Maverick Viñales (P3): “Geen strategie voor morgen, hoog tempo is het belangrijkst”

289
Maverick Viñáles - Losail International Circuit | foto© Monster Energy Yamaha

Maverick Viñáles wist zich zaterdagavond op het Losail International Circuit als derde te kwalificeren voor de Tissot Grand Prix of Doha. Net als een week geleden op hetzelfde circuit start de Spanjaard vanaf de eerste rij en zal hij deze opnieuw proberen te verzilveren met een overwinning.

Dat Maverick Viñales misschien wel in de vorm van zijn leven verkeert is inmiddels wel duidelijk. Enigszins spottend staat de Spanjaard bij velen in de paddock bekend als ‘Wintertest kampioen’ omdat hij in de tests vaak bloedsnel is maar het in de raceweekenden regelmatig af laat weten.

Vorige week heeft Viñales laten zien dat hij ook rechtstreekse duels kan winnen. Net als vandaag kwalificeerde hij zich vorige week als derde maar viel hij na de start terug vanwege de pijlsnelle Ducati’s tijdens de start. Uiteindelijk wist hij zijn concurrenten één voor één te passeren en richting het einde van de race met overmacht te winnen.

Na weer twee dagen rijden op het Losail International Circuit zijn de Ducati’s en Yamaha’s opnieuw snel wat blijkt uit het feit dat de eerste twee startrijen uit Ducati’s en Yamaha’s bestaan. Echter moet absoluut rekening gehouden worden met de Suzuki’s op P8 en P9, met name omdat Joan Mir vorige week vanaf P10 naar P2 kwam en alleen in de laatste meters terugviel naar de vierde plaats.

Maverick Viñales zal er in ieder geval alles aan doen om de race van zondag eenzelfde verloop te laten hebben als die van afgelopen zondag en daarmee zijn koppositie in het kampioenschap te versterken. Wat betreft de snelheid op racebanden is de Monster Energy Yamaha MotoGP coureur wederom de favoriet maar in de race kan het nog wel eens anders verlopen dan de cijfers en analyses doen vermoeden.

Maverick Viñales: “De eerste run in de kwalificatie was heel erg lastig. Ik was veel aan het glijden en een aantal keren kwam ik bijna ten val. Ik was toen best een beetje teleurgesteld want ik wist niet precies waarom dat gebeurde. Maar zodra ik aan de tweede run begon met een nieuwe set banden had ik ineens weer heel veel grip. Toen ik wist dat de grip van de tweede band stukken beter was kon ik daar gebruik van maken en ik ben dan ook erg blij met het resultaat want ik denk dat het erg belangrijk is om op de eerste startrij te staan. Morgen zal ik wederom alles geven. We gaan vanavond nog analyseren waar er nog verbeterpunten zijn.

Het was vandaag niet makkelijk om op de eerste rij te staan. Uiteindelijk wist ik op de juiste machine te pushen en kwam ik uit op deze rondetijd. Toen ik die rondetijd zag staan op mijn dashboard dacht ik nog dat ik misschien wel de pole zou hebben maar ik toen ik wist dat ik derde was, was ik wel onder de indruk van hun snelheid [Jorge Martin en Johann Zarco]. Voor morgen heb ik niet echt een plan. Het wordt gewoon zaak om goed te starten en dan meteen een goed ritme te rijden. Johann [Zarco] werkt heel goed dit weekend, we zien dat hij een hele goede pace heeft. Ook Fabio [Quartararó] en Joan Mir waren heel snel dus zie ik hen als kanshebbers.”

De MotoGP coureurs komen morgenmiddag eerst nog om 14:40 uur Nederlandse tijd in actie voor de twintig minuten durende warm-up sessie op het Losail International Circuit. De race over 22 ronden gaat om 19:00 uur van start.

 

Handige links Tissot Grand Prix of Doha:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter