Miguel Oliveira (P2): “Marc had vandaag gewoon iets meer”

1522
Miguel Oliveira - Sachsenring | foto© KTM Images / Polarity Photo

Miguel Oliveira kwam zondagmiddag als tweede over de finish in de MotoGP race op de Sachsenring achter racewinnaar Marc Márquez. De Portugees voerde de druk in de slotfase nog flink op maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats.

In de eerste vijf Grand Prix weekenden van 2021 scoorde Miguel Oliveira in totaal 9 WK punten. In de afgelopen drie Grands Prix heeft de Portugees er maar liefst 65 gescoord. Dat is het duidelijke bewijs dat er zowel bij Oliveira als bij KTM er flink wat veranderd is.

Het was een dramatische seizoenstart voor Oliveira en KTM maar de huidige stijgende lijn is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend. In Mugello bracht de Oostenrijkse fabrikant een nieuw frame en dat zorgde voor de ommekeer. Op het Italiaanse circuit finishte Oliveira als tweede achter Fabio Quartararó waarna hij een week later op het Circuit de Barcelona-Catalunya zijn eerste overwinning van het seizoen behaalde.

Op zondag in Duitsland startte de Portugees vanaf de zesde plaats en op die positie reed hij in de eerste drie ronden ook. Toen hij voorbij ging aan Fabio Quartararó reed hij een aantal ronden achter Jack Miller totdat het begon te druppelen boven de Sachsenring. Binnen vier ronden kwam hij naar de tweede plaats achter Marc Márquez om vervolgens de achtervolging in te zetten op de Spanjaard.

Gedurende negentien ronden bleef het verschil constant rond de seconde zetten en leken beide coureurs in verschillende sectoren snel te zijn. De ene keer groeide het gat weer naar 1,8 seconde, een aantal ronde later kromp het weer naar 0,9. Uiteindelijk ging Márquez er in de laatste paar ronden nog eens goed voor zitten en was de Portugees gebroken.

Oliveira hield zijn hoofd koel en besloot om de tweede plaats veilig te stellen. Met weer een podiumfinish heeft hij in totaal nu 74 WK punten, zijn achterstand op Quartararó bedraagt echter nog wel 57 punten. Dat is uiteraard een flinke achterstand maar het seizoen duurt nog lang, als Oliveira zijn huidige vorm vast kan houden en KTM kan blijven ontwikkelen dan is alles mogelijk.

Miguel Oliveira: “Ik ben heel blij met de prestatie van vandaag. Het sleutelmoment van de race was toen het begon te regenen. Zoals we weten was Marc [Márquez] hierin het sterkst en had hij al gauw door hoe het gripniveau was en sloeg hij een gat. Voor mij was het niet ideaal en ik reed op dat moment ook niet kort achter hem. Ik zat toen in een groepje waarvan hij al was weggereden.

Toen ik aanbelandde op de tweede plaats gaf ik alles. Ik probeerde zoveel mogelijk druk uit te oefenen ook al had ik al het beste van mijn banden gebruikt. Ik had het idee dat hij gedurende de hele race alles onder controle had en met nog drie ronden te gaan pushte hij nog iets harder terwijl ik niets meer overhad. Dit was de beslissing in de race en daarna besloot ik om deze plaats veilig te stellen.”

Na een dramatische openingsfase van het seizoen voor KTM is de opmars nu duidelijk zichtbaar. Met drie podiumfinishes op rij, waarvan één overwinning, heeft de Oostenrijkse fabrikant grote stappen gemaakt en dat ligt volgens Oliveira aan meerdere factoren.

“In het begin van het kampioenschap wisten we niet echt hoe we de situatie nou echt konden verbeteren voor KTM. We hebben ook veel nadruk gelegd op een aantal onderdelen die zouden komen vanuit het test team. We hebben als groep goed gewerkt, wij als vier KTM rijders maar ook Dani [Pedrosa] als testrijder. Hij heeft veel belangrijke input geleverd voor dit project en al deze kleine dingen bij elkaar opgeteld zorgen voor een groot effect. Dat is precies wat je nodig hebt in de hedendaagse MotoGP omdat de verschillen zo klein zijn. Ik moest ook races gaan finishen. In een aantal races lieten we al zien dat er potentie was maar kwam ik niet aan de finish, dat moest ook veranderen. Sinds Mugello hebben we echt een stap gemaakt en het is de bevestiging dat we op deze voet verder moeten gaan.”

De coureurs en teams zullen nu afreizen naar Assen voor de negende Grand Prix van het seizoen. Komend weekend wordt na een jaar uitstel eindelijk de negentigste Dutch TT verreden op het TT Circuit Assen. Het is de laatste race voor de zomerstop voor de Moto3, Moto2, MotoGP en MotoE coureurs.

Handige links Liqui Moly Motorrad Grand Prix Deutschland:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter