Maverick Viñales het snelst op woensdag in Jerez

89
maverick-vinales
Maverick Viñales - Jerez | foto© Yamaha Racing

Maverick Viñales heeft woensdag in Jerez de la Frontera de snelste rondetijd op de klok weten te zetten tijdens de twee 90 minuten tellende testsessies. De Monster Energy Yamaha MotoGP Team coureur klokte in de middagsessie een snelste rondetijd van 1’37.793, een tijd waarmee hij een fractie sneller was dan merkgenoot Fabio Quartararo en Marc Marquez die zijn snelste ronde van de dag in de koelere ochtendsessie op de klok wist te zetten.

De MotoGP coureurs kwamen woensdag in Jerez voor het eerst sinds vier maanden weer in actie. Speciaal vanwege deze lange onderbreking kregen de coureurs uit het MotoGP wereldkampioenschap de gelegenheid voor deze extra test op woensdag om zo komende vrijdag met een aantal extra testkilometers te kunnen beginnen aan de Gran Premio Red Bull de España.

In vergelijking met het tijdstip van het jaar waarop normaalgesproken de Grand Prix van Spanje wordt verreden kregen de coureurs nu te maken met aanzienlijke warme omstandigheden. Op het heetst van de dag liep de asfalttemperatuur op naar bijna 60 graden.

Verliep de ochtendsessie verliep zonder enig probleem, aan het begin van de tweede sessie was dat wel anders. Na een korte stroomuitval was het na ongeveer 10 minuten in de sessie Aleix Espargaró die met een technisch probleem te kampen kreeg in bocht 11 van het Zuid-Spaanse circuit. De Aprilia coureur liet daarbij een flink oliespoor achter op de baan, een oliespoor dat meteen voor een rode vlag situatie zorgde maar waar Alex Marquez en Danilo Petrucci inmiddels al het slachtoffer van waren geworden. Beiden kwamen, naast een aantal andere coureurs die door het voorval een uitstapje maakten naast de baan, ten val waarbij Petrucci hard op zijn hoofd en schouder terechtkwam en naar naar het medical centre werd overgebracht. Gelukkig bleken de verwondingen mee te vallen en was de Italiaan niet veel later al terug in de pitbox. Petrucci besloot het echter wel voor gezien te houden en na de hervatting van de sessie niet meer in actie te komen.

Toen de sessie werd hervat, was Marc Marquez de te kloppen man. De Repsol Honda Team coureur voerde op dat moment namelijk nog de lijst aan en was op dat moment nog de enige coureur met een tijd van onder de 1’38 grens.

Fabio Quartararo was echter de eerste die onder de tijd van de regerend MotoGP wereldkampioen wist te duiken. De Fransman kwam met een snelle tijd van 1’37.911 naar de bovenste plaats op de lijst. De jonge Fransman moest echter in de slotfase van de sessie toestaan dat Maverick Viñales nog een snellere ronde op de klok wist te zetten.

Met een snelste rondetijd van 1’37.793 was het na afloop dan ook Viñales die de tijdlijst aanvoerde voor Quartararo en Marc Marquez die na de lijst in ochtend te hebben aangevoerd nu genoegen moest nemen met de derde plaats op de lijst achter de twee Yamaha coureurs.

Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) claimde uiteindelijk met een snelste ronde van 1’38.193 – gereden in de ochtendsessie – de vierde rondetijd van de dag voor Valentino Rossi, Aleix Espargaró, Cal Crutchlow, Jack Miller, Joan Mir en Francesco Bagnaia.

 

Handige links Gran Premio Red Bull de España 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen – (test woensdag)
Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App