Maverick Viñales kan terugkijken op een geslaagde laatste pré-season test van 2020. De Yamaha coureur sloot dinsdagavond de Official MotoGP Test in Qatar af met de snelste rondetijd achter zijn naam. De Spanjaard was echter niet alleen snel tijdens het rijden van die ene snelle ronde, ook zijn rondetijden tijdens een lange run waren indrukwekkend te noemen. De Yamaha coureur kan dan ook niet wachten totdat over ruim een week het seizoen van start gaat.

Een snelle rondetijd tijdens een test zegt niet altijd alles, coureurs zijn tijdens dit soort dagen vaak met heel veel verschillende dingen bezig, zaken die ervoor moeten zorgen dat men ook tijdens een race goed voor de dag kan komen.

Tijdens de voorgaande wintertesten in Valencia en Jerez was Maverick Viñales beide keren erg snel, na afloop van de eerste Official MotoGP Test van 2020 in Sepang moest de Yamaha coureur echter genoegen nemen met slechts de zestiende plaats op de tijdlijst – dit omdat hij te druk was met het afwerken van zijn testprogramma en er voor koos om de zachte achterband in het rek te laten hangen en niet deel te nemen aan een zogenaamde time attack. De afgelopen twee dagen in Qatar stond de Yamaha coureur er weer en voerde hij na afloop van de test met een snelst gereden rondetijd van 1’53.858 de tijdlijst aan.

Een knappe prestatie, een leuke bijkomstigheid maar wat misschien nog wel belangrijker was, de Monster Energy Yamaha MotoGP Team coureur liet daarnaast een indrukwekkende serie snelle rondetijden noteren tijdens een aantal lange runs.

Kortom, Viñales lijkt klaar voor de start van het 2020 MotoGP seizoen.

Maverick Viñales: “Ik ben echt blij, want we hebben tot dinsdag het laatste uur veel geprobeerd en geprobeerd te begrijpen hoe alles werkt terwijl er minder grip is. We waren veel op zeer oude banden onderweg toen de omstandigheden op het circuit moeilijk waren. Ik heb mijn best gedaan op de gebruikte banden, want soms heb je dat gevoel in de race, wat moeilijk is. Ik heb geprobeerd te begrijpen wat ik in dat soort situaties moet doen. We zijn echt heel veel wijzer geworden tijdens deze en de voorgaande wintertesten. Ik voel me goed met de motor, maar we moeten blijven werken omdat de vooruitgang goed is – maar het is nog niet genoeg

In tegenstelling tot Sepang, probeerde ik hier op de laatste dag uiteindelijk wel een snelle rondetijd op de klok te zetten. De omstandigheden waren zeker niet optimaal op dat tijdstop van de dag, maar ik voelde me vrij goed op de motor en de motor reageerde goed.

Eerlijk gezegd heb ik gewoon genoten van de afgelopen drie dagen op de motor hier en ik kan niet wachten tot het raceweekend. Het wordt een lange week, ik wacht nu al op volgende week vrijdag en vooral op zondag als de eerste race van het seizoen op het programma staat.”

Natuurlijk heeft Viñales zich tijdens de wintertesten geprofileerd als één van de kandidaten voor het podium, de overwinning en misschien zelfs wel tot één van de kandidaten voor de wereldtitel. De Spanjaard, die in het verleden al vaker tot winterkoning werd gekroond, wil daar zelf echter nog niets van weten

Maverick Viñales: “Take it easy. Ik heb het gevoel dat we allemaal binnen het team heel erg goed bezig zijn. We hebben het testwerk gedaan en ons vooraf gestelde doel bereikt. We hebben ons goed voorbereid op de race. De motor was hier vrij snel, beter dan in Sepang. Dat maakt me een gelukkig mens. Ik probeerde me te meten met de Honda en Ducati coureurs. Het was zeker niet slecht. Natuurlijk moet het nog beter, maar het is veel beter dan een jaar geleden, we staan er echt beter voor. Ik geloof zeker dat ik sterker voor de dag kan komen dit seizoen tijdens de races. Dan gaat het om de start: we proberen altijd te verbeteren in met name het laatste deel van de race en in de eerste ronde. Ik denk dat we daar dit jaar wat beter zijn geworden. Maar je ziet dit alles pas in de race.”

Ondertussen lijken Honda en wereldkampioen Marc Márquez het moeilijk te hebben en te zoeken naar een oplossing voor de problemen met de 2020 Honda RC213V.

Maverick Viñales: “Het is moeilijk om daar op dit moment iets zinnigs over te zeggen. Ik weet zeker dat ze er zullen staan, zoals gewoonlijk. Wij moeten gewoon kritisch naar onszelf blijven kijken en zorgen dat we er zelf ook staan als het moet gebeuren. Daarom bereiden we ons voor op de strijd tegen alle collega coureurs en fabrikanten. Ik denk dat we deze testdagen goed hebben doorstaan. Bovenal ben ik blij dat ik onder alle omstandigheden heb kunnen genieten van het rijden. Het was een goede winter voor mij, en dat is voor nu even het belangrijkste.”

Vrijdag 06 maart gaan op het Losail International Circuit in Qatar de lichten op groen voor de eerste vrije trainingen van de Grand Prix of Qatar, gevolgd op zondag 08 maart met de eerste race van het 2020 MotoGP seizoen.

 

Handige links Official MotoGP Test Qatar:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App