Maverick Viñales heeft maandag de snelste rondetijd op de klok weten te zetten tijdens de eendaagse MotoGP test op Circuit de Barcelona – Catalunya. De Monster Energy Yamaha MotoGP Team coureur noteerde een snelste ronde van 1’38.967 en was daarmee het snelst voor Franco Morbidelli en regerend MotoGP wereldkampioen Marc Marquez.

Een dag na afloop van de Gran Premi Monster Energy de Catalunya kwamen de MotoGP coureur nogmaals in actie op het nabij Barcelona gelegen circuit. De maandag was ingeruimd voor één van de gebruikelijke testdagen na afloop van een Grand Prix weekend.

Niet lang nadat de lichten maandagochtend op groen gingen was er een rode vlag situatie nadat Jorge Lorenzo ten val was gekomen in bocht 8. Het was een dure crash voor Honda aangezien de Spanjaard onderweg was met een nieuw carbon-chassis. Bij de crash kwam de Honda van Lorenzo tot stilstand bovenop de bandenstapel.

 

Op het moment dat de sessie na een korte onderbreking werd hervat werd Lorenzo overgebracht naar het medical centre voor een medische check. Het bleek gelukkig mee te vallen en niet veel later keerde de Spanjaard terug naar de pitbox om zijn testdag te hervatten.

Rond het middaguur was het Alex Rins die de lijst aanvoerde met vlak daarachter de winnaar van de MotoGP race van zondag Marc Marquez. Terwijl Rins de lijst na de lunch nog geruime tijd aan bleef voeren volgde Marquez het voorbeeld van zijn teamgenoot door in bocht 4 ten val te komen. Marquez kon ongedeerd terugrijden naar de pits om na zijn crash verder te gaan met het afwisselend testen van twee verschillende 2019 RC213V machines en een versie van 2018.

Terwijl Marquez na zijn crash even weer zijn ritme moest zien te vinden was het Fabio Quatararo die onder de tot dan toe snelste rondetijd van Rins wist te duiken en met een rondetijd van 1’39.428 de lijst aanvoerde. Lang kon de Fransman niet genieten van deze positie want het was Marquez die even later alweer onder deze op dat moment snelste rondetijd wist te duiken.

Het leek erop dat deze snelle ronde van Marquez zou blijven staan, niets bleek echter minder waar want in de slotfase was het eerst Viñales die sneller rondging, iets dat vrij snel gevolgd werd door Franco Morbidelli maar in de 98e en zijn allerlaatste ronde van de dag was het toch weer Viñales die nog sneller rondging en als eerste en naar later bleek de enige met een snelste ronde van 1’38.967 onder de 1’39 grens dook.

Morbidelli sloot hiermee de dag af als tweede gevolgd door Marquez en Rins die het grootste deel van de dag de lijst aan had weten te voeren.

Quartararo werd vijfde gevolgd door Francesco Bagnaia die hiermee de best geklasseerde Ducati coureur werd. Zonder slag of stoot ging dat echter niet, ook de Pramac Racing coureur kwam halverwege de middag in een snelle ronde nog een keer ten val.

Takaaki Nakagami, die gedurende de dag voor het eerst kennismaakte met de 2019 versie van de Honda RC213V, sloot de dag af als zevende voor Joan Mir, Jack Miller terwijl Cal Crutchlow de top tien tijdens deze dag completeerde.

Voor het Ducati Team duo Danilo Petrucci en Andrea Dovizioso stond deze testdag in het teken van het testen van een aantal nieuwe aerodynamische updates terwijl Dovizioso gedurende de dag ook nog een nieuw chassis testte. Het duo sloot de dag af met respectievelijk de elfde en twaalfde rondetijd achter hun naam.

Een andere opvallende coureur die we in actie zagen komen was Dani Pedrosa. De Spanjaard maakte zijn publiekelijke circuit debuut als KTM MotoGP testcoureur, reed in totaal 51 ronden op de KTM RC16. Met een snelste ronde van 1’41.824 sloot de Spanjaard de dag af als 25e en laatste.

Volledige uitslag: 2019_CATALUNYA_MotoGP__TEST_classification_1

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App