Maverick Viñales: “Ik ga dit weekend alles wat Fabio doet kopiëren”

3208
Maverick Viñales | foto© Monster Energy

Maverick Viñales gaat het dit weekend op het TT Circuit Assen heel anders doen. Waar hij vorige week nog aangaf zich niet aan te willen passen aan de Yamaha YZR-M1 zal hij dit weekend iedere stap volgen van teamgenoot en WK leider Fabio Quartararó.

Dat het momenteel niet lekker gaat aan één kant van het Monster Energy Yamaha MotoGP team is wel duidelijk. Aan de ene zijde heeft Fabio Quartararó drie wedstrijden gewonnen en staat de Fransman aan de leiding in het kampioenschap. Aan de andere zijde is er momenteel een ware grafstemming en is er ook vrij weinig aanleiding voor een lach.

Lees: Maverick Viñales (P18) is boos, heel boos: Flinke kritiek aan het adres van Yamaha

Afgelopen zondag kwam Maverick Viñales als negentiende over de finish in de MotoGP race op de Sachsenring. Hij werd hiermee laatste, iets dat hem nog nooit eerder in zijn MotoGP en zelfs Grand Prix carrière was overkomen. De Spanjaard gaf vervolgens aan dat Yamaha een machine moest bouwen die bij hem past, in plaats van dat de coureur zich aanpast aan de machine. Onthoud hierbij dat Quartararó aan de leiding gaat in het kampioenschap.

Op donderdag voorafgaand aan de negende Grand Prix van het seizoen op het TT Circuit Assen was de stemming bij het media debrief van Viñales op zijn zachtst gezegd terneergeslagen en klonk de Yamaha coureur allesbehalve gelukkig.

Maverick Viñales: “Ik weet het niet, het is lastig om te weten waar we zullen staan dit weekend. We gaan gewoon proberen om een aantal ronden te rijden en zien dan wel hoe het gaat. Ook de banden zijn dit weekend anders, dat is ook nog een factor die meespeelt. Allereerst gaan we de machine preparen voor het rijden van één snelle ronde, daarna zien we wel.

Het was naar eigen zeggen niet het geval dat Viñales zich niet gelukkig voelde bij het fabrieksteam van Yamaha. Wel vond hij dat hij respectloos behandeld werd doordat hem verteld werd om maar gewoon de race uit te rijden en data te verzamelen, ook al ging het afgelopen weekend allesbehalve voortvarend op de Sachsenring.

Maverick Viñales: “Om eerlijk te zijn, ik kan niet zeggen dat ik niet gelukkig ben bij Yamaha maar ik voel me wel respectloos behandeld als rijder. Ik ben nog nooit in deze positie geweest. Ik kan me geen enkele race in mijn leven herinneren dat ik als laatste ben gefinisht in een race, vanaf kinds af aan niet. Ik ben daarom ook behoorlijk verslagen en het grote probleem is dat we niet begrijpen waar de problemen precies vandaan komen. Ik weet niet wat ik nog meer kan doen. Iedere keer als we wat nieuws proberen is het resultaat hetzelfde, dus ik weet het niet. We gaan zeker een aantal dingen proberen dit weekend want we hebben veel problemen.

Het vreemde is de eerste race in Qatar 1, ik weet dat ik zo goed ben als ik in die race liet zien en dat ik beter kan zijn dan de rest. In die paar maanden ben ik van de eerste plaats naar de laatste plaats afgezakt. Het is vreemd en als een coureur is het heel moeilijk om gemotiveerd te blijven. Ik heb het al vaker opgegeven omdat ik het gewoon niet kan begrijpen. We proberen slim en kalm te werken maar uiteindelijk is het resultaat hetzelfde.”

Waar Viñales een paar dagen geleden dus nog aangaf dat hij niet bereid was zich aan te passen aan de huidige YZR-M1 was de Spanjaard nu 180° gedraaid. Komend weekend tijdens de Dutch TT zal de Spanjaard iedere stap en iedere aanpassing van Quartararó volgen. Hij zal op vrijdagochtend beginnen met precies dezelfde setting en vervolgens gedurende het weekend dezelfde aanpassingen en bandenstrategie volgen. Opmerkelijk: Pol Espargaró zei op donderdag precies hetzelfde over hemzelf en de situatie bij het Repsol Honda Team. De Spanjaard gaf aan dit weekend met exact dezelfde machine als Marc Márquez te gaan rijden zodat hij zich als rijder aan kan passen aan de machine in plaats van andersom.

Maverick Viñales: “Ik denk dat het niets te maken heeft met de resultaten van Fabio [Quartararó]. Het is alweer lang geleden dat we überhaupt naar hem konden kijken, zij staan momenteel heel ergens anders dan wij. Mijn plan dit weekend is om de machine precies zo af te stellen als die van Fabio. Dezelfde elektronica, dezelfde vering, dezelfde klikjes, gewoon alles hetzelfde. Hier in Assen zal ik alles exact kopiëren, dan zullen we wel zijn waar we staan. Dit is natuurlijk niet de manier waarop we willen werken, normaal gesproken ga je op zoek naar je eigen afstelling en volg je je eigen ideeën. Maar nu ben ik haast geforceerd om dit te doen omdat we op deze manier gewoon niet verder kunnen.”

Of dit vruchten af zal werpen voor Viñales en het Monster Energy Yamaha team is nog maar de vraag. Vrijdagochtend om 09:55 uur gaat de eerste vrije training voor de MotoGP klasse van start op het TT Circuit Assen.

Handige links Motul TT Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – Donderdag
Fotoverslag – Vrijdag
Fotoverslag – Zaterdag
Fotoverslag – Zondag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter