Maverick Viñales (P1): ‘Ineens een fantastisch gevoel, compleet anders dan Brno’

67
Maverick Viñáles met zijn pole position award - Red Bull Ring | foto© motogp.com

Maverick Viñales wist zaterdagmiddag op verrassende wijze pole position te pakken op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Na een lastig weekend in Brno, een moeilijke vrijdag op de Red Bull Ring en een Yamaha die door de jaren heen zeker niet de favoriet is geweest op het Oostenrijkse circuit was het een opmerkelijk resultaat voor de Spanjaard. 

Wie na de eerste dag op de Red Bull Ring had voorspeld dat Maverick Viñales zaterdagmiddag pole position zou behalen, zou raar aangekeken worden. Gelukkig is MotoGP vrijwel altijd onvoorspelbaar en dat bleek op zaterdag maar weer eens zo te zijn. Na een dramatisch weekend op het Automotodrom Brno in Tsjechië waarbij Viñales slechts twee WK punten scoorde op de veertiende plaats ging het vrijdag op de Red Bull Ring nog niet veel beter. De Monster Energy Yamaha coureur sloot de dag af met de elfde tijd en klaagde steen en been over het gebrek aan grip en acceleratie.

Zaterdagochtend leek er ineens weer een hele andere Maverick Viñales op de YZR-M1 te zitten, alleen was het tijdens de derde vrije training nog maar de vraag of de baan op tijd op zou drogen. Uiteindelijk bleek het met zo’n vijf minuten op de klok droog genoeg te zijn om echt een aanval te plaatsen op de top tien rondetijden en Viñales was uiteindelijk het snelst in FP3.

Na de half uur durende vierde vrije training was het tijd voor de kwalificatie en ook hier ging Viñales meteen goed uit de startblokken. Zijn eerste ronde was al goed genoeg voor een plaats in de top acht maar uiteindelijk wist hij dusdanig te verbeteren dat hij pole position wist te behalen. Een merkwaardige ommekeer voor de Spanjaard, het is nu de grote vraag of hij dit ook in de race waar kan maken. Met name de Ducati’s en de KTM’s zullen het lastig maken over raceafstand.

Maverick Viñáles: “Ik ben heel blij want mijn doel voor vandaag was het kwalificeren op de eerste startrij. Na de slechte dag van gisteren kreeg ik ineens een fantastisch gevoel met de machine, ook in FP4 was dat zo. Vanochtend wisten we een flinke stap te maken. Het team heeft gisteravond hard gewerkt en we moeten nu uitzoeken welke band de beste is voor de race van morgen. De machine werkt momenteel fantastisch, compleet anders dan in Brno. Ik ben heel blij en enthousiast, we weten in ieder geval dat we over één lap snel zijn, nu de race nog.”

Op zondagochtend komen de MotoGP coureurs eerst nog om 09:40 uur in actie voor een twintig minuten durende warm-up sessie. De race op de Red Bull Ring over 28 ronden gaat om 14:00 uur van start.

 

Handige links myWorld Motorrad Grand Prix von Österreich 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App