Michael van der Mark heeft zaterdag in de eerste World Superbike-race van de Motul Italian Round laten zien dit seizoen zeer vastberaden te zijn. In een ingekorte race – vanwege een rode vlag – finishte Van der Mark als zevende.

Na zich eerder op de dag als negende gekwalificeerd te hebben begon Michael van der Mark goed aan de wedstrijd. Zo wist hij al snel een plaats op te schuiven vanwege een crash van Leandro Mercado.

Vervolgens richtte de Rotterdammer z’n vizier op Eugene Laverty, die op dat moment zo’n twee seconden voor hem lag. Doordat Van der Mark gaandeweg de race steeds meer vertrouwen kreeg, wist hij het gat naar de Aprilia coureur vrij vlot te dichten en hem na een fantastische actie in de Tosa-hairpin te passeren.

Maar net nadat Van der Mark een goed ritme te pakken had, ging de rode vlag uit. De Pata Yamaha Official WorldSBK coureur werd daardoor zevende, een positie die goed was voor negen WK punten.

Michael van der Mark, Pata Yamaha Official WorldSBK coureur:
“In de derde vrije training hadden we een paar kleine issues met de motor, maar uiteindelijk konden we dat gelukkig oplossen en voelde ik mij best goed. In Superpole 2 reed ik een goede ronde met de raceband, maar met de kwalificatieband voelde ik mij niet comfortabel en ik moest flink vechten met de R1. Ik had een redelijk normale start en zat in een groep met andere rijders en uiteindelijk kon ik Eugene Laverty passeren. Ik voelde mij steeds sterker worden naarmate de race vorderde, maar ik had wel moeite om de motor van richting te veranderen. We moeten dit probleem zien op te lossen zodat de motor makkelijker te rijden is op dit soort circuits. Ik denk dat we, startend vanaf de negende plaats, blij moeten zijn met de punten die we gescoord hebben. Iedereen kan zien dat het een moeilijk weekend is voor ons, dus we moeten tevreden zijn met elk punt dat we scoren. Normaalgesproken is mijn racetempo aardig constant en met name op dit circuit zie je andere coureurs die gaandeweg steeds meer worstelen met de grip. Ik weet dat ik in de slotfase sterk kan zijn en daarom hoop ik dat morgen dichter bij de voorste jongens kan blijven en zo een aantal van hen kan inhalen in deel twee van de wedstrijd.”

Door zijn zevende plaats vertrekt Van der Mark zondag vanaf de vierde plaats op de grid tijdens de tweede race van het weekend.

 

Handige links Motul Italian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Video’s