Ilja Mikchalchik pakte ondanks twee crashes zaterdag de pole in de IDM Superbike op het circuit van Zolder. Max Enderlein wist de eerste IDM Supersport race te winnen en Sattler-Neubert kwamen als eerste over de meet in de Zijspannen. Victor Steeman was het snelste in de IDM Supersport 300 kwalificatie.

Dit weekend wordt op het circuit van Zolder in België de derde ronde verreden van het IDM Superbike kampioenschap. Voor de IDM Supersport, IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen is dit evenement het tweede raceweekend van het seizoen. Vrijdag en zaterdag werden de vrije trainingen, kwalificaties en de eerste races afgewerkt onder zeer warme temperaturen.

IDM Superbike: Mikhalchik het snelst in Zolder, ondanks twee crashes in de kwalificatie
Tijdens de kwalificaties van de IDM Superbike klasse in Zolder waren drie BMW-rijder duidelijk iets sneller dan de rest. Ilja Mikhalchik wist maar weinig geklokte ronden op het asfalt te leggen, omdat de Oekraïner zowel in de eerste als tweede kwalificatie vrij vroeg ten val kwam. Ondanks deze crashes wist Mikchalchik wel zijn derde pole van het seizoen te veroveren. Zijn concurrent de Belg Bastien Mackels crashte ook in de twee de kwalificatie en was slechts 0.041 seconde langzamer dan Mikhalchik. Julian Puffe moest twee tienden toegeven op de poletijd van zijn teamgenoot en start zondag ook vanaf de eerste startlinie.

Pepijn Bijsterbosch mikte na een aantal goede vrije trainingen op een positie op de tweede startrij en daar slaagde hij ook in. Bijsterbosch was vijfde na de eerste kwalificatie en wist in zijn eerste vliegende ronde van de tweede sessie zijn tijd aan te scherpen. Met zijn tijd stond de Team Dutch Comfort Houses rijder lang op de vierde positie. In de slotminuten gingen Stefan Kerschbaumer en Daniel Kartheininger nog onder de tijd van Bijsterbosch door, waardoor hij zich als zesde kwalificeerde.

Bobby Bos leek lang aanspraak te maken op een plaats op de derde startrij, maar hij zakte in de slotfase naar een tiende positie. De derde startrij in Zolder wordt gevormd door Dominic Schmitter, Jan Halbich en Toni Finsterbosch. Ricardo Brink brak bij de voorgaande race in Oschersleben een middenhandsbeentje en kan nog niet pijnvrij rijden in Zolder. De SWPN-coureur noteerde een dertiende tijd na twee sessies. De Belg Bram Lambrechts kwalificeerde zich als twintigste voor zijn thuiswedstrijd. De beide races voor de IDM Superbike worden zondag verreden.

IDM Supersport Kwalificaties: Enderlein nipt sneller dan Buchner
Max Enderlein en Marc Buchner waren tijdens de kwalificaties aan het stuivertje wisselen om de pole position. Enderlein was uiteindelijk 0.028 seconde rapper dan Buchner. Daniel Rubin wist zich met een derde rijd ook op de eerste startrij te kwalificeren. De verrassing was toch wel Sander Kroeze, die met zijn MGM Yamaha een keurige vierde tijd op de klokken wist te brengen. Vasco van der Valk was nog wat zoekende naar het juiste gevoel met zijn Yamaha R6, maar wist in de tweede training qua tijd ook een stap voorwaarts te maken. Van der Valk was zevende na twee kwalificaties. Voor Koen Zeelen was het weekend al wel heel erg snel voorbij. In de eerste vrije training op vrijdagmorgen kwam de coureur van Buchner Motorsport hard ten val over een klein oliespoor, waarbij hij zijn middenvoetsbeentje brak. Voor kampioenschapsleider Kevin Wahr verliepen de trainingen ook alles behalve naar wens. Het motorblok van Wahr liep kapot in de vrije training en hij ging met een geleende (standaard) Yamaha van start in de kwalificatie, waarbij hij tot een elfde tijd kwam. De Belgen Arne de Wintere en gastrijder Come Geenen noteerden een twaalfde en veertiende tijd.

IDM Supersport Race 1: Enderlein verslaat Buchner en Daniel Rubin, Kroeze keurig vijfde
De drie coureurs op de eerste startrij, Enderlein, Buchner en Daniel Rubin, vormden ook de kopgroep in de eerste race van zaterdag. In de eerste helft van de race waren er veel positiewisselingen te zien, maar in het slot van de race deed Enderlein het kopwerk en hij kwam na veertien ronden dan ook als eerste over de finish. Buchner wist Daniel Rubin achter zich te houden. Achter het leidende drietal reed opnieuw een groepje van drie met daarbij Dominik Rubin, Dennis Lippert en de Nederlander Kroeze.

Dominik Rubin werd vierde, terwijl Kroeze in de slotfase Lippert wist te kloppen en hij met een vijfde plaats zijn beste uitslag in het IDM wist te scoren. Wahr reed daarachter eenzaam in zevende positie. Met deze uitslag neemt Buchner de leiding van Wahr over in het kampioenschap. Voor Van der Valk verliep de race anders gehoopt. Aan het einde van de tweede ronde ging hij rechtdoor bij de laatste chicane, waardoor hij door de pitstraat moest en dit kostte hem heel veel tijd. Van der Valk kwam met een grote achterstand als zesentwintigste weer de baan en wist zich met een goed tempo nog weer op te werken naar een vijftiende plaats. De Belg De Wintere en Geenen konden terugkijken op een goede race. De Wintere werd negende achter Christoph Beinlich en één positie voor Geenen.

IDM Supersport 300 Kwalificaties: Nederlands één-tweetje met Steeman en Otten
Victor Steeman kwam als lijstaanvoerder in het IDM Supersport 300 kampioenschap naar Zolder en hij wist zijn favorietenrol dan ook waar te maken in de kwalificaties. Steeman was de enige rijder die een tijd in de 1’46 wist te noteren. Dion Otten was met zijn Honda de snelste man in de tweede kwalificatie en staat tweede in gecombineerde uitslag. Toni Erhard kwam tot een derde tijd. Kevin Mijwaart noteerde een vierde tijd en was daarmee de snelste coureur in de Yamaha R3 Cup Max Schmidt en de Nederlander Milan Merckelbagh vertrekken zondag met Mijwaart vanaf de tweede startrij. Finn de Bruin en Jeffrey Buis noteerden een zevende en achtste tijd, het tweetal was daarmee tweede en derde van de Yamaha R3 Cup rijders. Noah Bronkhorst was met een tiende tijd, de zevende Nederlander binnen de top-tien.

IDM Zijspannen Kwalificaties: Sattler & Neubert pakken pole in België
Voor de IDM Zijspannen is het tweede ronde van het kampioenschap in Zolder en voor het ONK kampioenschap is dit het derde evenement van het seizoen. Bennie Streuer en Gerard Daalhuizen wisten vooralsnog alle races voor het IDM en ONK te winnen. Op vrijdag hadden ze problemen met de versnellingsbak, waardoor zij de eerste kwalificatie aan zich voorbij moesten laten gaan. In de tweede kwalificatie kwamen zij wel in actie en wisten ze een tweede te noteren. De pole position ging naar de Duitse combinatie Josef Sattler en Uwe Neubert. André Kretzer en Bjorn Bosch kwamen tot een derde tijd, terwijl John Smits en Gunter Verbrugge met een vijfde tijd de tweede Nederlandse combinatie waren. Voor Kees Endeveld en Jeroen Remmé eindigde het weekend al na de vrijdagsessies. Het Drugsadvies Sidecarshop Racing kende dit jaar al diverse technische problemen in de voorgaande races en tijdens de vrije trainingen liep het span ook niet naar behoren. Endeveld-Remmé besloten dan ook om verder niet in actie te komen in Zolder en zich te gaan richten op het preparen van een 600cc-span, waarmee ze mee gaan proberen in Schleiz aan de start te verschijnen.

IDM Zijspannen Race 1: Sattler-Neubert een maatje te groot
Polesitters Sattler-Neubert bleken ook in de eerste race op het circuit van Zolder een maatje te groot voor de concurrent. Kretzer-Bosch en Streuer-Daalhuizen konden in de beginfase nog redelijk bijblijven, maar moesten in de loop van de race steeds verder los. Wel vochten deze twee combinaties lang met elkaar voor de tweede plaats. In de slotfase waren Kretzer-Bosch wat sneller, waardoor Streuer-Daalhuizen derde werden.

Achter de top-drie wisten Smits en Verbrugge in de beginfase de vierde plaats voor zich op te eisen, met een groep jagende spannen vrij kort achter hen. In de loop van de race moest Smits Racing een paar plaatsen vrijgeven en ze kwamen uiteindelijk als zevende over de eindstreep. Mike Roscher en Anna Burkard wonnen het gevecht voor plaats vier. Wiggert Kranenburg en Jermain van Middegaal leken ook op weg naar een goede top-tien klassering, maar zij vielen in het laatste deel van de race uit. Hilbert Talens met zijn Belgische bakkenist Frank Cleays werden twaalfde, gevolgd door Wout Vermeule met Johan de Vries. Rookie Ilse de Haas, die rijdt met Ferry Segers, werden veertiende en Jord Klok en Gerrit Garritsen passeerden als vijftiende de finishlijn.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl

 

Handige links IDM Zolder:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag