John McPhee (Moto3), Marcel Schrötter (Moto2) en Marc Marquez (MotoGP) hebben zondagochtend op Termas de Rio Hondo de snelste rondetijden laten noteren tijdens de warm-up sessies van de Gran Premio Motul de la República Argentina. NTS RW Racing GP coureur Bo Bendsneyder sloot de Moto2 sessie af met de 24e rondetijd achter zijn naam.

Ondanks dat de voorspellingen anders aangaven konden zondagochtend de warm-up sessie op Termas de Rio Hondo verreden worden op een droge baan. Of het de hele dag droog zal blijven is vooralsnog de grote vraag, het wolkendek boven en de donkere wolken in de buurt van het Argentijnse circuit beloven vooralsnog niet heel veel goeds.

Moto3
Zoals gebruikelijk tijdens een Grand Prix weekend beten de Moto3 coureur zondagochtend om 08:40 uur op Termas de Rio Hondo het spits af met hun 20 minuten durende warm-up sessie.

Nadat Can Oncu al na een paar minuten in de sessie ten val kwam waren het niet veel later Jaume Masia en Sergio Garcia. Garcia bleef hier in eerste instantie op een gevaarlijke plaats naast de baan liggen terwijl Masia zich ontfermde over zijn landgenoot. De wedstrijdleiding besloot vervolgens de sessie middels een rode vlag situatie kort stil te leggen vanwege de vele onderdelen en brokstukken op de baan. Niet veel later konden zowel Masia als ook Garcia de plaats van de crash lopend verlaten.

Na een korte onderbreking werd de sessie hervat, zonder Masia en Garcia maar met Oncu die handig gebruik maakte van de rode vlag situatie – de monteurs konden zijn machine op tijd weer gereed maken voor de herstart.

Net voor het vallen van de finishvlag ging het opnieuw mis, dit keer waren het Darryn Binder en Marcos Raminez die elkaar raakten en ten val kwamen. Ook deze twee jonge coureurs kwamen er zonder kleerscheuren vanaf.

Uiteindelijk was het John McPhee die bij het vallen van de finishvlag het snelst was. De Brit noteerde een snelste rondetijd van 1’49.175 en was daarmee het rapst voor Kaito Toba, Gabriel Rodrigo, Tony Arbolino en Aron Canet.

Moto2
Voor Lukas Tulovic begon de wedstrijddag met een minder goed bericht. De Kiefer Racing coureur kreeg van de wedstrijdleiding een penalty aan de broek vanwege gevaarlijk rijden zaterdag tijdens Q1. Volgens het bericht heeft de Duitser tijdens de sessie langzaam gereden op de ideale lijn en daarbij een andere coureur gehinderd. Tulovic werd drie plaatsen teruggezet op de grid waardoor hij niet vanaf P27 maar vanaf P30 op de grid aan de race moet beginnen.

Ondanks dat hij halverwege de sessie een hachelijk moment kende door naast de baan te raken en een flink eind op hoge snelheid door het gras moest en bij het vallen van de finishvlag aan een crash ontsnapte nadat de machine van de voor hem rijdende Lorenzo Baldassarri plots de geest gaf was het Marcel Schrötter die de sessie afsloot met de snelste rondetijd achter zijn naam.

Achter de Duitser noteerde teamgenoot en met een flinke griep kampende Tom Lüthi de tweede rondetijd gevolgd door Sam Lowes, Brad Binder en Remy Gardner.

Nederlander Bo Bendsneyder sloot de sessie af met de vierentwintigste rondetijd achter zijn naam.

Naast de uitstapjes van Schrötter en het technisch probleem van Baldassarri waren er crashes in de sessie voor Joe Roberts en Andrea Locatelli.

MotoGP
Terwijl de donkere wolken steeds dichterbij kwamen en aan het einde van de sessie de eerste regendruppels voelbaar waren was het Marc Marquez die gedurende de 20 minuten durende sessie het snelst was. De Repsol Honda Team coureur noteerde een snelste ronde van 1’39.096 en was daarmee het rapst voor Maverick Viñales en Andrea Dovizioso – precies dezelfde top drie als tijdens de kwalificatie.

De vierde rondetijd kwam op naam van Alex Rins. De Spanjaard en Team Suzuki Ecstar lijken daarmee net op tijd het lek boven te hebben aangezien men in de kwalificatie niet verder wist te komen dan P16.

Franco Morbidelli noteerde de vijfde rondetijd gevolgd door Danilo Petrucci, Valentino Rossi, de opnieuw sterk acterende Miguel Oliveira en Takaaki Nakagami.

Ondanks dat het slechts een warm-up sessie was zagen we opnieuw 16 coureurs binnen een seconde, kortom alle ingrediënten voor een opnieuw spannende MotoGP race mocht het droog blijven en het weer geen roet in het eten te gooien. Komt de verwachte regen wel, dan krijgen we ander spektakel aangezien niemand nog een meter op een natte baan heeft gereden dit weekend, vele dit seizoen nog geen enkele sessie hebben gereden onder natte omstandigheden en de dit jaar in de MotoGP klasse debuteerden mannen zelfs nog geen enkele natte sessie op een MotoGP machine onder hun belt hebben.

 

Handige links Gran Premio Motul de la República Argentina:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Replicahelmen 15% korting | Tenkateshop.com

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App