John McPhee was zaterdagmiddag in de tweede kwalificatiesessie voor de Moto3 klasse op Le Mans het snelst en behaalde daarmee pole position. De Schot wist in de slotfase op het wisselvallige en bewolkte Franse circuit de snelste rondetijd te rijden voor Tony Arbolino en Ai Ogura.

Zaterdagmiddag om 12:35 uur ging de kwalificatie van start voor de Moto3 coureurs op het Le Mans Bugatti Circuit in Frankrijk. Nadat het na de vrije trainingen nog enigszins had geregend leek de baan nu behoorlijk opgedroogd te zijn. Echter hing er nog steeds donkere bewolking boven het Franse circuit en zou het ieder moment weer kunnen gaan regenen.

Qualifying 1
Dat slicks de juiste bandenkeuze was werd al gauw duidelijk. De meeste coureurs gingen in hun eerste ronde vanuit de pits met regenbanden de baan op maar kwamen meteen weer naar binnen om slicks te laten monteren. Met name de Tsjechische rookie Filip Salac had dit gauw door en had in de beginfase de snelste rondetijd in handen voor Marcos Ramirez, landgenoot Jakub Kornfeil en Can Öncü.

De beslissing zou uitblijven tot de laatste seconde en het was John McPhee die met een 1’43.994 de snelste rondetijd reed voor Marcos Ramirez, Makar Yurchenko en Sergio Garcia. Deze vier coureurs mochten daardoor verder naar Qualifying 2 om daar een gooi te doen naar pole position. Alonso López noteerde de vijfde tijd wat hem een negentiende startplaats oplevert, daarachter eindigden Filip Salac, Celestino Vietti, Jakub Kornfeil, Jaume Masia en Ayumu Sasaki deze eerste kwalificatiesessie in de top tien,

De enige crasher deze sessie was Can Öncü. De jonge Turkse coureur ging onderuit bij het aanremmen voor de Dunlop chicane maar kon zonder al te veel problemen terugkeren naar de pitbox.

Qualifying 2
De achttien snelste Moto3 coureurs gingen vervolgens de baan op om uit te vechten wie pole position zou behalen. Ondanks enkele druppels ging iedereen met slicks op weg en werden er meteen al snelle rondetijden gereden. Aanvankelijk waren het de coureurs die al kennis hadden opgedaan in Q1 die het snelst waren maar al gauw wisten ook de andere veertien coureurs naar voren te komen.

Voor lang tijd had Tony Arbolino de snelste tijd in handen maar in de slotfase van de sessie wist John McPhee hem van de eerste plaats te stoten. Dit bleek genoeg te zijn van de Schotse coureur want niemand wist onder zijn tijd te duiken en hij behaalde met een 1’42.277 de pole. Ai Ogura kwalificeerde zich als derde voor landgenoot Tatsuki Suzuki, daarachter kwalificeerden Gabriel Rodrigo, Marcos Ramirez, Niccolò Antonelli, Raúl Fernández, Kaito Toba en Sergio García zich in de top tien.

Het was zichtbaar dat de coureurs flink aan het pushen waren, en in sommige gevallen net over de grens. Kazuki Masaki schoof zijn KTM onderuit bij het uitkomen van bocht 7 (Musée) terwijl Niccolò Antonelli en Lorenzo Dalla Porta de voorkant van hun Honda’s verloren bij het insturen voor bocht 3 (Dunlop chicane). Voor Dalla Porta was dit al de vierde crash van het weekend.

De race over 22 ronden op het Le Mans Bugatti Circuit gaat zondagochtend om 11:00 uur van start.

 

Handige links SHARK Helmets Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App