Ilya Mikhalchik vertrekt vanaf pole position in de IDM Superbike klasse op het TT Circuit Assen. Ricardo Brink behaalde een keurige tweede startplaats. Pepijn Bijsterbosch eindigde als zevende, Bobby Bos als tiende en Danny van der Sluis klokte een dertiende tijd. De kwalificaties werden verreden onder wisselende weersomstandigheden.

De IDM Superbike coureurs reden zaterdag twee kwalificaties op het TT Circuit Assen. Het was droog bij de start van de eerste kwalificatie, maar er waren nog natte plekken op de baan. Sommige rijders kozen ervoor om gelijk met slicks naar buiten te gaan en andere rijders kozen voor regenbanden. Slicks bleek de juiste keuze te zijn, want de rijders op regenbanden kwamen al snel binnen om banden te wisselen. Gedurende de kwalificatie gingen de tijden constant verder omlaag. Erwan Nigon had de eerste positie in handen, maar ook Bastien Mackels en Pepijn Bijsterbosch waren een periode bovenaan op de tijdlijst te vinden.

Het werd spannend in de slotfase en het was tevens belangrijk, omdat er voor de tweede kwalificatie regen werd voorspeld. Ilya Mikhalchik was in de laatste minuten ruim sneller dan de concurrentie en zette een 1’41.398 op de klokken te brengen. Ricardo Brink kwam in zijn laatste ronde naar een knappe tweede plaats met een tijd van 1’42.130. Mackels noteerde een derde tijd voor Marc Moser, Nigon en Dominic Schmitter. Bijsterboch eindigde op een zevende plaats. De onderlinge verschillen waren erg klein, want Bijsterbosch moest maar ruim twee tienden van een seconde toegeven op de tweede tijd van Brink. Bobby Bos eindigde ook in de top-tien met een tiende tijd achter Alessandro Polita en Jan Buhn. Gastrijder Danny van der Sluis klokte een dertiende tijd, nadat hij halverwege de sessie ook nog een schuiver meemaakte. Julian Puffe moest genoegen nemen met een zestiende tijd, nadat hij vrijdag hard ten val was gekomen bij het uitkomen van de Haarbocht.

Bij de start van de tweede kwalificatie was het droog, maar in de eerste vliegende ronde begon het te regen in de eerste sector. Dit zorgde ervoor dat Mackels onderuit ging net als Toni Finsterbusch. Een hele groep rijders schoot rechtdoor in de Haarbocht, omdat het op dat moment enkel nog regende in het eerste deel van het circuit. Niet veel later begon het keihard te regenen over het gehele circuit. De rijders kregen daardoor niet de kans om hun tijden uit de ochtend aan te scherpen. Dit betekent dat de eerste startrij zondag gevormd door Mikhalchik, Brink en Mackels. De overige Nederlanders staan op de volgende posities; Bijsterbosch P7, Bos P10 en Van der Sluis P13. Zondag om 12:40 en 16:20 uur gaan de IDM Superbike wedstrijden van start op het TT Circuit Assen.

Handige links IDM Assen 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App