Moser en Mikhalchik winnen IDM Superbike races in Oschersleben

1383
De start van de eerste IDM Superbike race in Oschersleben | Foto credit: Damon Teerink

Marc Moser en Ilya Mikhalchik winnen de eerste IDM Superbike 1000 races van het seizoen 2021. De races werden verreden in tricky omstandigheden, waarin de bandenkeuze een cruciale rol speelde. Pepijn Bijsterbosch werd de beste Nederlander met een tiende en veertiende plaats.

De IDM Superbike 1000 klasse reed zondag hun eerste wedstrijden van het seizoen 2021 in Oschersleben. Helaas zonder Ricardo Brink. Bij een crash door een technisch mankement in de eerste kwalificatie van zaterdag blesseerde Brink zijn schouder. Ook zijn BMW had heel veel schade. Brink probeerde het zondagmorgen nog wel in de natte warm-up, maar hij had teveel pijn aan zijn schouder en ging daarom niet van start in de races.

Race 1
Het had zondagmorgen geregend, waardoor de baan nog deels nat was toen de rijders zich opstelden op de grid. Wel begon er een droge lijn te ontstaan, een lastige keuze voor de rijders: regenbanden of slicks? De meesten gingen voor regenbanden, maar een aantal kozen op het laatste moment voor slicks. Later bleek de ‘gok’ voor de slicks de juiste keuze te zijn. Florian Alt mocht vanaf pole position vertrekken met naast zich op de eerste startrij Marc Moser en Ilya Mikhalchik. Pepijn Bijsterbosch en gastrijder Frank Nieman mochten respectievelijk als elfde en zeventiende aan de races beginnen.

Door de verschillende bandenkeuzes werd het een interessante race. De rijders op regenbanden leken in de beginfase duidelijk in het voordeel. Marco Fetz pakte in de openingsronde verrassend de leiding, maar werd in de derde ronde ingehaald door Bastien Mackels, die uitkomt voor het Nederlandse SWPN team. Mackels voelde zich goed thuis in deze omstandigheden en reed zo’n vijf seconden weg van Vladimir Leonov die naar de tweede plaats was gekomen. Vanaf de zevende ronde kwamen de rijders met slicks sterk opzetten, vooral Moser die op volle slicks stond. De Duitser passeerde de ene na de andere rijder met gemak en seconden sneller dan de rijders met regenbanden. Binnen een paar ronden nam Moser de leiding van Mackels over.

De juiste bandenkeuze leverde Moser een klinkende overwinning op met voorsprong van 44 seconden op de nummer twee. Dominic Schmitter wist met zijn slick achter in de slotfase ook Mackels nog te achterhalen, terwijl de jonge Max Schmidt in zijn opmars richting het podium ten val was gekomen. Mackels wist op zijn regenbanden achter Schmitter nog wel keurig podium binnen te slepen. Julian Puffe en Alessandro Polita kwamen in de slotfase ook sterk opzetten met hun slick achter naar een vierde en vijfde plaats. Leonov werd zesde voor Mikhalchik en Valentin Debise. Bijsterbosch had voor regenbanden gekozen en kende een moeizame race, die hij als veertiende afsloot. Nieman behoorde in de eerste race tot de uitvallers.

Race 2
Ook voorafgaand aan de tweede race werd er volop banden gewisseld op de grid, omdat de baan opnieuw aan het opdrogen was. Deze keer stapte iedereen over op slicks. Bij de start was het nog erg tricky en moesten de coureurs erg oppassen. Na een aantal ronden kwamen de rijders meer in hun ritme. Mikhalchik pakte de leiding en kreeg zijn oude teamgenoot Leonov achter zich aan. De winnaar van de eerste race, Moser, kwam in de zevende ronde ten val, net als polesitter Alt. Mikhalchik was de sterkste en wist zijn eerste race van het seizoen te winnen. De strijd om de tweede plaats was heel spannend, want Luca Grunwald wist de aansluiting bij Leonov te vinden. De beslissing viel in de laatste bocht, toen Grunwald voorbij ging aan Leonov. Mackels reed een eenzame race die eindigde op een vierde plaats. Schmitter eindigde als vijfde voor Polita, Debise en Puffe. Bijsterbosch had ook lang aansluiting bij de strijd voor de zevende plaats en kwam als tiende over de finish. Gastrijder Nieman eindigde als zeventiende.

In een ander artikel op Racesport.nl zijn de verslagen te lezen van de IDM Supersport 600, IDM Supersport 300 en Northern Talent Cup wedstrijden. De tweede ronde van het IDM kampioenschap staat gepland in het weekend van 11 t/m 13 juni. Er wordt dan gereden op het circuit van Most in Tsjechië.

Handige links IDM Oschersleben 2021:

Live videobeelden races

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?