Morbidelli leidt spectaculaire FP3 in Brno, opnieuw problemen voor Ducati’s

9
Franco Morbidelli - Automotodrom Brno | foto© motogp.com

Franco Morbidelli was zaterdagochtend het snelst tijdens de derde vrije training voor de MotoGP klasse op het Automotodrom Brno. In een spannende slotfase was de Italiaan het snelst voor Johann Zarco en Fabio Quartararó waarbij de top tien uiteindelijk slechts 0,257 seconde van elkaar verwijderd was.

Zaterdagochtend om 09:55 uur gingen de lichten op groen voor de derde vrije training van de MotoGP klasse op het Automotodrom Brno. De zon scheen fel boven het Tsjechische circuit en het was dan ook al behoorlijk warm met een buitentemperatuur van zo’n 28°C.

Net als in FP2 op vrijdagmiddag werden er bij aanvang van deze sessie wederom veel verschillende bandencombinaties gemonteerd onder de machines. Wat betreft de voorband gingen de meeste coureurs de baan op met de medium-compound waarbij een enkeling de hard-compound liet monteren, wat betreft de achterband reed de meerderheid met de soft-compound alhoewel ook de medium- en hard-compound banden gebruikt werden. In het zeer warme Jerez leek deze soft-compound het beste te werken en werd deze dan ook door alle coureurs in de race gebruikt.

In de eerste 25 minuten van de sessie werden er voornamelijk langere runs gereden en waren de coureurs vooral bezig met het evalueren van hun banden. Al het hele weekend is het Tsjechische asfalt het gesprek van de dag. De laatste keer dat het Automotodrom Brno opnieuw geasfalteerd is, was in 2008. Vrijwel alle coureurs hebben dit weekend geklaagd over het gebrek aan grip en grote aantal hobbels, Aleix Espargaró zei zelfs dat het rampzalig was en dat ze op dit circuit in deze staat volgend jaar absoluut niet terug kunnen keren. Een aantal andere coureurs liet weten dat ze er maar gewoon zo goed mogelijk mee proberen om te gaan en er het beste van maken.

Het zal natuurlijk lastig zijn om voor 2021 het Automotodrom Brno opnieuw te asfalteren. Er zijn nauwelijks evenementen dit jaar vanwege het coronavirus, en de evenementen die er zijn worden met weinig of geen publiek gehouden waardoor de inkomsten drastisch zijn gedaald. Het Tsjechische circuit is één van de meest lange en brede circuits op de kalender dus het zal een vermogen kosten om deze opnieuw te asfalteren.

Met ongeveer een kwartier op de klok werden er langzaam maar zeker de eerste nieuwe sets banden gemonteerd bij de coureurs om een snelle ronde te kunnen rijden. De top tien, gezien over de drie vrije trainingen, zal vanmiddag rechtstreeks door mogen naar Qualifying 2.

Het zou uiteindelijk aankomen op de slotfase van de sessie en met minder dan vijf minuten op de klok barstte het vuurwerk los. Om het uiterste eruit te halen deden alle coureurs twee runs met een nieuwe soft-compound achterband, dus was het vrijwel een volledige kwalificatiesesie.

Uiteindelijk was het Franco Morbidelli die met een 1’56.037 de snelste rondetijd van het weekend tot dusver wist te rijden voor de twee Fransen Johann Zarco en Fabio Quartararó. Pol Espargaró reed een keurige vierde tijd voor Valentino Rossi en Aleix Espargaró. Daarachter maakten Joan Mir, Cal Crutchlow, Maverick Viñales en Danilo Petrucci de top tien compleet: zij mogen rechtstreeks naar Qualifying 2. Het was ongekend close in deze sessie, de top tien was slechts 0,257 seconde van elkaar verwijderd, zeer opmerkelijk omdat het Automotodrom Brno ook nog eens het langste circuit op de kalender is dit seizoen.

Alex Rins liep de top tien net mis en eindigde de sessie als elfde waardoor hij vanmiddag in Q1 moet proberen om een plaats in Q2 te bemachtigen. Makkelijk zal dat niet worden want kort achter de Suzuki coureur stonden ook Takaaki Nakagami, Andrea Dovizioso, Jack Miller en Brad Binder buiten de top tien geklasseerd.

Een stevige crash was er nog voor Miguel Oliveira. De Portugees was flink aan het pushen voor een snelle rondetijd maar verloor de voorkant van zijn KTM bij het ingaan van bocht 13. Wel bleef de Red Bull KTM Tech 3 coureur ongedeerd.

Zaterdagmiddag om 13:30 uur gaat de half uur durende vierde vrije training voor de MotoGP klasse van start op het Automotodrom met aansluitend beide kwalificatiesessies.

 

Handige links Monster Energy Grand Prix České republiky 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App