Marco Melandri heeft vrijdagmiddag in de derde vrije training voor de WorldSBK klasse op Portimão de snelste rondetijd gereden voor Rea en Razgatlioglu maar het was Jonathan Rea die uiteindelijk de dag als snelste coureur af wist te sluiten. Michael van der Mark noteerde de zevende tijd in de derde vrije training en is achtste in de gecombineerde tijdlijsten.

Vrijdagmiddag ging om 16:05 uur lokale tijd de derde en laatste vrije training van de dag voor de World Superbike klasse van start op het Autódromo Internacional do Algarve Portimão in Portugal. Met een buitentemperatuur van 26°C en een asfalttemperatuur van zo’n 39°C waren de omstandigheden nagenoeg ideaal, ondanks dat de snelste rondetijden van de dag al in de eerste vrije training waren gereden toen het nog wat koeler was.

Voor Chaz Davies begon de sessie niet op de manier zoals hij gehoopt had. De Aruba Ducati coureur, die enkele weken geleden voor de tweede keer in de zomerstop zijn sleutelbeen brak, ging onderuit in bocht 8 nadat zijn machine olie verloor en dit op de achterband terechtkwam; de Brit maakte geen schijn van kans en kwam ten val. De vlammen sloegen uit zijn Ducati maar hijzelf bleef ongedeerd. De rode vlag werd gezwaaid om de olie van de baan te verwijderen.