Moriwaki 250 Junior Cup: Loran Faber verrast en wint in Oschersleben

205
Loran Faber (m) na zijn eerste winst in de Moriwaki 250 Junior Cup | foto© Moriwaki 250 Junior Cup

De Moriwaki 250 Junior Cup coureurs waren afgelopen weekend te gast op het circuit van Oschersleben in Duitsland waar twee races op het programma stonden. Loran Faber verraste de gevestigde orde door als gastrijder in zijn eerste wedstrijdweekend een vierde en eerste plaats te scoren.

Naast de vijftien vaste Moriwaki 250 Junior Cup deelnemers stonden er in Oschersleben ook maar liefst vijf gastcoureurs aan de start, de Nederlanders Loran Faber, Noah Bronckhorst en Thom Molenaar, de Duitser Jan-Ole Jähnig en de Oostenrijker Tristan Walch.

Race 1
Toen zaterdag de lichten op groen gingen voor de eerste wedstrijd was het een natte bedoening in Oschersleben en was de eerste regenrace van het seizoen een feit.

Bij de eerste doorkomst was het Quinten Koers die de leiding nam. De coureur uit Assen wist vervolgens samen met Ruben Doorakkers een klein gaatje te slaan op de nummer drie en vier Peetu Paavilainen en Meikon Kawakami.

Nadat Doorakkers op de natte baan de voorkant kwijtraakte en onderuit schoof wisten Kawakami en Paavilainen de aansluiting te vinden bij de nog steeds aan de leiding rijdende Koers. Niet veel later wist Paavilainen de leiding over te nemen met Kawakami in zijn slipstream waardoor Koers terugviel naar de derde plaats.

Nadat Kawakami en Paavilainen een aantal keren van posities wisselden aan de kop van het veld ging het in de laatste ronde mis voor Kawakami. De Braziliaan schoof onderuit waardoor de Fin onbedreigd naar de overwinning kon rijden.

In de laatste ronden moest Koers nog zijn meerdere erkennen in de aanstormende Jeffrey Buis die daarmee na tien ronden als tweede de finish passeerde voor Koers.

De vierde plaats ging verrassend naar gastrijder Loran Faber. De jonge Staphorster – die dit seizoen alle Molenaar NSF100 Cup wedstrijden wist te winnen en dus ongeslagen kampioen werd – wist zich keurig in zijn allereerste race keurig staande te houden in het competitieve Moriwaki 250 Junior Cup veld en meteen (notabene op een kletsnat circuit) een vierde plaats te scoren. Faber mistte uiteindelijk op tweeduizendste van een seconde het podium.

De vijfde plaats in deze wedstrijd ging naar de Duitser Paul Fröde voor Marvin Siedrath, Troy Bude, Ross Turner, Jeroen Hilster en Senne Kiekens.

Race 2
Na een natte eerste wedstrijd op zaterdag werd de tweede wedstrijd zondag verreden op een droog Oschersleben circuit. Na zijn uitstekende optreden op het natte circuit liet Faber op een droog circuit zien uit het goede racehout gesneden te zijn. Het talent uit Staphorst liet alle reguliere Moriwaki 250 Junior Cup coureur zijn hakken zien door na elf ronden met een voorsprong van maar liefst bijna vijf seconden op de als tweede geëindigde Paavilainen de eindstreep te passeren.

Paavilainen kreeg de tweede plaats echter niet cadeau, want na zijn DNF in de eerste race was Kawakami gebrand op revanche. Het tweetal was aan elkaar gewaagd meer op de finish kwam de Braziliaan tweetiende van een seconde tekort op Paavalainen waardoor hij uiteindelijk genoegen moest nemen met de derde plaats.

Na zijn sterke optreden in de regen kwam Buis in deze wedstrijd op ruim zeventien seconden van Faber als vierde over de finish terwijl Koers – die het zondag zonder zijn vaste begeleider Tristan Lentink moest doen aangezien de voormalig ONK wegracecoureur op zaterdag plotseling en met spoed huiswaarts keerde aangezien zijn vriendin aan het bevallen was en verblijdt werd met een gezonde zoon – op ruim zesendertig seconden van de winnaar de strijd voor de vijfde plaats in zijn voordeel wist te beslissen.

De gastrijders Jähnig en Bronckhorst werden in deze race zesde en zevende terwijl Bude, Fröde en Lukas Franke de top tien vol maakten.

Tussenstand kampioenschap
Aangezien Faber als gastrijder geen punten voor het kampioenschap kreeg ging de volle winst in Oschersleben naar Paavalainen. De Fin wist hiermee het kampioenschap spannend te houden want met nog één raceweekend te gaan staat Kawakami weliswaar nog wel aan de leiding in de tussenstand met 285 punten maar is Paavalainen hem met 264 punten tot op 21 punten genaderd.

Ook Buis kan met de dubbele wedstrijd in Assen tijdens de Nederlandse ronde van het British Superbikes voor de boeg in theorie nog kampioen worden. Buis bezet met 251 punten de derde plaats terwijl er tijdens het laatste raceweekend nog 50 punten te vergeven zijn.