Morbidelli voert MotoGP FP3 in Aragón aan, zware crash voor Quartararó

123
Franco Morbidelli - Motorland Aragón | foto© motogp.com

Franco Morbidelli was zaterdagochtend het snelst in de derde vrije training voor de MotoGP klasse op Motorland Aragón voor Cal Crutchlow en Pol Espargaró. Na drie vrije trainingen is Maverick Viñales nog steeds het snelst op de gecombineerde tijdlijsten, kampioenschapsleider Fabio Quartararó kwam in deze sessie hard ten val en werd naar het medical centre gebracht.

Zaterdagochtend ging de derde vrije training voor de MotoGP klasse op Motorland Aragón pas om 10:55 uur van start. De organisatie heeft op vrijdag besloten om het hele tijdschema voor de rest van het weekend met een uur op te schuiven vanwege de zeer lage temperaturen in de ochtend. Klik onder dit artikel op ‘Tijdschema en volledige uitslagen’ om het aangepaste tijdschema te bekijken.

Voor de mensen die alleen Eurosport 1 hebben is er slecht nieuws: het enige dat dit weekend van de MotoGP wordt uitgezonden op Eurosport zijn de drie races op zondag en dit zal op Eurosport 2 zijn. De kwalificaties van vandaag zullen dus alleen te volgen zijn via de Eurosport Player of motogp.com. Ook wordt er van de World Superbikes in Estoril weinig uitgezonden en alleen op Eurosport 2. Dit is eveneens te bekijken op de Eurosport Player of worldsbk.com. Helaas hebben wij hier als Racesport.nl uiteraard geen invloed op.

Het leek een goede stap te zijn om pas een uur later dan aanvankelijk gepland de baan op te gaan want de zon stond fel aan de hemel en met een buitentemperatuur van 12°C en een asfalttemperatuur van zo’n 16°C waren de omstandigheden in ieder geval iets gunstiger dan een uur eerder.

Alle coureurs gingen met een soft-compound voorband de baan op, met name de voorband is zeer gevoelig voor de coureurs en zodra deze temperatuur verliest is een crash onvermijdelijk. Wat betreft de achterband lieten vrijwel alle coureurs ook de soft-compound band monteren, een enkeling durfde het aan met de medium-compound achterband.

Cal Crutchlow liet zien waarom de omstandigheden in de ochtend op Motorland Aragón zo verraderlijk zijn. De Brit wist zijn machine ondanks een blokkerend voorwiel knap overeind te houden.


Een hele vreemde crash was er voor Andrea Dovizioso. De Italiaan ging onderuit in bocht 6, een relatief snelle knik waar niet geremd wordt. Het leek erop dat zijn voorband niet op temperatuur was en hij zonder waarschuwing de voorkant van zijn Ducati Desmocedici GP20 verloor. Dovizioso zelf was ongedeerd, zijn machine niet echt.

Met iets meer dan tien minuten op de klok werden de eerste nieuwe soft-compound banden gemonteerd om daarmee een snelle rondetijd te kunnen rijden. Veel coureurs meldden op vrijdagmiddag na afloop van de tweede vrije training dat zij al niet verwachtten om nog een snellere rondetijd te kunnen rijden op zaterdagochtend vanwege de lage asfalttemperatuur.

Ook Fabio Quartararó was aan het pushen voor een snelle rondetijd maar voor hem ging het volledig mis in bocht 14. Net als Cal Crutchlow verloor de Fransman de voorkant van zijn machine in die bocht maar in dit geval stapte ook de achterkant van de machine uit en werd Quartararó met een flinke high-sider van zijn machine geworpen. Net als zijn crash op vrijdagochtend kwam de leider in het kampioenschap hard op zijn heup terecht en had hij zichtbaar veel pijn. Uiteindelijk werd de 21-jarige Quartararó op een brancard afgevoerd en naar het medical centre gebracht. Updates volgen zodra we meer weten.

UPDATE 12:00: Het Petronas Yamaha SRT team meldt dat Fabio Quartararó veel last heeft van zijn heup maar dat er op röntgenfoto’s geen breuken te zien zijn. Vooralsnog goed nieuws dus.

UPDATE 12:15: Fabio Quartararó is ‘fit’ verklaard waardoor hij vanmiddag in FP4 en de kwalificatie weer in actie kan komen.

In deze sessie was Franco Morbidelli uiteindelijk het snelst met een 1’47.859 voor Cal Crutchlow en Pol Espargaró. Op de gecombineerde tijdlijsten, gezien over de drie verreden vrije trainingen, is Maverick Viñales nog steeds het snelst dankzij zijn ‘1 47.771 van vrijdagmiddag voor Franco Morbidelli en Fabio Quartararó. Daarachter staan Cal Crutchlow, Pol Espargaró, Joan Mir, Alex Márquez, Takaaki Nakagami, Alex Rins en Aleix Espargaró in de top en mogen zij vanmiddag rechtstreeks door naar Q2. Opvallend: opnieuw géén Ducati in de top tien.

De vierde vrije training voor de MotoGP klasse op Motorland Aragón met aansluitend beide kwalificatiesessies gaat zaterdagmiddag om 14:10 uur van start.

 

Handige links Gran Premio Michelin de Aragón 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagBent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App