De Spanjaard Mika Perez vertrekt zondag in Imola vanaf de pole in de nieuwe WorldSSP300 klasse. De Honda coureur was zaterdagochtend oppermachtig tijdens de kwalificatie voor Alfonso Coppola en Borja Sanchez. Robert Schotman werd op de tiende plaats de best geklasseerde Nederlander.

Superpole 1
Maar liefst zesentwintig WorldSSP300 coureurs gingen in deze sessie op jacht naar de twee snelste rondetijden, tijden die alsnog recht gaven op plaatsing voor de Superpole 2 kwalificatie. Onder de deelnemers ook de drie Nederlanders, Robert Schotman, Scott Deroue en Ruben Doorakkers.

Voor Deroue, die aan de sessie begon met een flinke uitbrander van de race directie op zak, dit naar aanleiding van een aanvaring en agressief gedrag met de marshalls na zijn val in de eerste vrije training, begon de sessie met de nodige problemen. Na al na een aantal ronden binnen te zijn geweest raakte de Nederlander vervolgens ook nog eens naast de baan waardoor er opnieuw kostbare tijd verloren ging.

Terwijl Deroue de nodige problemen kende was het Schotman die in de slotfase naar de bovenste plaats op de lijst wist te komen. Lang kon de coureur uit Dordrecht echter niet genieten van deze snelste tijd want even later was het de Italiaan Paolo Giacomini die alweer onder deze tijd wist te duiken.

In de allerlaatste ronde leken vervolgens opnieuw een flink aantal coureurs nog sneller rond te gaan maar schijn bedroog want bij het vallen van de finishvlag bleek niemand meer aan de tijd van Giacomini en Schotman te komen waardoor dit tweetal zich alsnog plaatste voor SP2.

Ondanks dat Deroue zich in de slotfase nog wel aanzienlijk wist te verbeteren moest hij in deze sessie genoegen nemen met de elfde rondetijd, een tijd waarmee hij zich als eenentwintigste wist te kwalificeren voor de op zondag te verrijden race.

Doorakkers noteerde in deze sessie de vierentwintigste rondetijd, de zoon van voormalig Grand Prix coureur Cees Doorakkers zal hierdoor zondag vanaf de vierendertigste plaats op de grid aan de derde WorldSSP300 race van het seizoen moeten beginnen.

Angelo Licciardi, zeker nog niet geheel fit vanwege zijn crash in de laatste ronde van de race in Assen, zette in deze sessie de zesde tijd op de klok. De Belg zal hierdoor zondag vanaf de achttiende plaats op de grid aan de race mogen beginnen.

Superpole 2
Het was Schotman die in deze sessie als een komeet uit de startblokken schoot en in de beginfase het snelst was maar al snel kwam ook de rest van het veld op dreef waardoor de Nederlander met nog vijf minuten te gaan terug was gezakt naar de achtste plaats op de lijst.

In het tweede deel van de sessie greep Schotman mis wat betreft het vinden van de juiste slipstream, maar ondanks deze tegenslag wist hij in zijn allerlaatste ronde nog wel zijn eigen snelste rondetijd aan te scherpen tot een tijd van 2’13.261. Helaas was deze rondetijd slechts goed voor de tiende tijd van de sessie.

De pole ging naar Honda coureur Mika Perez die met een snelste ronde van 2’10.115 maar liefst 1’533 seconde sneller was dan Alfonso Coppolo die zich als tweede wist te kwalificeren.

Borja Sanchez kwalificeerde zich als derde voor Giacomini en Marc Garcia.

 

Handige links Motul Italian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Video’s