Maverick Viñales het snelst op maandag in Qatar

9
maverick-vinales
Maverick Viñales - Qatar | foto© Yamaha Racing

Maverick Viñales verlaat maandagavond Qatar met de snelste rondetijd gereden tijdens de Official MotoGP Test op zak. De Yamaha coureur noteerde maandagavond in het laatste uur van de test een snelste rondetijd van 1’53.858 en verwees daarmee Franco Morbidelli en Alex Rins naar respectievelijk de tweede en derde plaats op de tijdlijst.

Om 13:00 uur lokale tijd (11:00 uur NL-tijd) gingen maandag in Qatar voor de derde dag op rij de lichten op groen voor de deelnemende coureurs aan de Official MotoGP Test. Terwijl er een stevig wind op het Losail International Circuit te vinden was bleek er ook tijdens deze derde en afsluitende dag weinig belangstelling om meteen de baan op te gaan.

Terwijl het op de baan nog akelig stil was, was het wel een drukte van belang in de Repsol Honda Team pitbox. Hier stonden maar liefst drie Honda RC213V machine gereed voor Marc Marquez en dat terwijl er in de pitbox van Takaaki Nakagami slechts één machine te bekennen was.

Het werd al snel duidelijk dat Honda na de tegenvallende prestaties van de eerste twee dagen en de vele problemen die Marc Marquez en Cal Crutchlow ondervonden op de 2020 versie van de Honda RC213V drastische maatregelen had genomen en de regerend MotoGP wereldkampioen tijdens de laatste testdag de 2019 en 2020 Honda back to back diende te gaan testen.

De vraag of Crutchlow überhaupt tijdens de afsluitende dag wel in actie zou komen – de LCR Honda Team coureur moest een groot deel van de tweede dag aan zich voorbij laten gaan nadat hij bij een crash een armblessure had opgelopen – werd vervolgens al snel beantwoord want de Brit was gewoon op het circuit aanwezig en wilde het koste wat kost gaan proberen.

Het was vervolgens Fabio Quartararo die als eerste naar buiten kwam en het bal op de laatste dag van deze test opende. De jonge Fransman reed in de beginfase van de dag een aantal lange runs terwijl Ducati naar buiten kwam met een aantal nieuwe kuipdelen voorzien van andere winglets.

Terwijl o.a. Alex Rins en Joan Mir de eerste paar uur van de dag in geen velden of wegen te bekken waren, diverse namen zich afwisselden bovenaan de lijst was het Franco Morbidelli die als eerste coureur tijdens deze test een rondetijd op de klok wist te zetten onder de 1’54 grens. Niet veel later leek teamgenoot Quartararo dit voorbeeld te volgen maar de Fransman zag deze poging de mist in gaan in bocht 13, niet vanwege een crash maar vanwege een technisch probleem.

Ook Valentino Rossi leek een poging te gaan wagen maar ‘the Doctor’ moest zijn inspanning bekopen met een onschuldige schuiver.

Terwijl Rossi zijn machine teruggebracht werd naar de pitbox was het Brad Binder die menigeen verraste, de Zuid-Afrikaan reed zijn snelste ronde van de test en zette zijn KTM met nog iets minder dan twee uur te gaan op een keurige vierde plaats op de lijst.

Dat de 2019 Honda nog goed mee kan komen toonde Nakagami, de Japanner zette met nog ruim anderhalf uur te gaan een snelle rondetijd van 1’54.239 op de klok waarmee hij naar de op dat moment vierde plaats op de lijst wist te komen.

 

De grote vraag was met nog een uur te gaan, zijn er nog coureurs die met een zachte band naar buiten gaan en proberen nog een keer die ene snelle ronde op de klok te zetten – op dat moment maar liefst 16 van de 22 coureurs binnen een seconde van de snelste tijd van Morbidelli.

Lang hoefden we niet op het antwoord te wachten want het was o.a. Quartararo die na zijn technisch ongemak terugkeerde op de baan en al snel gevolgd werd door een aantal collega coureurs. Ondanks dat we een aantal rode sectortijden zagen verschijnen op de screens duurde het tot ongeveer 40 minuten voor het einde dat er een aantal geslaagde aanvalspogingen te zien waren. Rins kwam net tekort om Morbidelli van de bovenste plaats op de lijst te verdringen, iets dat even later Maverick Viñales wel lukte, sterker nog de Yamaha coureur wist twee ronden achtereen de snelste rondetijd aan te scherpen en Morbidelli terug te verwijzen naar P2 op de lijst.

Voor Danilo Petrucci komt er een vroegtijdig einde aan deze test, de Ducati coureur gaat in een poging voor een snellere rondetijd onderuit.

Ook Marquez, die met een 2020 machine voorzien van 2019 kuipdelen en winglets onderweg was, deed een poging om zijn eigen snelste rondetijd nog een keer aan te scherpen. De Repsol Honda Team coureur slaagde er weliswaar in, maar met een ronde van 1’54.149 bleef hij steken op dat moment de zesde plaats op de lijst.

Vervolgens was het Jack Miller die er nog een keer goed voor ging zitten en een poging wagen om een Ducati in bovenste gelederen van de tijdlijst te krijgen. De Australiër verbeterde net als Marquez even daarvoor wel zijn eigen snelste rondetijd van dat moment, maar het leverde hem op dat moment de vierde plaats op de lijst op.

In de laatste minuten veranderde er weinig meer waardoor Maverick Viñales bovenaan de lijst bleef staan en deze driedaagse test als snelste coureur afsloot voor Morbidelli, Rins, Quartararo en de in de slotfase nog naar de vijfde plaats gestegen Miller.

Mir eindigde als zesde voor Marc Marquez die tijdens een zeer hectische en bewogen dag de schade beperkt wist te houden met de zevende rondetijd.

Nakagami eindigde op een keurige achtste plaats terwijl Binder en Dovizioso de laatste twee coureurs werden binnen de top tien.

Een aantal bekende namen die buiten de top tien eindigden deze dag waren Rossi (12e), Petrucci (16e) en de niet fitte Crutchlow (18e).

Met maar liefst achttien coureurs binnen een seconde van de snelste rondetijd van Viñales kunnen we opnieuw stellen dat het MotoGP veld ook in 2020 erg aan elkaar gewaagd is. Een test is maar een test en zondagavond 8 maart zal de uitslag hoogstwaarschijnlijk een hele andere zijn dan de tijdlijst welke we op kunnen maken na deze test. Wat wel duidelijk is, het MotoGP veld is momenteel niet alleen heel erg aan elkaar gewaagd……..er staat ook een nieuwe jonge talentvolle groep MotoGP coureurs klaar om het de gevestigde orde knap lastig te gaan maken.

 

Handige links Official MotoGP Test Qatar:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App