Miguel Oliveira: ‘Ik ben heel blij om het team deze overwinning te kunnen geven’

139
Miguel Oliveira gaat aan Jack Miller voorbij in de laatste bocht van de race op de Red Bull Ring | foto© Red Bull KTM Tech 3

Miguel Oliveira heeft zondagmiddag de spectaculaire MotoGP race gewonnen op de Red Bull Ring. Het was de eerste overwinning in de koningsklasse voor de Portugees en ook de eerste zege voor het Red Bull KTM Tech 3 team.

Het MotoGP seizoen 2020 zit vol met verrassingen en ieder raceweekend worden we weer getrakteerd op een nieuw verhaal. Wat een race hebben we op zondagmiddag weer kunnen zien waarbij de timing van Miguel Oliveira perfect was door in de laatste bocht voorbij te gaan aan Jack Miller en Pol Espargaró en zo voor het eerst als winnaar over de finish te komen.

In het eerste gedeelte van de race zat Oliveira er redelijk goed bij maar kon hij zich niet echt mengen in de strijd voor het podium. Joan Mir reed soeverein aan de leiding voor Takaaki Nakagami en Jack Miller toen de remmen van Maverick Viñales het begaven en hij met een snelheid van zo’n 220 km/h van zijn machine moest springen. De Yamaha YZR-M1 reed op volle snelheid door en knalde de bandenstapel van bocht 1 in. Hierdoor was de air fence gescheurd en ontstond er ook een brandje waardoor de race gestopt werd.

Niet veel later werd de race herstart over slechts twaalf ronden en hadden veel coureurs nieuwe banden gemonteerd en wat extra brandstof toegevoegd om daarmee met een krachtigere mapping te kunnen rijden. Oliveira wist de aansluiting bij Pol Espargaró en Jack Miller te behouden en bleef geduldig.

Uiteindelijk gingen Miller en Espargaró de fout in bij het aanremmen voor de laatste bocht en kwamen zij naast de baan terecht. Dit was de perfecte kans voor Oliveira en de Portugees aarzelde dan ook geen moment. De Tech 3 coureur reed strak langs het tweetal op en kwam zo als winnaar over de finish. Naast de 25 WK punten mocht Oliveira ook de sleutels van een gloednieuwe BMW M4 in ontvangst nemen, al met al geen slechte dag voor de KTM coureur.

Miguel Oliveira: “Ik ben heel blij en trots op onze prestatie vandaag. Er zijn zoveel redenen om happy te zijn vandaag, om te winnen op de thuisbasis van KTM en Red Bull is natuurlijk heel bijzonder. Het hele weekend stonden we er al goed voor maar ik had wel geluk dat de race gestopt werd. Ik kon daardoor een nieuwe band gebruiken en ik denk dat dit ervoor gezorgd heeft dat ik er in de tweede race zo goed bij zat. Ik blijf met beide benen op de grond staan maar in mijn hoofd gaat het momenteel alle kanten op, wat een dag. Ik ben echt zo blij, niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn familie en alle Portugese fans.

Het was natuurlijk lastig om voor een race van slechts twaalf ronden een voorspelling te doen maar hierdoor hoefden we in ieder geval niet zo op de bandenslijtage te letten. Ik wist dat Pol [Espargaró] en Jack [Miller] heel sterk waren en ik kon niet echt een plaats vinden waar ik aan zou kunnen vallen zonder grote risico’s te nemen. Ik heb vandaag in de race meer het zekere voor het onzekere genomen maar ik zag wel dat het in de laatste ronde Spannend zou worden en dat Pol en Jack heel dicht bij elkaar zaten. Uiteindelijk kon ik er optimaal van profiteren en wist ik in de laatste ronde strak langs Jack op te gaan en zo als eerste over de finish te komen.

Ik wilde eerst zeker weten dat het wel de laatste ronde was want in de hele race kon ik mijn pitbord niet zien, dus wist ik ook niet of de coureur achter mij op de vierde plaats nou wel of niet dichtbij was. Toen we aan de laatste ronde begonnen zag ik dat Pol defensieve lijnen begon te rijden en ik wist dat hij en Jack daardoor veel tijd zouden verliezen, daar maakte ik dankbaar gebruik van in de laatste bocht. Toen ik de zwart / wit geblokte vlag zag was het pure blijheid. Ik ben heel blij om het team hun eerste overwinning te kunnen geven, het is een geweldige groep mensen. Ze zijn heel professioneel en hebben dit dan ook verdiend.

In mijn carrière is nooit iets vanzelf gegaan en ik heb mijn pad altijd bewandeld door middel van hard werken. Niets wordt je zomaar gegeven in de motorsport en ik heb altijd moeten vechten. Vorig jaar was een grote les voor mij, vooral ook vanwege de schouderblessure. Het was heel pijnlijk om het tweede deel van het seizoen met deze blessure te rijden. Mentaal was het ook niet altijd makkelijk dus om van dat moment nu hier te staan als winnaar is een gigantische stap. Ik heb het niet allemaal in m’n eentje gedaan, met Tech 3 staat er een heel sterk team achter mij en KTM geeft ook veel steun en ik wil hen daarvoor bedanken. Zij hebben altijd in mij geloofd.”

Ook Red Bull KTM Tech 3 teambaas Hervé Poncharal had een aantal mooie uitspraken over deze eerste overwinning voor zijn team in de koningsklasse.

“Wat een ongelooflijk mooie dag met zoveel emoties. We zijn al ongeveer veertig jaar actief in dit wereldje en hebben nog nooit een MotoGP race gewonnen. Om eerlijk te zijn, ik dacht dat het nooit zou gaan gebeuren maar vandaag is onze droom uitgekomen. En dan ook nog hier in Oostenrijk op de thuisbasis van onze sponsor Red Bull en onze motorenfabrikant KTM.

Eerlijk gezegd was ik vanochtend zeer teleurgesteld toen ik onze twee Moto3 coureurs zag crashen nadat ze elkaar geraakt hadden, terwijl ze meestreden voor het podium. Ik dacht, misschien is het wel tijd voor mij om met pensioen te gaan want als je er zo erg bij betrokken bent maakt zoiets je dan ook heel teleurgesteld en verdrietig.

Nu is het volledig omgekeerd en ben ik misschien wel de gelukkigste persoon in de wereld. Alleen racen kan voor zulke uiteenlopende emoties zorgen. Ik ben super trots en wil iedereen, en natuurlijk met name Miguel, bedanken voor al het harde werken.”

De MotoGP coureurs hebben nu een paar weken rust voordat het drukke schema weer hervat wordt. In het weekend van 11 t/m 13 september wordt de eerste van twee raceweekenden gehouden op het Misano World Circuit Marco Simoncelli, vanaf dan vinden er negen raceweekenden plaats in slechts elf weken.

 

Handige links BMW M Grand Prix of Styria 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App