Mooi en leerzaam World Supersport debuut voor Jeffrey Buis in Argentinië

2791
jeffrey-buis
Jeffrey Buis - San Juan | foto© G.A.P. Motozoo Racing by Puccetti team

Jeffrey Buis heeft zijn World Supersport debuut op het Circuito San Juan Villicum in Argentinië met één WK-punt afgesloten. Na een zeer leerzaam weekend met veel progressie finishte de 19-jarige coureur zondag als vijftiende in de tweede race van het weekend.

Afgelopen weekend mocht Jeffrey Buis zijn debuut maken in het FIM Supersport World Championship. Dit gebeurde op het Circuito San Juan Villicum. Buis kreeg tijdens deze voorlaatste ronde van het seizoen in Argentinië de kans om voor het Italiaanse G.A.P. Motozoo Racing by Puccetti team uit te komen op een Kawasaki ZX-6R. Het raceweekend stond voor de 2020 FIM Superport 300 wereldkampioen in het teken van veel leren en progressie boeken.

Tijdens de eerste dag stonden er twee vrije trainingen op het programma. Praktisch iedere ronde ging Buis sneller rond en wist hij in goede samenwerking met het team een steeds beter gevoel op de motor te vinden. Zaterdagmorgen in de Superpole kwalificatie haalde Buis ruim twee seconden van zijn tijd van vrijdag af, waarmee hij de achterstand naar de vaste World Supersport rijders flink wist te verkleinen. De coureur uit Steenwijkerwold zette een negentiende tijd, waardoor hij vanaf de zevende startrij aan zijn eerste WK Supersport races mocht beginnen.

Zaterdagmiddag ging Buis voor de eerste keer van start in een World Supersport wedstrijd. Deze races zijn een stuk langer dan een World Supersport 300 wedstrijd, wat toch even wennen is. In de openingsronden had de 19-jarige coureur een mooi gevecht met twee andere rijders om de achttiende plaats. Na een aantal ronden viel het wat uit elkaar en kwam Buis alleen op de negentiende plaats te rijden. In de loop van de race zou de Nederlander door een crash nog een positie opschuiven en kwam hij als achttiende over de finish. Buis wist in deze race zijn rondetijd van de kwalificatie opnieuw aan te scherpen, waardoor hij ook in deze outing opnieuw een stijgende lijn liet zien.

Zondagmorgen begon Buis gelijk sterk in de warm up sessie, waarin hij zijn snelste tijd van het weekend noteerde. De Kawasaki-coureur reed in deze sessie veel samen met snellere rijders, waar hij veel van kon leren. Dit alles kon Buis weer toepassen in de tweede race, wat erin resulteerde dat hij veel constantere race kon rijden vergelijken met de eerste race van een dag eerder. Zijn goede optreden met een mooie stijgende lijn werd zelfs beloond met een WK-punt, want Jeffrey passeerde na negentien ronde als vijftiende de finishlijn.

Jeffrey Buis: “Ik heb enorm genoten van mijn debuut in het WK Supersport! Het was sowieso al een heel avontuur om in Argentinië te racen. Het G.A.P. Motozoo Racing by Puccetti team heeft mij uitstekend ondersteund en ik heb enorm veel geleerd. De races waren zeker even wennen. In de Supersport 300 zijn de wedstrijden korter en racen we vaak in een grote groep, dat was nu anders. Iedere sessie en race heb ik mij weten te verbeteren en dat was het belangrijkste doel. Er gaaf dat we de tweede race met een WK-punt konden afsluiten. Dit weekend vormt een goede basis om op door te bouwen. Ik wil het team en al mijn sponsoren enorm bedanken!”

Of Buis ook tijdens de laatste ronde van het seizoen, die van 19 t/m 21 november op het nieuwe Mandalika International Street Circuit in Indonesië wordt verreden, van de partij zal zijn is op dit moment nog niet bekend.

 Handige links Motul Argentinean Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter