Koen Meuffels (foto credit: Tiny Kolsters)

Een jaar geleden werd Koen Meuffels getroffen door een lichte vorm van epilepsie. De Fortron Kawasaki rijder werd behandeld en eigenlijk al na twee maanden weer volledig genezen verklaard. Regels zijn echter regels en Meuffels stond helaas een jaar op non-actief.

Epilepsie is natuurlijk een ziekte die je niet onder de leden moet willen hebben als je motorcoureur bent. Een dik jaar geleden overkwam het echter Koen Meuffels en dat betekende een lelijke streep door de rekening voor de inmiddels 21-jarige Brabander.

Meuffels was goed begonnen in de gecombineerde ONK/BeNeCup competitie maar zag zijn seizoen in één klap om zeep geholpen. Koen kreeg te maken met een lichte vorm van epilepsie en werd daaraan snel succesvol geholpen.

Ondanks verklaringen van de behandelend arts dat de Somerenaar volledig genezen was en dat de kans op herhaling nihil was bleef de KNMV voorzichtig. De regels schrijven voor dat er aantoonbaar een bepaalde periode zonder aanvallen moet zijn alvorens je de benodigde licentie weer terugkrijgt.

Het werd een zwaar jaar voor Koen die eigenlijk volkomen fit toch vanaf de zijlijn moest toekijken. Die periode is inmiddels afgesloten en Meuffels rijdt tijdens de Superbike IDM wedstrijden op het circuit van Zolder voor het eerst weer mee in een raceweekend.

“Ik ben het afgelopen jaar wel een beetje bezig gebleven maar heel veel heb ik niet gereden. Ik ben superblij om weer terug te zijn en ben hier op Zolder meer bezig met ritme opdoen dan met rondetijden. Niettemin reed ik vandaag tijdens de vrije trainingen al weer een 1’38.7 en dat geeft vertrouwen. De basis is daarmee al weer redelijk en nu wordt het een kwestie van meters maken en mezelf weer zien te verbeteren.”

Zijn 1’38.7 was overigens goed voor de elfde tijd van de dag in de IDM Superstock 600 klasse waarin Christian Stange de snelste man van de dag was voor Kevin Wahr. De laatste is na zijn ontslag bij het Lorenzini World Supersport team weer teruggekeerd richting het Superbike IDM kampioenschap.

Bryan Schouten noteerde vrijdag de derde tijd. De MVR Racing rijder had nog te kampen met wat kleine problemen maar is er zeker van dat die voor de kwalificatietrainingen van zaterdag zullen worden opgelost.

Lesley ten Tusscher was deze vrijdag de snelste ONK rijder. Met 1’38.352 vond de Erison Suzuki rijder zich terug op de achtste plaats. Bobby Bos noteerde de 13e tijd.

De vrije trainingen in de IDM Superbike klasse werden gedomineerd door Mathieu Gines. De van Zon Remeha rijder uit het team van Werner Daemen trainde zich naar de snelste tijd maar werd op de voet gevolgd door Marvin Fritz.

Jan Bühn draaide de derde tijd van de dag en werd daarmee snelste rijder in de Superstock klasse met direct daarachter Danny de Boer. De Yamaha coureur toonde zich opnieuw uitermate competitief en kan positief vooruit kijken naar dit weekend.

Pepijn Bijsterbosch is ook goed begonnen aan het weekend en noteerde een negende tijd overall waarmee hij vijfde was in de Superstock 1000 klasse. Koen Zeelen vonden we tijdens de eerste dag terug op een 25e plaats overall en een 14e in de Superstock klasse.

Het Zolder weekend kende geen goed gesternte voor Marco Nekvasil. De Oostenrijker uit het team van Werner Daemen kwam in de tweede vrije training hard ten val bij het aanremmen van de tweede bocht. Nekvasil brak daarbij enkele botten in zijn been waaronder het kuitbeen en de eerste geluiden zijn dat hij mogelijk een maand of drie uit de roulatie is.

Vincent Lonbois was, hoe verrassend, de snelste ONK rijder. De Franstalige Belg noteerde een prima vijfde tijd overall en had bijna een seconde voorsprong op Nigel Walraven die van de ONK rijders de tweede tijd wist te realiseren. Sebastian Le Grelle draaide de derde ONK tijd voor Rob Hartog, Gian Mertens, Nicky de Wit, Johan Fredriks en Mike Cleutjens.

Er deden vrijdag maar liefst 47 rijders mee aan de vrije trainingen in de Superbike/Superstock klasse. Aangezien er zondag tijdens de races 41 rijders mogen starten betekent het dat meer dan een handvol rijders van het deelnemersveld zaterdag na de kwalificatietrainingen naar huis mag.