Wie rijdt waar komend seizoen in de Moto2 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap? De nieuwkomers, de reeds bevestigde coureurs, wie wordt waar genoemd, wie heeft nog geen plaats en wie pissen er na dit seizoen naast de Moto2 pot? In onderstaand overzicht de huidige stand van zaken.

Nu de MotoGP startgrid voor 2020 nagenoeg bekend is – alleen de vrijgekomen plaats van de dit weekend bij Red Bull KTM Factory Racing opgestapte Johann Zarco is nog vrij – begint de stoelendans in de Moto2 klasse aardig op gang te komen.

Een flinke verrassing was er afgelopen zondagochtend op de Red Bull Ring toen KTM met de mededeling kwam om zich na dit seizoen uit de Moto2 klasse terug te zullen trekken. Deze verrassing kwam zondagochtend niet alleen bij de aanwezige media als een donderslag bij heldere hemel, de schok was namelijk nog groter bij de teams die dit seizoen met een KTM-chassis actief zijn in de klasse, te weten Red Bull Tech 3 KTM, Sama Qatar Angel Nieto Team, American Racing KTM en Red Bull KTM Ajo. Alleen Red Bull KTM Ajo teambaas Aki Ajo was namelijk een dag eerder op de hoogte gesteld, voor de andere drie teambazen kwam het nieuws zondagochtend als een donderslag bij heldere hemel nadat men even eerder bij elkaar werd geroepen in de Red Bull KTM Factory Racing MotoGP pitbox en Stefan Pierer, CEO KTM AG, daar tijdens een toespraak met het verrassende en voor hun slechte nieuws kwam.

Het huidige Red Bull KTM Ajo team heeft al bekend gemaakt ook komend seizoen (met ondersteuning van KTM en Red Bull) aan de start te zullen verschijnen in de Moto2 klasse en heeft inmiddels al bij Kalex geïnformeerd voor de aanschaf van twee Moto2 chassis, Red Bull Tech 3 KTM heeft daarentegen besloten om zich terug te trekken uit de klasse en met twee coureurs van start te gaan in de Moto3 klasse (Hervé Poncharal heeft zoals algemeen bekend is een bloedhekel aan betalen en heeft KTM duidelijk gemaakt dat hij een contract heeft voor 2020, hierdoor is er een deal tot stand gekomen voor het leveren van twee 2020 KTM Moto3 machines) terwijl het Sama Qatar Angel Nieto Team en American Racing KTM op dit moment nog nadenken over met welk materiaal men komend seizoen aan de start zal verschijnen. Het Sama Qatar Angel Nieto Team heeft bij Speed Up geïnformeerd terwijl de kans groot is dat American Racing KTM het bijltje erbij neer zal moeten gooien (dit als gevolg van de financiële en nog niet afgewerkte perikelen van 2018 en een forse betalingsachterstand van dit seizoen bij KTM). Dit laatste zal Dorna misschien nog wel eens goed van pas kunnen komen aangezien men in eerste instantie voornemens was om het aantal startplaatsen voor 2020 terug te brengen naar 28 (14 x een tweemansteam). Echter door de bekendmaking van KTM om zich terug te trekken en het daardoor inmiddels bevestigde vertrek van Kiefer Racing en Tasca Racing (beide starts worden weliswaar wel weer door andere teams overgenomen) het zich terugtrekken van Tech 3 uit de klasse kan dit weleens sneller gaan dan men oorspronkelijk had verwacht, sterker nog bij de minste of geringste volgende tegenslag kan men straks nog weleens moeite moeten gaan doen om überhaupt 28 coureurs aan de start te krijgen.

De komende tijd zal de Moto2 puzzel steeds verder in elkaar vallen waarbij er zoals nu bekend is een flink aantal huidige Moto2 coureurs naast de boot zullen vallen. Op dit moment is het namelijk zo dat alleen Brad Binder de klasse vrijwillig zal verlaten en in 2020 de overstap zal maken naar de MotoGP klasse. Daar staat echter tegenover dat Lorenzo Dalla Porta, Aron Canet en Romano Fenati over zullen komen uit de Moto3 klasse en dat het Nederlandse NTS RW Racing GP inmiddels Jesko Raffin als vaste nieuwkomer in de klasse heeft aangetrokken. Daarnaast is het ook zo goed als zeker dat Johann Zarco in 2020 terug zal keren in de Moto2 klasse aangezien er na zijn vertrek bij KTM geen andere plaats meer beschikbaar is in de koningsklasse.

Kortom, vier startplaatsen minder en zes zo goed als zekere nieuwkomers in de klasse zorgen ervoor dat er momenteel nog minimaal twaalf Moto2 coureurs (coureurs die dit seizoen als vaste coureur nog actief zijn of al aan de kant gezet zijn) moeten vrezen voor een vaste startplaats voor 2020 aangezien er nog maar drie plaatsen beschikbaar zijn in de klasse. Zo hebben o.a. Mattia Pasini, Andrea Locatelli, Simone Corsi, Joe Roberts, Xavi Vierge, Philipp Oettl, Khairul Idham Pawi (waarschijnlijk terug naar Moto3), Stefano Manzi, Lukas Tulovic, Steven Odendaal, Xavi Cardelus en Jonas Folger nog geen enkele zekerheid voor 2020 en hebben alleen het Sky Racing Team VR46 (één),, MV Agusta Temporary Forward (één) en in het gunstige geval American Racing KTM (twee) nog plaatsen beschikbaar.

Onderstaand een lijst van de teams met de inmiddels bevestigde namen, de namen die in verband worden gebracht met de betreffende teams en de nog beschikbare plaatsen:

 • Flexbox HP 40: Lorenzo Baldassarri – Augusto Fernandez
 • Red Bull KTM Ajo: Jorge Martin – Iker Lecuona
 • Dynavolt Intact GP: Tom Lüthi – Marcel Schrötter
 • NTS RW Racing GP: Jesko Raffin – Bo Bendsneyder*
 • Sama Qatar Angel Nieto Team: Jake Dixon – Aron Canet
 • EG 0,0 Marc VDS: Alex Marquez – Sam Lowes
 • SAG Team: Tetsuta Nagashima – Remy Gardner (heeft nog contract maar wil weg)
 • MV Agusta Temporary Forward: Dominique Aegerter (optie)– nnb
 • Italtrans Racing Team: Enea Bastianini – Lorenzo Dalla Porta
 • Beta Tools Speed UP: Jorge Navarro – Fabio DiGiannantonio
 • Sky Racing Team VR46: Marco Bezecchi – nnb
 • Idemitsu Honda Team Asia: Somkiat Chantra- Dimas Ekky Pratama
 • Federal Oil Gresini Moto2: Nicolò Bulega – Romano Fenati
 • Petronas Sprinta Racing: Hafizh Syahrin of Remy GardnerLuca Marini
 • American Racing KTM: nnb -nnb
 • Kiefer Racing: geen start (verkoop start aan Petronas Sprinta Racing)
 • Tasca Racing Scuderia Moto2: geen start (verkoop start aan Gresini Racing)
 • Red Bull KTM Tech3: trekt zich terug uit Moto2 (MotoGP en nieuw in Moto3)

– Normaal: reeds bevestigde namen
Vet: huidige teamnaam (2019)
– Cursief: genoemde coureurs of nog niet bevestigd
– Nnb: Nog niet bekend

*Bo Bendsneyder tekende voorafgaand aan dit seizoen een tweejarig contract met het enige Nederlandse Grand Prix Team echter met dien verstande dat NTS RW Racing GP – indien Bendsneyder op 27 augustus 2019 niet bij de eerste vijftien geklasseerd staat in de tussenstand van het kampioenschap – eenzijdig het contract na afloop van dit seizoen kan beëindigen en voor 2020 in zee kan gaan met een andere coureur. De verwachting is echter wel dat Bendsneyder ook in 2020 in Nederlandse dienst actief zal zijn in de Moto2 klasse.

Bovenstaande is een momentopname per 13-08-2019, de verwachting is dat hier de komende dagen, weken dan ook nog zeker het één en ander zal veranderen.

 

Handige links myWorld Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App