zo streng is als voor mij een dag eerder, dan zullen ze hem bij de volgende race in Assen naar de laatste startplaats moeten verbannen. Hij heeft vier coureurs uit de race gekegeld. Hij heeft mijn race en die van Valentino om zeep geholpen.  En vooral die van Dovi die hierdoor ook nog eens een flinke achterstand opliep in de titelstrijd. Het enige wat Jorge bij het gebeuren hoefde te doen was de rem los te laten en rechtdoor te gaan. We waren hier in het verleden altijd goed, in de kwalificatie zaten er vier Yamaha’s in de top 5. In de eerste ronde zat ik er meteen goed bij, mijn motor voelde in het begin van het weekend nog niet zo goed als tijdens de wedstrijddag. Dat zijn de positieve lessen van deze Grand Prix. En het heeft geen zin om nu al te lang te blijven zeuren. Dovi is nog veel harder getroffen dan Valentino en mij, omdat we wij niet meedoen voor de titel, maar Dovi wek. Het is nu bijna onmogelijk voor hem om nog eens 25 punten in te lopen op Márquez. Jorge heeft zoveel meer power in zijn Honda dan wij. Hij hoefde slechts nog vier bochten te wachten op het volgende rechte stuk, hij weet als geen ander dat je in de tweede ronde geen 24-ronden tellende race kunt winnen. Hij heeft veel gewonnen, hij heeft veel talent. Maar hij moet ook zijn hoofd gebruiken.”

Wat Viñales enkele uren na het vooral nog het meeste dwarszat was dat Lorenzo nog geen enkele poging had ondernomen om zijn excuses aan te bieden. Of het ook wel zo verstandig zou zijn geweest van Lorenzo om zich meteen na het voorval te melden in de Monster Energy Yamaha pitbox is de vraag. Hier hebben ze bij Repsol Honda inmiddels ervaring mee na het voorval ruim een jaar geleden in Argentinië. Lorenzo daarentegen trok voor de tv-camera en microfoon van MotoGP pitreporter Simon Crafar wel meteen het boetekleed aan door alle schuld op zich te nemen en zich te verontschuldigen aan het adres van zijn collega coureurs.

Inmiddels is de lucht weer een beetje geklaard, en zijn de MotoGP mannen begonnen aan hun eendaagse MotoGP Test op Circuit de Barcelona – Catalunya.

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App