De in 2017 overleden Jaap Timmer, bij velen beter bekend als ‘Mister TT’, krijgt binnenkort een eigen bocht in Assen. Het betreft geen bocht op het TT Circuit Assen, maar een bocht in het Noordelijk deel van de nabij het TT Circuit gelegen Eysinkweg.

Niet het TT Circuit Assen maar de gemeente Assen maakt zich momenteel hard om een bocht te vernoemen naar Jaap Timmer, dit als eerbetoon aan de in 2017 overleden ‘Mister TT’.

Aangezien het TT Circuit Assen heel erg terughoudend is om ‘bochten’ te vernoemen naar personen nam de Stichting Vrienden van het TT Circuit Assen – Jaap Timmer was in 2008 één van de initiatiefnemers van de Stichting zette zich lange tijd als vice-voorzitter in om de belangenorganisatie te laten groeien – het initiatief om als eerbetoon aan ‘Mister TT’ een bocht naar hem te laten vernoemen.

De Stichting vond hiervoor gehoor bij de gemeente Assen en naar nu bekend is geworden heeft de Drentse hoofdstad plannen om een bocht in het noordelijk deel van de Eysinkweg – vlak bij het TT Circuit Assen – te vernoemen naar Jaap Timmer. De gemeente wil zelfs dat de naamswijziging nog voor de 2019 editie van de Dutch TT een feit is.

Geert Timmer
Saillant detail is dat er wel een bocht en tribune op het TT Circuit Assen is vernoemd naar Geert Timmer, de vader van Jaap Timmer. In eerste instantie werd in 1982 de bekende laatste bocht voor start en finish vernoemd naar de vier jaar daarvoor overleden oud TT bestuurder en winnaar van de TT in 1926 (175cc klasse). Na een ingrijpende verbouwing in 2005 kreeg ook de tribune in de bekende chicane de naam ‘Geert Timmer’ tribune. Zoon Jaap was destijds de grote initiator van dit eerbetoon en naamswijzigingen.

Jaap Timmer
Jaap Timmer was onlosmakelijk verbonden met het TT Circuit Assen. Jaap erfde de liefde voor de motorsport van zijn vader Geert. Geert Timmer deed in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw als coureur mee aan de TT van Assen.

Jaap bezocht in zijn jonge jaren al vele motorwedstrijden en hij werd begin jaren zeventig motorsportverslaggever voor het bekende sportprogramma Langs de Lijn en verzorgde later het commentaar tijdens de Grand Prix weekenden bij de NOS en Eurosport.

In 1974 trad hij toe tot het bestuur van de Stichting Circuit van Drenthe en werd later voorzitter daarvan. Ook internationaal deed Jaap Timmer van zich spreken, eerst als vicevoorzitter en later voorzitter van de wegracecommissie van de wereldmotorbond FIM.

Na zijn actieve bestuursperiode bij de Stichting Circuit van Drenthe bleef Timmer op velerlei manieren verbonden met de motorsport, waaronder als bestuurslid van de Stichting Vrienden van het TT Circuit Assen. Tevens was hij in de beginjaren van Racesport.nl een grote steun en toeverlaat voor de website en had hij tot kort voor zijn overlijden zijn eigen rubriek; ’de minuut van Jaap’ in het programma Racesport.nl LIVE.

Jaap Timmer overleed woensdag 22 februari 2017 op 77-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App