Het was vrijdag een moeilijke openingsdag in Argentinië voor de WorldSBK coureurs. Een met zand en stof bedekt Circuito San Juan Villicum zorgde voor nagenoeg geen grip en gevaarlijke situaties. Michael van der Mark, die tijdens de eerste twee vrije trainingen de tiende rondetijd op de klok wist te zetten, hoopt dan ook dat de situatie snel zal verbeteren.

Terwijl het Argentijnse circuitpersoneel donderdag borstels en luchtblazers gebruikten, in een poging om Circuito San Juan Villicum schoon te krijgen, bleken hun inspanningen en uitrusting helaas ontoereikend.

Met als resultaat dat de baanomstandigheden verraderlijk waren toen de coureurs vrijdag in actie kwamen voor WorldSBK FP1. Veel rijders, die de baan aan het begin van de sessie hadden geïnspecteerd, kozen ervoor om het grootste deel van de 50 minuten durende training binnen te blijven om zo geen onnodig risico te lopen.

De omstandigheden verbeterden ietsje voor FP2, met een zeer smalle ideale lijn, maar de tijden waren nog steeds twee seconden langzamer dan in dezelfde sessie vorig jaar, ondanks bijna perfecte weersomstandigheden. Wie buiten de ideale lijn kwam, liep bovendien een groot risico op een val zoals een aantal rijders ook ontdekten.

Michael van der Mark: “Het was voor iedereen een moeilijke openingsdag omdat de omstandigheden verre van ideaal waren. We moeten blijven werken, geduld hebben en kalm blijven. Je kunt niet veel wijzigingen aan de motorfiets aanbrengen, omdat de baan steeds anders is, maar op dit moment heb ik wat moeite in het midden van de bocht en dat is iets waar we zaterdag aan moeten werken. Vrijdagmiddag was er een redelijk schone ideale lijn, maar die was wel erg smal en je kon het je echt niet veroorloven om ernaast te komen, zeker niet bij het insturen van de bocht. Hoe dan ook, zoals ik al zei, het was voor iedereen hetzelfde en hopelijk zal de situatie verbeteren.”

Om de teams en rijders te helpen zich aan te passen aan de veranderende baanomstandigheden, is de zaterdagochtend te verrijden derde en afsluitende vrije trainingssessie 15 minuten langer dan normaal.

 

Handige links Motul Argentinean Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App