Mikhalchik pakt de dubbel in Schleiz, sterk optreden van Bijsterbosch

89
De kopgroep in de openingsfase van de eerste race met Puffe, Buhn, Bijsterbosch en Mikhalchik | Foto credit: Tiny Kolsters

Ilya Mikhalchik sloeg toe in de slotfase van de IDM Superbike races in Schleiz. De Oekraïner won beide races voor zijn teamgenoot Julian Puffe, waardoor hij het verschil in de tussenstand terugbracht naar negen punten. Pepijn Bijsterbosch scoorde een keurige derde plaats in de tweede race.

Race 1: Mikhalchik verslaat Puffe in de slotfase, Bijsterbosch vierde
Onder zonnige omstandigheden begonnen de IDM Superbike coureurs aan hun eerste race in Schleiz. Ilya Mikhalchik stond op pole position met Julian Puffe en Marc Moser naast hem op de eerste startrij. Pepijn Bijsterbosch had door een sterk slot in de tweede kwalificatie een plaats op de tweede startrij veroverd. Ricardo Brink stond achtste op grid en de nog niet fitte Bobby Bos mocht als zestiende aan de eerste race beginnen. Puffe pakte kopstart voor Buhn, Bijsterbosch en Mikhalchik. Brink kende ook een goede openingsronde en kwam als vijfde door na de eerste ronde.

Puffe reed vervolgens iets weg. Mikhalchik ging in de achtervolging nadat hij Buhn en Bijsterbosch voorbij was gegaan. De twee BMW-coureurs van het team van Werner Daemen kwamen bij elkaar. Daarachter reden opnieuw twee BMW’s van Buhn en Bijsterbosch, maar Alessandro Polita wist bij dat tweetal aan te haken. In de slotfase wist ook Moser naar deze groep toe te rijden, waardoor de strijd om de laatste podiumplaats tussen vier rijders ging.

Mikhalchik wachtte lang af, maar sloeg twee ronden voor het einde toe en won zo de race. De Oekraïner liep tevens vijf punten op Puffe, die het kampioenschap aanvoert. Buhn wist de derde plaats vast te houden en Bijsterbosch finishte keurig als vierde voor Polita en Moser. Brink moest na zijn sterke begin in de loop van de race meerder plaatsen prijsgeven. Brink finishte als negende achter Marc Neumann en Stefan Kerschbaumer. Bob reed in de beginfase in vijftiende positie. In de loop van de race wist de Suzuki-coureur een positie te winnen en door crashes van Jahn Mohr, Toni Finsterbusch en Daniel Kartheininger kwam hij als elfde over de finishlijn.

Race 2: Mikhalchik opnieuw het sterkste, mooi podium voor Bijsterbosch
Zoals dit jaar gebruikelijk is de startvolgorde in de tweede race anders. De top-drie uit de eerste race starten in omgekeerde volgorde op de derde startrij. Dit betekende dat Bijsterbosch vanaf pole position aan de race mocht beginnen. Het was Polita die als eerste de eerste bocht in ging voor Bijsterbosch, maar de Nederlander wist in de eerste ronde de leiding terug te pakken. Puffe had vanaf de derde startrij een sterke openingsronde en bij het ingaan van de tweede ronde nam hij de leiding over. Bijsterbosch kon knap volgen. Mikhalchik kwam na de eerste ronde als achtste door, maar wist zich al snel op te werken naar plaats drie en sloot aan bij de twee koplopers.

Het drietal bleef lang bij elkaar rijden, maar met nog vijf ronden te gaan ging Mikhalchik in de aanval. Eerst moest Bijsterbosch eraan geloven en vervolgens ook zijn teammaat Puffe. Mikhalchik reed naar zijn tweede overwinning van de dag. Puffe werd tweede, maar blijft aan de leiding staan in het kampioenschap met negen punten voorsprong op Mikhalchik. Bijsterbosch bekroonde zijn sterke optreden met zijn tweede podiumplaats van het seizoen. Moser werd vierde voor Polita, Kerschbaumer en Neumann. Brink reed in de openingsfase in zesde positie, maar had tijdens de races last van armpomp en viel later in de terug naar een achtste plaats. Bos behaalde ondanks dat hij nog verre van fit is opnieuw punten door als dertiende te eindigen.

Handige links IDM Schleiz 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App