Michael van der Mark: “Had graag op het podium gestaan, gezien de omstandigheden was het een goed weekend”

3121
Michael van der Mark - TT Circuit Assen | © Jan Timmerman

Michael van der Mark werd zondag achtste in de Superpole Race en negende in Race 2 op het TT Circuit Assen. De Nederlander streed lang mee in de kopgroep maar zou zijn gewenste podiumfinish uiteindelijk niet behalen. Toch was Van der Mark na afloop relatief tevreden over het weekend dat vooral gekenmerkt werd door zeer wisselvallige omstandigheden.

Na een zevende plaats in Race 1 die vroegtijdig werd afgevlagd was Michael van der Mark er zondag op gebrand om zijn resultaten in de Superpole Race en Race 2 te verbeteren. In de Superpole Race, die de grid bepaalt voor Race 2, was het voor Van der Mark vooral zaak om bij de eerste negen te eindigen zodat hij daarmee een betere startpositie had dan de dertiende plaats die hij had bemachtigd na de kwalificatie.Daar slaagde hij in door als achtste over de finish te komen, vlak voor teamgenoot Toprak Razgatlioglu, maar beide coureurs hadden te maken met overmatige bandenslijtage.

Michael van der Mark: “In de Superpole Race was ons doel om bij de eerst negen te eindigen en gingen [zoals iedereen] voor de SCQ achterband maar de SCX was een betere keuze geweest. Het waren uiteindelijk tien lange ronden op deze kwalificatieband.”

Hoe dan ook mocht Van der Mark vanaf de achtste plaats beginnen aan Race 2. Hierin wist de 31-jarige Nederlander lang mee te komen met de kopgroep en vooral toen het in de tweede helft van de race licht begon te regenen kwam hij weer met grote stappen naar voren. Uiteindelijk passeerde de ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team coureur de finish als zesde maar met een tijdstraf vanwege het afsnijden van de Geert Timmer chicane werd hij uiteindelijk als negende geklasseerd.

Michael van der Mark: “Om eerlijk te zijn wil je natuurlijk altijd op het podium staan in je thuisrace maar om met de toprijders te kunnen strijden was al heel mooi. In Barcelona hebben we laten zien dat onze snelheid verbeterd was en hier konden we opnieuw met de snelsten mee. Het probleem was dat ik terugviel in een aantal oude gewoonten viel en aan het pushen was op de verkeerde plekken. Daar moeten we van leren en dat moeten we verbeteren.

De motor is goed bij het insturen voor de bochten maar dat is niet waar we per se tijd goedmaken, wij zijn juist heel sterk bij het uitkomen van de bochten. Ik neem teveel snelheid mee de bocht in en dat is gemakkelijk om te doen, maar dat is niet de juiste manier. In het begin van de race deed ik dat niet maar op het einde was ik een beetje aan het ‘overrijden’. Daar moet ik van leren en het is jammer.

Ik heb wel genoten van het gevecht met de andere jongens en vooral toen het achterop het circuit regende wist ik dat dat het moment was om ervoor te gaan, het was mijn enige kans om bij ze te blijven. Wat betreft de tijdstraf die ik nog kreeg waardoor ik van P6 naar P9 ging, regels zijn regels. Ik ben het er niet helemaal mee eens maar zo is het nou eenmaal.”

Terugkijkend op het hele weekend, dat vooral gekenmerkt werd door de vele regenbuien en zeer wisselvallige omstandigheden, is Van der Mark niet ontevreden. Vooral omdat de basissetup van de BMW M 1000 RR behoorlijk goed lijkt te werken en hij samen met zijn teamgenoot tot dusver op ieder circuit snel is geweest.

Michael van der Mark: “Gezien alle omstandigheden ben ik uiteindelijk toch wel tevreden met dit weekend. We hebben daardoor niks aan onze setup kunnen doen maar toch was het best goed. Gisteren in Race 1 had ik aan het einde denk ik iets meer dan de jongens voor mij omdat ik rustig bleef, helaas kregen we toen de rode vlag. Race 1 was goed en de Superpole Race ook, doordat we het hele weekend niks aan de motor hebben veranderd is de basis dus best wel goed.”

De eerstvolgende ronde van het World Superbike kampioenschap wordt verreden in het weekend van 14 t/m 16 juni op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Voor die tijd zal de Nederlander nog samen met het ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team testen in Misano en Cremona, het Italiaanse circuit dat dit jaar nieuw op de kalender staat.Handige links Pirelli Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
NIEUW | MotoGP- en WorldSBK ticketshop
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube   Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.