Mikhalchik vertrekt van pole en Team Streuer wint op de Lausitzring

39
team-streuer
Winst voor Team Streuer in Lausitz | foto© Tiny Kolsters

Ilya Mikchalchik heeft de pole position veroverd in de IDM Superbike op de Lausitzring. Max Enderlein was het snelste in de IDM Supersport kwalificatie. Team Streuer won de eerste race voor IDM Zijspannen en Dion Otten wist een podium te scoren in de IDM Supersport 300 wedstrijd.

Dit weekend wordt op de Lausitzring de vijfde ronde van het IDM kampioenschap verreden. De kwalificatiedag begon met regen, maar in de middag konden de rijders snelle tijden klokken onder droge omstandigheden. In de middag kwam de IDM Zijspannen en IDM Supersport 300 klasse al in actie voor hun eerste race van het weekend.

IDM Superbike: Mikhalchik ruim de snelste, Bijsterbosch en De Boer op de derde startrij
De eerste kwalificatie op een natte baan werd grotendeels aangevoerd door Nederlanders. In de beginfase waren het Ricardo Brink en het IDM teruggekeerde Danny de Boer die de lijst aanvoerden. In het tweede deel van de training zagen we Bobby Bos bovenaan op de tijdlijst. In het slot van de training gingen de tijden snel verder omlaag en kwamen de eerste slicks tevoorschijn, omdat de baan begon op te drogen. Uiteindelijk was het de IDM-nieuweling Jordan Weaving de snelste tijd wist te zetten. Alle vier de Nederlanders eindigden bij de eerste acht met; De Boer (P3), Bos (P4), Pepijn Bijsterbosch (P7) en Brink (P8). Vanwege de slechte omstandigheden besloten niet alle rijders de baan op te gaan.

In de tweede kwalificatie gingen de tijden uit de eerste sessie er meteen volledig aan, omdat de baan ondertussen volledig droog was geworden. De leider in het kampioenschap Ilya Mikhalchik was in deze kwalificatie veruit het snelste. De Alpha Racing Van Zon BMW coureur was maar liefst zes tienden sneller dan Bastien Mackels en negen tienden dan zijn teamgenoot Julian Puffe. Daniel Kartheininger, Stefan Kerschbaumer en Toni Finsterbusch wisten zich te plaatsen op de tweede startrij. Bijsterbosch stond ook lang op een voorlopige tweede startrij, maar zakte in de slotfase naar de zevende positie. De Boer wist op de Kawasaki van Weber Racing een achtste tijd te noteren. Alessandro Polita die Jan Halbich vervangt bij het Holzhauer Honda Team was negende in de kwalificatie. De andere Nederlanders Bos en Brink vertrekken zondag naast elkaar op de vijfde startrij op plaats veertien en vijftien.

IDM Supersport 600: Enderlein vanaf pole en Kroeze op de tweede startrij
Max Enderlein en Marc Buchner zijn dit jaar over het algemeen de snelste rijders in de IDM Supersport 600 en dat was tijdens de kwalificaties op de Lausitzring niet anders. Enderlein noteerde de snelste tijd in de tweede droge kwalificatie en de 21-jarige Duitser was 0.146 sneller dan Buchner. Christian Stange maakte met een derde tijd de eerste startrij compleet. Kroeze was tijdens de droge vrije trainingen de snelste Nederlander, zo ook in de tweede kwalificatie. De 16-jarige coureur van MGM Racing stond in het slot van de kwalificatie nog even vierde, maar hij eindigde uiteindelijk als vijfde achter Dennis Lippert. Lippert en Kroeze krijgen zondag gezelschap van Christoph Beinlich op de tweede startrij.

Vasco van der Valk zal niet tevreden zijn met zijn dertiende kwalificatietijd. In de natte eerste kwalificatie stond Van der Valk er wel goed bij met een derde tijd. Zijn teamgenoot Milan Merckelbagh maakte binnen Benro Racing de overstap van Supersport 300 naar de Supersport 600 klasse. Op de Lausitzring maakte Merckelbagh zijn eerste meters met de Yamaha R6. Merckelbagh wist zich steeds verder te verbeteren gedurende de sessies en kwalificeerde zich als vierentwintigste voor de twee wedstrijden van zondag. Voor Kevin Wahr van MVR-Racing verliep de trainingsdag minder goed. Wahr, tweede in de tussenstand, kwam ten val en kende technische problemen, waardoor de Duitser in Nederlandse dienst zich pas als laatste kwalificeerde. Koen Zeelen is nog niet van de partij. Zeelen is nog herstellende van een voetblessure en hij hoopt tijdens de volgende IDM-ronde op het TT Circuit Assen weer van de partij te zijn.

IDM Supersport 300: Jahnig wint nipt voor Erhard, podiumplaats voor Otten
Een klein startveld van maar tien rijders in de IDM Supersport 300 klasse dit weekend, mede omdat er niet wordt gereden voor de Yamaha R3 Cup. In de eerste kwalificatie was de baan kleddernat, maar in de tweede sessie was de baan droog. Toni Erhard wist de snelste tijd te noteren voor Jan Ole Jahnig en kampioenschapsleider Victor Steeman. Dion Otten noteerde een vierde tijd, Joep Overbeeke was zevende gevolgd door Jeffrey Buis en Roy Voermans.

In de eerste race wisten vier rijders al snel een gat te slaan ten opzichte van de rest. Jahnig deed het kopwerk en wist zich gedurende de wedstrijd een paar seconden los te rijden van Steeman, Erhard en Otten. In het slot van de wedstrijd zette Erhard een versnelling in, terwijl Steeman wat terrein moest prijsgeven vanwege problemen met de koppeling. Het werd nog heel spannend, maar Jahnig had op de finish nog 0.094 seconde over op Erhard om de winst te pakken. Otten wist in de voorlaatste ronde Steeman te passeren en pakte zijn derde podium van het seizoen. Troy Beinlich reed achter Steeman eenzaam naar een vijfde plaats. Buis won het duel voor zesde plaats voor Mickey Winkler, Overbeeke en Voermans.

Steeman gaat nog steeds aan de leiding het IDM Supersport kampioenschap, alleen Erhard is de coureur uit Lathum wel genaderd tot negen punten. Ook Otten doet nog volop mee in de strijd om de titel en heeft achttien punten minder dan Steeman. Zondagmiddag is de tweede race voor de IDM Supersport 300 klasse op de Lausitzring.

IDM Zijspannen: Streuer-Daalhuizen doen met strakke overwinning goede zaken in titelstrijd
Voor de IDM en ONK Zijspannen stond er zowel op vrijdag als zaterdag een kwalificatie op het programma. De meeste teams wisten hun beste tijd in de eerste kwalificatie te noteren. Josef Sattler en Uwe Neubert veroverden de pole postion voor André Kretzer en Bjorn Bosch. De Nederlandse combinatie en tevens de leiders in het IDM kampioenschap Bennie Streuer en Gerard Daalhuizen kwamen tot een derde tijd. In totaal staan er acht Nederlandse combinaties aan de start op de Laustizring. De combinatie Jord Klok en Gerrit Garritsen mochten niet van start, omdat zij zich niet binnen de limiet hadden kunnen kwalificeren.

Zaterdagmiddag begonnen Streuer-Daalhuizen sterk aan de eerste race van het weekend, want na één ronde kwamen zij als eerste door. Streuer-Daalhuizen konden hun leidende positie vasthouden, maar Sattler-Neubert bleven lang binnen een aantal seconden rijden van de Nederlandse combinatie. In de voorlaatste ronde verloren de Duitsers tien seconden door problemen met de remmen en Streuer en Daalhuizen stuurden hun Suzuki naar een mooie overwinning! Kretzer-Bosch wisten te profiteren en pakten de tweede plaats. Sattler-Neubert werden derde en verloren door hun problemen dure punten op Streuer-Daalhuzien in het kampioenschap.

John Smits en Gunter Verbrugge vochten met Andres Nussbaum en Manuel Hirschi een duel uit voor de vijfde plaats. Smits-Verbrugge reden lange tijd op plaats vijf, maar moesten in de slotfase de Zwitsers laten gaan en werden zesde. Hilbert Talens met zijn Belgische bakkenist Frank Claeys werden de derde Nederlandse combinatie in de top-tien, door als tiende te finishen. Kees Endeveld en Jeroen Remmé rijden hun tweede weekend met de 600cc combinatie en werden elfde voor Wiggert Kranenburg en Jermaine van Middegaal. Kranenburg-Van Middelgaal hadden een uitstekende start, maar zakten vervolgens terug. Rogier Weekers en Remco Moes werden veertiende, één positie voor Ilse de Haas en Ferry Segers.

 

Handige links IDM Lausitzring:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag