Michael van der Mark: ‘Zesde, maar ik had het lastig tijdens de race’

5
mark
Kopstart voor Michael van der Mark (60) | foto© Yamaha Racing

Michael van der Mark heeft zondagmiddag de Pirelli Spanish Round op het circuit van Jerez afgesloten met een zesde plaats tijdens de tweede World Superbike wedstrijd van het weekend. De Nederlander was na afloop deels tevreden met zijn behaalde resultaat; ‘Zesde, maar ik had het lastig tijdens de race’.

Michael van der Mark kende zondagmiddag een fantastische start van de race maar kort daarna ging de rode vlag uit. Ook bij de herstart nam de Pata Yamaha Official WorldSBK Team coureur  kopstart en hield hij de leiding totdat Jonathan Rea hem voorbij kwam.

Daarna had hij met Melandri één van de mooiste duels van dit seizoen, waarbij beide rijders elkaar gedurende vijf ronden regelmatig inhaalden. Pas toen de Ducati coureur contact maakte met de Nederlander in bocht 9, moest hij de Italiaan laten gaan. Ook Sykes kwam voorbij nadat Van der Mark een klein foutje maakte doordat hij steeds minder grip had aan de achterkant. Ondanks een steeds groter wordend gripprobleem, bracht hij zijn Pata Yamaha R1 op zeer volwassen wijze als zesde over de streep.

Michael van der Mark: “Ik had een hele goede eerste start en pakte de holeshot, maar daarna ging de rode vlag uit en moesten we wachten. Ook de tweede start was goed en ik ging in de eerste ronde opnieuw aan de leiding, tot Jonathan Rea voorbij kwam. Ik probeerde hem bij te houden, maar ik had het lastig. Het gevoel met de zachtere voorband was beter, maar ik kon niet rijden op de manier zoals de rest wel kon. Ik moest echt hard knokken om te proberen toch op het podium te eindigen en ik had een paar mooie duels, maar Marco Melandri raakte mij in bocht 9, waardoor ik wijd ging en Alex eveneens voorbij kwam.”

“Ik maakte daarna nog een foutje en Tom Sykes kwam mij daardoor ook voorbij en ik kon niet het tempo van hun volgen. Ik bleef het echter proberen en dat was niet gemakkelijk, maar we hebben weer een top-6 finish gepakt en natuurlijk de daarbij horende WK-punten. Hopelijk kunnen we in Qatar voor het podium gaan en zo het seizoen succesvol afsluiten. Het team heeft fantastisch werk geleverd. In het begin van het seizoen hadden we een paar ups en downs en was soms ik en soms Alex snel. Nu zijn we op elke baan beide snel en dat laat onze geweldige progressie perfect zien. Ik denk dat Losail een circuit is dat erg goed moet passen bij de R1, dus hopelijk kunnen we ons volledige potentieel daar laten zien!”

Van der Mark staat met nog één wedstrijdweekend in Qatar voor de boeg zesde in de tussenstand met 210 punten, slechts 16 punten achter zijn teamgenoot Alex Lowes.

 

Handige links Pirelli Spanish Round Jerez:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV