Miguel Oliveira (P1): ‘Niemand heeft een idee wat er na 15 ronden gaat gebeuren’

134
Miguel Oliveira - Autódromo Internacional do Algarve | foto© motogp.com

Miguel Oliveira behaalde zaterdagmiddag zijn eerste pole position in de MotoGP klasse en deed dat ook nog eens op eigen bodem. In de slotfase van een hectische tweede kwalificatiesessie reed de Portugees de snelste rondetijd op het Autódromo Internacional do Algarve en behaalde zo zijn eerste pole sinds Aragón 2017.

Dit weekend vindt er voor het eerst sinds 2012, toen op het Circuito Estoril, weer een Grand Prix plaats in Portugal. Ditmaal is het Autódromo Internacional do Algarve in Portimão plaats van handelen en in de afgelopen twee dagen zijn er door alle coureurs alleen maar lovende woorden gesproken over het uitdagende circuit.

Op woensdag toen Miguel Oliveira naar het circuit toe reed werd hij ineens achtervolgd door een grote groep motorrijders. Het waren Portugese fans die hem als het ware naar het circuit escorteerden en hem het beste wilden wensen voor het aankomende raceweekend. Dat zegt veel over de populariteit van Miguel Oliveira in Portugal die ongetwijfeld nog eens groter is geworden na het winnen van zijn eerste MotoGP race op de Red Bull Ring in Oostenrijk afgelopen augustus.

Als er op zaterdag in Portimão toeschouwers waren toegelaten op het Autódromo Internacional do Algarve dan was het dak er ongetwijfeld afgegaan. Voor lange tijd in de Q2 sessie leek Franco Morbidelli zijn tweede pole position op rij te behalen totdat Oliveira met nog dertig seconden op de klok ineens naar de snelste tijd kwam.

Het was de eerste pole position voor Oliveira in de MotoGP klasse en om dat op Portugese bodem te doen maakte het ongetwijfeld nog net even specialer. De laatste keer dat de Portugees op pole position stond was in de Moto2 klasse tijdens het raceweekend op Motorland Aragón, september 2017. De laatste pole position voor het Tech 3 team was in Le Mans 2018, toen nog Johann Zarco op de Yamaha YZR-M1.

Naast het behalen van de pole position ziet Oliveira er ook heel goed uit voor de overwinning in de race van zondag over 25 ronden. De KTM coureur beschikt over een hoog en constant tempo, zelfs zo hoog dat een aantal van zijn concurrenten al heeft aangegeven dat het lastig wordt om hem te volgen in de race. Oliveira heeft natuurlijk al veel meer kilometers gereden op dit spectaculaire circuit vergeleken met zijn concurrenten. Aan inzet zat het zondagmiddag in ieder geval niet liggen, de thuisrijder zal dolgraag zijn tweede MotoGP halen op eigen bodem, zij het zonder fans op de tribunes.

Miguel Oliveira: “Het voelt zeker goed om hier tijdens mijn thuis Grand Prix de pole position te behalen na lange tijd niet op eigen bodem te hebben geracet, het geeft een speciaal gevoel. We willen natuurlijk graag morgen goed presteren en onze klus afmaken maar er zijn veel tegenstanders en we moeten gefocust blijven.

Ik voel me sterk en mijn pace ziet er veelbelovend uit. We hebben dit weekend vier verschillende bandencompounds die we moesten testen terwijl we ook druk waren met het vinden van een goede set-up van de machine voor dit circuit. Het was zeker niet makkelijk en ik denk dat we allemaal de race ingaan zonder enig idee wat er gaat gebeuren na 15 ronden. Ik ben relaxed en op de motor voel ik me goed dus ik denk dat ik mee kan doen voor de overwinning.”

Tevens zal deze bijzondere race voor Miguel Oliveira ook de laatste zijn in de kleuren van het Red Bull KTM Tech 3 team. Volgend jaar stapt hij over naar het fabrieksteam van KTM op de plaats van Pol Espargaró en wordt hij net als in Moto3 en Moto2 weer teamgenoot van Brad Binder. Hoe kijkt hij terug op zijn tweede seizoen in de MotoGP klasse?

“De winst dit jaar was een verrassing maar gezien over het hele seizoen, ook al was het natuurlijk een vreemd jaar, had ik graag iets constanter willen zijn. Ik ben twee keer niet in de top tien gefinisht en ik ben ook drie keer gecrasht in een race dus ik denk dat ik het uiteindelijk beter had kunnen doen. Uiteindelijk denk ik dat ik mijn seizoen oké was en heb ik in ieder geval wel het gevoel dat het volgende seizoen sterker in ga met veel meer ervaring.”

Zondagochtend om 11:00 uur Nederlandse tijd komen de MotoGP coureurs nog in actie op het Autódromo Internacional do Algarve voor de twintig minuten durende warm-up sessie. De laatste MotoGP race van 2020 in Portimão gaat om 15:00 uur Nederlandse tijd van start.