Mikhalchik en Enderlein op pole, Wilhelmus voor Streuer-Daalhuizen in Oschersleben

19
bastien-mackels
Bastien Mackels (91) en Danny de Boer (44) | foto© Racesport.nl - Tiny Kolsters

Ilja Mikhalchik vertrekt vanaf pole position bij de eerste ronde van het IDM Superbike in Oschersleben. Max Enderlein was de snelste in de Supersport 600 categorie. Maximilian Kappler wist zaterdagmiddag de eerste race in de IDM Supersport 300 te winnen, net als Bennie Streuer en Gerard Daalhuizen in de ONK/IDM Zijspannen.

Onder prachtige weersomstandigheden werden zaterdag de kwalificaties afgewerkt tijdens de eerste ronde van het IDM op het circuit van Oschersleben. Aan einde van de dag werden ook de eerste races verreden in de IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen. In beide races was er Nederlands succes met een overwinning van Bennie Streuer en Gerard Daalhuizen en een podium voor Victor Steeman.

Superbike 1000: Mikhalchik het snelste in kwalificatie, De Boer vanaf de tweede startrij
In de Superbike 1000 klasse staan dit jaar vier vaste Nederlander aan de start; Danny de Boer, Ricardo Brink, Pepijn Bijsterbosch en Bobby Bos. Ilja Mikhalchik was na twee kwalificaties het snelste in Oschersleben. De Oekraïner komt uit Alpha Racing Van Zon BMW team en was 0.066 seconde sneller dan zijn merkgenoot Bastien Mackels. De Belg was het snelste na de eerste kwalificatie, maar zag de pole position nipt aan hem voorbij gaan. De Tsjech Jan Halbich maakt het internationale gezelschap op de eerste startrij compleet. Julian Puffe is de eerste Duitser met een vierde plaats op de grid.

De Boer was de snelste Nederlander in de kwalificatie. De coureur uit Staphorst had vrijdag tijdens de vrije trainingen niet het juiste gevoel met zijn Yamaha R1M, maar maakte zaterdagmorgen een stap voorwaarts door een derde tijd te zetten. In de tweede kwalificatie wist De Boer zijn tijd niet te verbeteren en zakte naar de vijfde plaats in de uitslag. Dominic Schmitter staat met de Suzuki zondag naast De Boer op de tweede startrij.

Bos is de teammaat van De Boer bij Team Yamaha MGM en liet een sterke indruk achter tijdens de trainingen. Bos was achtste na de eerste sessie en zakte zaterdagmiddag in de tweede kwalificatie één positie. De 19-jarige coureur start zondag vanaf de derde startrij met Toni Finsterbusch en Stefan Kerschbaumer. Pepijn Bijsterbosch had het vrijdag lastig in de vrije trainingen, maar het liep al iets beter in de kwalificaties. De BMW-rijder van Team Dutch Comfort Houses zette een veertiende tijd. Ricardo Brink, die dit weekend zijn debuut maakt voor SWPN in het IDM Superbike 1000, klokte een vijftiende tijd na twee kwalificaties op het Duitse circuit.

Supersport 600: Enderlein op pole en Kroeze snelste Nederlander
In de Supersport 600 klasse staan, op twee Kawasaki’s na, allemaal Yamaha’s aan de start. Dit seizoen een groter startveld in de IDM Supersport 600 vergeleken met de afgelopen seizoen. In totaal starten er 31 rijders in Oschersleben, verdeeld over een Supersport en Superstock 600 categorie. Max Enderlein pakte zaterdagmiddag de pole position in deze categorie, gevolgd door zijn landgenoten Marc Buchner en Kevin Wahr. Daniel Rubin, Dennis Lippert en Dominik Rubin vormen de tweede startrij in de Supersport 600 op Oschersleben.

Sander Kroeze was toch wel verrassend de snelste Nederlander in deze klasse. De 16-jarige coureur komt dit seizoen uit voor Team Yamaha MGM en hij wist na een aantal sterke trainingsdagen een zevende tijd op de klokken te zetten. Vasco van der Valk mag zondag net als Kroeze ook vanaf de derde startrij vertrekken. De Benro Racing rijder was niet tevreden met zijn negende rondetijd. Koen Zeelen had zich waarschijnlijk meer voorgesteld van de kwalificaties. Na de vrije trainingen van vrijdag stond hij op een keurige vierde positie. In de kwalificatie kwam hij niet verder dan een dertiende ronde tijd. Zondag rijdt de IDM Supersport twee wedstrijden op het circuit van Oschersleben.

Supersport: Kappler voor Steeman in eerste race, De Bruin wint in Yamaha R3 Cup
In de Supersport 300 klasse worden er in Oschersleben gestreden voor punten in het Duitse IDM en Nederlandse ONK kampioenschap, en tevens voor de Yamaha R3 Cup. Na twee kwalificaties was Jan-Ole Jahnig het snelste voor zijn KTM-collega’s Victor Steeman, Maximilian Kappler en Toni Erhard. Dion Otten was de tweede Nederlander met een vijfde tijd. Finn de Bruin was na twee kwalificaties de rapste in de Yamaha R3 Cup. Zaterdag aan het einde van de middag werd de eerste race van het weekend verreden.

Na de start bleek al snel dat de KTM-rijders duidelijk een wat sneller waren, dan de rest van het veld en vijf coureurs wisten zich los te rijden. Max Schmidt was één van deze KTM-coureurs, maar hij viel na een aantal ronden wat terug en crashte vervolgens. Aan kop waren het vervolgens vier rijders die tot in het laatste deel van de race bij elkaar bleven: Steeman, Kappler, Jahnig en Erhard. Daarachter vochten De Bruin, Otten en Milan Merckelbagh voor de vijfde plaats. De Bruin had daarmee ruim de leiding in de Yamaha R3 Cup. Aan kop sloeg Kappler in de laatste drie ronden toe en wist zich iets los te rijden van zijn achtervolgers. De Duitser won de race voor de Nederlander Steeman, Jahnig en Erhard. Steeman

Otten reed ook een goede wedstrijd achter de snelle KTM’s en kwam als vijfde over de eindstreep. De Bruin finishte vrij kort achter Otten en reed daarmee van start tot finish aan de leiding in de Yamaha R3 Cup. Merckelbagh moest in de loop van de race het tweetal laten gaan en werd zevende. Jeffrey Buis finishte als tweede in de Yamaha R3 Cup. Na een matige start wist Buis zich naar een achtste plaats op te werken. Noah Bronckhorst kwam als negende rijder over de eindstreep en mocht als derde Yamaha R3 Cup rijder mee naar het podium. Na afloop van de race werd Buis gediskwalificeerd in de Yamaha R3 Cup, omdat zijn motor niet voldeed aan het technisch reglement. Buis behoudt wel zijn achtste plaats in de IDM Supersport 300. Bronkhorst schoof hierdoor op naar een tweede plaats. Kevin Mijwaart, die als tiende over de finish kwam, werd hierdoor derde in de Yamaha R3 Cup.

IDM/ONK Zijspannen: Streuer-Daalhuizen winnen openingsrace in Oschersleben
Bennie Streuer en Gerard Daalhuizen waren het weekend in Oschersleben sterk begonnen, want zij mochten zaterdagmiddag vanaf pole position vertrekken bij de eerste race van het seizoen. Naast hen op de eerste startrij stonden André Kretzer met Bjorn Bosch en Josef Sattler met Uwe Neubert. John Smits en Gunter Verbrugge waren de tweede Nederlandse combinatie met een vierde tijd na de trainingen. Na de start wisten drie spannen zich in de eerste ronde al te ontdoen van de concurrentie; Kretzer-Bosch, Streuer-Daalhuizen en Sattler-Neubert.

Na een aantal ronden gingen Kretzer-Bosch in de laatste bocht in de fout en spinden. Streuer-Daalhuizen namen de leiding over, maar werden een ronde later gepasseerd door Sattler-Neubeurt. Het tweetal maakte er een mooie wedstrijd van, maar in de slotfase bleken Streuer-Daalhuizen toch het sterkste te zijn. Het Nederlandse duo wist de race te winnen met tweeënhalve seconde voorsprong op Sattler-Neubert. Kretzer-Neubert wisten na hun fout zich weer terug te knokken en wonnen het duel in de laatste bocht van Mike Roscher en Anne Burkard.

Smits-Verbrugge lagen in de beginfase in zesde positie, maar kwam in de derde ronde bij een inhaalpoging buiten de baan terecht. Vanaf een achtste plaats wisten zij zich nog weer op te werken naar een vijfde plaats in de einduitslag. Kees Endeveld en Jeroen Remmé waren de derde Nederlandse combinatie in de top-tien met een negende plaats. Hilbert Talens met Werner Wiegers werden twaalfde, één positie voor Wiggert Kranenburg en Jermaine van Middegaal. Ilse de Haas finishte in haar eerste race als piloot net buiten de punten op een zestiende plaats. De Haas rijdt samen met Ferry Segers.

 

Handige links IDM Oschersleben:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag