Mikhalchik op pole en eerste startrij voor Brink in Zolder

66
Ricardo Brink is erg sterk in Zolder en noteerde een derde tijd in de kwalificatie | Foto credit: Tiny Kolsters

Ilya Mikhalchik wist in de laatste minuten van de tweede IDM Superbike kwalificatie de pole position af te pakken van Julian Puffe. Ricardo Brink noteerde een keurige derde tijd op het circuit van Zolder en kwalificeerde zich daardoor voor de eerste keer op de eerste startrij in de IDM Superbike klasse.

Onder zonnige weersomstandigheden werden zaterdag de twee IDM Superbike kwalificaties afgewerkt op het circuit van Zolder. Helaas staan er dit weekend maar twee Nederlanders aan de start, omdat Bobby Bos een vervelende hand- en bovenbeenblessure opliep bij een test afgelopen week in Most. Bos werd meegenomen in een val van een andere rijder en is naar verwachting voor drie maanden uitgeschakeld. Ricardo Brink was de verrassing van de vrije trainingen, waarbij hij na iedere sessie in de top-drie stond. Ook na de eerste kwalificatie stond Brink met zijn SWPN Yamaha op de derde plaats en noteerde hij een 1’32.951. De lijst werd aangevoerd door de Alpha Racing Van Zon BMW rijders Julian Puffe en Ilya Mikhalchik. Puffe klokte in de eerste kwalificatie een 1’32.110. Erwan Nigon was de vierde rijder die een rondetijd in de 1’32 op de klokken wist te brengen. Toni Finsterbusch noteerde een vijfde tijd voor Dominik Vincon, die in Zolder invalt voor de geblesseerde Jan Buhn. Pepijn Bijsterbosch klokte een achtste tijd met een 1’33.455 op zijn Team Dutch Comfort Houses BMW, maar het verschil naar de top-vijf was minder dan twee tienden van een seconde.

In het begin van de tweede kwalificatie wisten de toprijders hun tijd niet te verbeteren. Na elf minuten kwam er een rode vlag situatie vanwege een oliespoor die was ontstaan vanuit de motor van Nigon. Na zo’n tien minuten werd de sessie hervat. Bijsterbosch was de eerste rijder die in de top-tien zijn tijd wist te verbeteren en hij schoof op naar de vijfde plaats. Puffe leek lang af te stevenen op de pole position, maar met nog twee minuten op de klok wist Mikhalchik een 1’32.087 te noteren. Mikhalchik was daarmee 0.023 seconde sneller dan zijn teamgenoot. Brink bleef op de derde plaats staan en kwalificeerde zich daardoor voor de eerste keer op de voorste startrij in de IDM Superbike. Nigon kwam na de rode vlag situatie niet meer in actie, maar bleef op plaats vier staan. De Fransman vormt zondag de tweede startrij van de eerste race met Bijsterbosch en Vincon. Finsterbusch zakte naar de zevende plaats voor Jan Mohr en Marc Moser. Daniel Kartheininger maakte de top-tien compleet tijdens de IDM Superbike kwalificaties in België.

Naast de baan was er de nodige discussie onder de IDM Superbike rijders wat betreft de nieuwe startgrid procedure voor de tweede race. Sinds dit seizoen is het zo dat de top-drie uit de eerste race in omgekeerde volgorde vanaf de derde startrij moeten vertrekken in de tweede race. Een vergelijkbaar model zoals het tot vorig jaar bij de World Superbike werd gedaan. Tijdens de tweede race op zowel de Lausitzring als Oschersleben had de top-drie uit de eerste race het lastig om naar voren te komen. Een aantal rijders wilden graag dat de nieuwe regel werd teruggedraaid en daarom werd er vrijdagavond een meeting belegd. De uitkomst van dit overleg is dat de regel gehandhaafd blijft en dat dus ook gewoon dit weekend in Zolder de top-drie uit de eerste race van de derde rij zal vertrekken in de tweede manche.

Handige links IDM Zolder 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App