Franco Morbidelli was zaterdagochtend tijdens de derde vrije training voor de MotoGP klasse op het Sepang International Circuit in Maleisië het snelst voor teamgenoot Fabio Quartararó en Marc Márquez. Het polerecord van de Fransman dat hij reed op vrijdag werd niet verbroken, landgenoot Johann Zarco verraste door een plaats in de gecombineerde top tien te bemachtigen.

Zaterdagochtend om 10:50 uur lokale tijd, 03:50 uur Nederlandse tijd gingen de lichten op groen voor de derde vrije training van de MotoGP klasse op het Sepang International Circuit in Maleisië. Ondanks dat er voorspeld was dat er regen zou vallen was het vooralsnog droog en scheen de zon fel. De buitentemperatuur bedroeg zo’n 33°C en de asfalttemperatuur was ruim 50°C.

Voor Johann Zarco ging het al vroeg in de sessie mis. De Fransman die voor het tweede weekend in actie komt op de 2018 RC213V van het LCR Honda Idemitsu team verremde zich bij het ingaan van bocht 1 en kwam op het vuile gedeelte van de baan terecht. Met zeer lage snelheid schoof de tweevoudig Moto2 wereldkampioen onderuit maar kon hij zijn weg direct vervolgen. Het was de tweede crash van het weekend voor Zarco, beide in bocht 1.

Doordat de omstandigheden wederom goed waren en de coureurs op vrijdagmiddag al zeer snelle rondetijden achter hun naam hadden staan werd er in het grootste gedeelte van deze sessie gewerkt aan de voorbereiding voor de race. Ondanks de zeer hoge temperaturen werden vooral de soft-compound en medium-compound banden gebruikt en reden de coureurs met name langere runs. Halverwege was Maverick Viñales het snelst voor Marc Márquez en Fabio Quartararó met daarachter Joan Mir, Aleix Espargaró en Andrea Dovizioso waardoor er op dat moment vijf merken in de top zes vertegenwoordigd waren.

Met iets minder dan tien minuten op de klok kwamen de coureurs naar binnen voor een nieuwe set banden om nog een aanval te plaatsen op een snelle rondetijd. Heel even werd de regenvlag gezwaaid in de vierde sector maar dit bleek verwaarloosbaar te zijn.

Het zou een interessante slotfase worden waarbij Franco Morbidelli met een 1’58.761 de snelste rondetijd reed voor Petronas Yamaha SRT teamgenoot Fabio Quartararó. Marc Márquez kwam naar de derde rondetijd voor Maverick Viñales en Jack Miller met daarachter Pecco Bagnaia, Alex Rins, Johann Zarco, Joan Mir en Cal Crutchlow.

Echter werd het nieuwe ronderecord dat Quartararó op vrijdagmiddag reed niet verbroken waardoor hij op de gecombineerde tijdlijsten nog steeds bovenaan staat, gevolgd door Morbidelli, Márquez, Viñales, Dovizioso, Miller, Bagnaia, Rossi, Rins en Zarco. Deze tien coureurs zullen rechtstreeks doorgaan naar Qualifying 2, met name een uitzonderlijke prestatie voor Zarco die pas voor het tweede weekend plaatsneemt op de Honda RC213V.

De vierde vrije training voor de MotoGP klasse met aansluitend beide kwalificatiesessies gaat later vandaag om 14:25 uur lokale tijd, 07:25 uur Nederlandse tijd van start op het Sepang International Circuit in Maleisië.

 

Handige links Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App