Maverick Viñales heeft tijdens de derde en afsluitende testdag op het Sepang International Circuit in Sepang de snelste rondetijd laten noteren. De Movistar Yamaha MotoGP coureur was woensdag het snelst voor Marc Marquez en Andrea Dovizioso. De snelste rondetijd van Viñales was tevens goed voor de snelste tijd van de driedaagse test.

Ondanks een korte regenbui rond het middaguur was de derde en afsluitende MotoGP testdag in Sepang een productieve dag al verloren Andrea Iannone, Hector Barbera en Pol Espargaró wel de nodige tijd vanwege een crash.

Maverick Viñales reed gedurende de afsluitende testdag maar liefst 72 ronden. In de veertigste ronde noteerde de Spanjaard een snelste ronde van 1’59.368, een rondetijd die na afloop niet alleen goed bleek te zijn voor de snelste tijd van de dag maar tevens ook de snelste rondetijd gedurende de afgelopen drie dagen. De Movistar Yamaha MotoGP coureur wist hiermee, na tijdens de test in Valencia ook al het snelst te zijn geweest, zijn ongeslagen status als Yamaha coureur te behouden.

Repsol Honda coureur Marc Marquez was degene die het dichtst in de buurt van de tijd van Viñales wist te komen. Zoals Valentino Rossi een dag eerder al voorspelde was de Repsol Honda coureur tijdens de laatste testdag regelmatig bovenaan de lijst te vinden. Marquez was tijdens de laatste dag niet alleen snel, hij was tevens de coureur die met maar liefst 85 gereden ronden ook nog eens het meeste aantal ronden achter zijn naam zag staan.

Andrea Dovizioso was er woensdagochtend meteen in het eerste uur als de kippen bij om tijdens de koelere omstandigheden een snelle tijd op de klok te zetten. De Ducati Team coureur noteerde al in zijn negende ronde een tijd van 1’59.553, een tijd die na afloop van de dag goed bleek te zijn voor de derde plaats op de lijst.

Dani Pedrosa wachtte daarentegen tot het laatste uur alvorens met een kwalificatieband naar buiten te gaan. De kleine Spanjaard, die dit seizoen voormalig Grand Prix winnaar Sete Gibernau als rijderscoach heeft aangetrokken, noteerde in de vierenzestigste van zijn in totaal zevenenzestig gereden ronden tijdens de laatste dag een rondetijd van 1’59.578 waarmee hij de dag afsloot met de vierde tijd.

Ook Valentino Rossi dook woensdag pas in het tweede deel van de dag onder de 2’00 grens, de Italiaan noteerde ongeveer een uur voor het einde van de dag een rondetijd van  1:59.589 en was daarmee slechts 0,221 sec. langzamer dan de snelste tijd van zijn nieuwe teamgenoot. De negenvoudig wereldkampioen steeg met deze snelle rondetijd wel naar de vijfde plaats op de lijst.

Alvaro Bautista, die beide eerste dagen in de top vijf te vinden was, wist woensdag een snelste rondetijd op de klok te zetten van 1:59.628, een rondetijd die uiteindelijk goed bleek voor de zesde tijd van de dag.

Na dinsdag vanuit de pitbox toegekeken te hebben – collega Ducati Testteam coureur Michele Pirro kwam de tweede dag in actie – noteerde Casey Stoner tijdens de afsluitende testdag de zevende rondetijd voor Cal Crutchlow die ook het beste tijdens de laatste dag tot het eind bewaard had. De LCR Honda coureur noteerde in de zevenenzestigste van zijn in totaal eenenzeventig gereden ronden tijdens de slotdag zijn snelste tijd.

Opvallend tijdens de laatste testdag was het optreden van Jorge Lorenzo. De nieuwe Ducati Team coureur kende tijdens de eerste testdag nog grote problemen, iets dat hij na afloop van de dag dan ook niet onder stoelen of banken stak. De vijfvoudig wereldkampioen herpakte zich tijdens de tweede dag al aardig door het verschil met de snelste mannen terug te brengen naar iets meer dan een halve seconde. Tijdens de slotdag verraste de voormalig Yamaha coureur met constante rondetijden, rondetijden die de Ducati Team coureur allemaal reed op een medium compound Michelin band. Voor de neutrale MotoGP fan zal de negende plaats op de lijst dan misschien wel niet heel bijzonder klinken, maar om met een achterstand van slechts 0,399 sec. de snelste coureur van de dag te zijn op een raceband is een prestatie van formaat.

Johann Zarco was ook tijdens de afsluitende testdag de best geklasseerde MotoGP debutant. De Fransman noteerde een snelste ronde van 1:59.772, een tijd die goed was voor de tiende plaats op de lijst tijdens de slotdag.

Net als Lorenzo focuste ook Andrea Iannone zich tijdens de slotdag niet op het rijden van die ene snelle ronde. Of dat ook helemaal de bedoeling was valt te betwijfelen, de Italiaan kwam namelijk in de middag ten val tijdens een lange run. Eenmaal terug in de pitbox besloot Iannone in overleg met zijn team om het vroegtijdig voor gezien te houden en niet meer naar buiten te gaan.

Samengestelde lijst na drie dagen
Met zijn snelste rondetijd van de laatste dag sloot Viñales de driedaagse test in Sepang als snelste af gevolgd door Iannone (snelste tijd gereden op dinsdag), Marquez, Dovizioso, Pedrosa, Rossi, Bautista, Stoner, Crutchlow en Lorenzo.

 

Handige links MotoGP test Sepang:


Volledige uitslagen 
Fotoverslag