Ilya Mikhalchik vertrekt vanaf pole position tijdens de tweede ronde van de IDM Superbike. De Oekraïner domineerde vrijdag samen met Bastien Mackels de trainingen op het circuit van Oschersleben. Bobby Bos was met een negende tijd de snelste Nederlander na twee kwalificaties. Ricardo Brink en Pepijn Bijsterbosch kwamen respectievelijk tot een tiende en veertiende tijd.

De IDM Superbike klasse rijdt dit weekend tijdens de German Speedweek op het circuit van Oschersleben. Tijdens het World Endurance evenement is de Superbike-categorie de enige klasse die op het programma staat van het Duitse IDM-kampioenschap. Dit weekend staan er slechts drie Nederlanders aan de start met Pepijn Bijsterbosch, Bobby Bos en Ricardo Brink. Aan het begin van deze week werd bekend dat Danny de Boer de samenwerking met MGM Racing Performance per direct heeft beëindigd.(Lees meer: Danny de Boer beëindigt per direct samenwerking met MGM Racing). Het Duitse Yamaha team heeft de ervaren Lorenzo Lanzi aangesteld als vervanger van De Boer in Oschersleben. Bastien Mackels is de Belgische deelnemer. Bram Lambrechts rijdt normaal gesproken ook in de IDM Superbike, maar hij komt dit weekend uit in het World Endurance kampioenschap.

Mackels is het seizoen uitstekend begonnen met een overwinning en een tweede plaats, waardoor hij als gedeelde lijstaanvoerder met Ilya Mikhalchik begon aan de trainingen in Oschersleben. Mackels en Mikhalchik waren ook het snelste rijders gedurende de trainingen van donderdag en vrijdag. Vrijdagmiddag waren de twee kwalificatiesessies onder zeer warme temperaturen werden verreden. De snelste tijden werden gezet in de eerste sessie. Het was Mikhalchik die met de Van Zon Remeha BMW uiteindelijk iets sneller was dan zijn concurrent en merkgenoot Mackels. Het was tevens de tweede pole position van de Oekraïner in het seizoen 2018. Lanzi voelde zich al snel weer thuis in het IDM, want hij wist een derde tijd te zetten. De Italiaan moest wel een halve seconde toegeven op de polesitter.

Julian Puffe wist een vierde tijd te noteren voor de Suzuki’s van Toni Finsterbusch en Dominic Schmitter. De eerste Nederlander vinden we terug op de derde startrij . Bos was al de snelste Nederlander na de vrije trainingen met een keurige zesde tijd. De 19-jarige coureur van MGM Racing was in de eerste kwalificatie negende en was zeer tevreden over de 1’26.9 die hij wist te klokken. In de tweede kwalificatie kwam Bos ten val, maar omdat er maar weinig rijders hun tijd wisten te verbeteren eindigde hij ook als negende. Bos, die ongedeerd bleef bij de crash, vindt Mathieu Gines en Jan Halbich naast zich op de derde startrij.

Ricardo Brink wist zich als tiende te kwalificeren, ondanks twee pittige valpartijen op vrijdag. De SWPN-coureur kwam ten val in de tweede vrije training en tweede kwalificatie. De crash van Brink in de tweede kwalificatie leverde een rode vlag situatie op. Brink moest na zijn tweede crash richting het medisch centrum en hij heeft volgens de eerste berichten last van zijn hand en schouder. Bijsterbosch kon nog niet zijn gewenste tijden draaien en eindigde in veertiende positie, waardoor hij in de races vanaf de vijfde startrij moet vertrekken. De wedstrijden worden verdeeld over het weekend, want zowel op zaterdag als zondag rijdt de IDM Superbike een race op de Motorsport Arena Oschersleben.

 

Handige links IDM Superbike Oschersleben:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag